shapes

Že več stoletij si zeliščarji in šamani z obliko, barvo, vonjem, teksturo in rastiščem rastlin pomagajo pri odkrivanju njihovih zdravilnih lastnosti. Čeprav so v nekaterih primerih rastline z obliko, podobno našim organom, strupene, pa je tak način ugotavljanja lastnosti rastlin v številnih primerih zelo uporaben in ga je vredno preizkusiti.


Čeprav je tako imenovana "Doktrina podpisov", ki trdi, da so zdravilne lastnosti rastlin povezane z njihovimi oblikami, pogosto kritizirana, bi bilo popolnoma nepošteno, da bi jo zaradi tega zavrnili. Vsekakor si je vredno vzeti čas, se povezati z različnimi rastlinami in opazovati učinke, ki jih imajo oblike, vonji in barve na določene dele telesa.

Neverjetna podobnost sadja in zelenjave s človeškimi organi
Obstaja neverjetna podobnost med obliko in barvo večine sadja/zelenjave in človeških organov. Ali je to naključje ali Doktrina podpisov dejansko drži? Seznam je neskončen, zato je spodaj navedenih le nekaj primerov:

 • Orehi spominjajo na obliko naših možganov. Znanstveno dokazano je, da njihova uporaba pozitivno vpliva na funkcije možganov. Predstavljajo odličen vir omega 3, antioksidantov in vsebujejo več folne kisline in vitamina E kot katerikoli drugi oreščki. Vendar pa kljub pozitivnim učinkom z redno uporabo orehov nikakor ni možno pozdraviti hudih možganskih bolezni.
 • Korenje, še posebej, če je narezano, spominja na oči. Obstaja star pregovor, ki pravi, da uporaba korenja izboljša vid. Kljub temu da te trditve niso znanstveno potrjene, korenje vsebuje veliko betakarotena, ki ščiti pred izgubo ostrine vida in spodbuja cirkulacijo okoli oči ter na ta način krepi vid.
 • Grozdje spominja na alveole v naših pljučih in vsebuje veliko antioksidantov, ki so še posebej pomembni za celice, ki oblagajo stene pljuč in sapnika.
 • Rdeča pesa, v primeru da je prerezana, spominja na srce. Dokazano je, da rdeča pesa pomembno pomaga v primeru hipertenzije in sladkorne bolezni. Vpliva na hitrejšo rast rdečih krvničk, s tem pa krepi naš imunski sistem in delovanje.
 • Sladki krompir je podoben trebušni slinavki; prav tako je dokazano, da pomaga uravnavati ravnovesje krvnega sladkorja.
 • Korenina ingverja spominja na človeški želodec in se pogosto uporablja za stimulacijo prebave ter lajšanje kislega refluksa.
 • Buče so podobne trebuhu in imajo nizko vsebnost škroba, zaradi česar predstavljajo popolno hranilo za lajšanje napihnjenosti kot tudi izvrstno hrano za hujšanje.
 • Zelena ne samo da zgleda kot naše kosti, temveč vsebuje tudi enak odstotek natrija kot človeške kosti – kar 23 %.
 • Avokado potrebuje 9 mesecev, da dozori, in se uporablja za izboljšanje hormonskih neravnovesij pri ženskah kot tudi pomoč pri hujšanju po rojstvu.

Podobno kot pri hrani velja tudi za zelišča, vendar je potrebno opozoriti, da le-ta uporabljate samo v primeru, da ste popolnoma prepričani o njihovi uporabi. Če se v vas pojavi dvom, vzpostavite stik z izkušenim zeliščarjem. Kot primer je spodaj navedenih nekaj zelišč, ki spominjajo in pozitivno vplivajo na dele človeškega telesa, katerim so podobna, in sicer:

 • Koprive imajo zelene liste v obliki srca; ta rastlina je ena izmed najboljših čistilcev krvi in spodbujevalcev cirkulacije. Njena uporaba se priporoča za krepitev imunskega sistema, še posebej v obdobjih med letnimi časi in zlasti spomladi, ko se pojavlja seneni nahod ter druge alergije.
 • Šentjanževka zaradi luknjic v cvetovih spominja na kožo in se dejansko uporablja predvsem za zdravljenje kožnih bolezni in ureznin.
 • Listi pljučnika spominjajo na človeška pljuča. Ta rastlina je najpogosteje uporabljena za zdravljenje pljučnih okužb in kašlja.
 • Kamilica spominja na živčni sistem in se običajno uporablja za sproščanje živčnih napetosti.
 • Listi navadnega jetrnika spominjajo na jetra. Kot že ime navaja, se rastlina uporablja kot nežen tonik za jetrne bolezni.
 • Plahtica spominja na ogrinjalo in se uporablja kot pomirjevalo v času menstruacije, saj sprošča krče, glavobole in tesnobo.
 • Kava-kava (piper methysticum), katere listi spominjajo na obliko srca, se uporablja predvsem za zmanjšanje anksioznosti.
 • Koren ginsenga spominja na človeško obliko in lahko zdravi skoraj vse vrste bolezni.

Ko začnemo opazovati svet okoli nas, se lahko hitro povežemo z rastlinami, živalmi, kristali in drevesi. To nam omogoča, da razumemo sebe in način, kako funkcioniramo, veliko bolje. Spodbujam vas, da uporabite zgoraj navedene informacije, da vas navdihujejo in navdušijo, da se še bolj intenzivno povežete z naravo in s samimi seboj.


Če imate kakršnakoli vprašanja, bi želeli deliti svoje izkušnje o uporabi živil ali zelišč z mano ali se mi pridružiti na mojem sprehodu po naravi, mi pišite na: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..


Nikoli ne zamudite najnovejše zgodbe in informacij!