Moon Celebrations

Lunine cikluse so praznovale in še vedno praznujejo številne tradicije širom sveta. Nekateri verjamejo, da obstajajo točno določena obdobja med samim luninim ciklusom, katerim je dana čarobna moč, s pomočjo katere si lahko pomagamo tako v življenju kot pri povezavi s samimi seboj in naravo.


Obstaja veliko možnosti, kako se povezati z lunarno energijo v vsakem posameznem ciklusu, še posebej v času mlaja, naraščajoče, polne in pojemajoče lune. Če je mogoče, pojdite v naravo in se povežite z luno tako, da si vzamete čas za umiritev v tišini ter izboljšate svoj fokus, medtem ko pripravite obred ali posebno praznovanje.

Rituali – zakaj in kako?
Rituali nam pomagajo, da našemu življenju pripišemo večji pomen in utrdijo našo namero. Pri pripravi rituala svojo namero ozavestimo, globlje se povežemo sami s seboj in sprejmemo trdno odločitev. V takih trenutkih je naš um popolnoma prisoten, zato vsa naša dejanja pridobijo na moči, uresničitev naših ciljev pa postane veliko bolj enostavna.

Ko pripravljamo ritual, pomislimo, kaj nam največ pomeni. To je lahko marsikaj: ples, hoja, risanje, pisanje, kuhanje, molitev, meditacija, tek, sedeti nekje tiho v naravi, prižgati kadilo ali svečo. Vse, kar v življenju počnemo s čisto namero, popolno prisotnostjo v danem trenutku in z veliko ljubezni, postane ritual.


Rituali med luninim ciklusom

1. Ritual ob mlaju
Lunin mlaj je idealen čas za poslušanje tihega glasu od znotraj, ki nam vsakič znova skuša povedati, kaj je tisto, kar res potrebujemo in kaj je najboljše za nas. Naše namere se lahko spreminjajo z vsakim ciklusom, kot se konstantno spreminjamo tudi mi sami in naše potrebe.

Kot ritual uporabimo katerokoli dejavnost, ki jo z veseljem počnemo: napišemo, narišemo ali vizualizirajmo svojo namero. S tem ko postavimo namero, se zavežemo, da bomo storili vse, kar je v naši moči, da bi se ta namera lahko uresničila. Namero pošljemo v vesolje s simbolnim dejanjem in ne pozabimo postaviti opomnika nekje, kjer nas bo čimvečkrat spomnil na našo zaobljubo, tako da bomo zavestno delovali v smeri zastavljenega cilja. Tak opomnik je lahko slika, kamen ali kos papirja z nekaj besedami, ki jih nato postavimo na vidno mesto ali v žep/denarnico.

Nekaj idej za vaš ritual:

  • Prižgite ogenj in svojo namero ponudite ognjenim zubljem (na papirju ali na palici).
  • Majhen kos papirja, na katerega napišete svojo namero, skupaj s zelišči in kristalom po vaši izbiri dajte v majhno torbico, pomislite na lastnosti, ki jih iščete in jih pustite zunaj kot dar Zemlji in Luni. Luno lahko prosite za pomoč pri uresničevanju željenih dejanj, kot tudi pri čiščenju in odstranjevanju ovir na poti do vašega uspeha.

Pomembno je, da ostanemo fleksibilni glede naše namere. Zato vedno, ko postavimo namero, prosimo vesolje za uresničitev le-te v obliki, ki je za naše najboljše dobro. Ravno iz tega razloga se lahko zgodi, da bomo tekom časa morda morali v času uresničevanja namere le-to prilagoditi, se soočiti z možnostjo njene nerealizacije ali pa bomo celo opazili boljše rezultate, kot smo jih pričakovali.


2. Ritual ob rastoči luni
Ko postavimo namero, se odpre dvotedensko okno lunine rasti. V tem času lahko pripravimo majhne obrede, ki nam pomagajo, da se spomnimo svoje namere in se utrdimo, da bi se bili sposobni soočiti z novimi izzivi in ovirami.

Naš ritual je lahko samo sedenje v tišini z introspekcijo in poslušanjem svojega notranjega glasu ali vizualizacija samih sebe pri pozitivnih dejanjih, da bi naša namera lahko obrodila sadove.

Ideja za vaš ritual:

Zberite svoje najljubše predmete: slike, kristale, knjige, čarobna zelišča, začimbe oziroma karkoli začutite v nekem trenutku, karkoli vam daje občutek varnosti in zaupanja. Postavite jih na poseben prostor, kjer jih imate vedno na očeh. Prižgite svečo, odprite sveti prostor in uživajte v popolni prisotnosti danega trenutka. Predstavljajte si, kako se vaša namera uspešno izpolnjuje, in povabite v svoje življenje motivacijo ali lastnosti, ki jih potrebujete, kot na primer ljubezen, obilje, zdravje.


3. Praznovanje polne lune
Polna luna ima vpliv dva dni pred in po trenutku polne lune. Kljub temu je najboljši čas za praznovanje noč polne lune.

Aktivnosti, ki jih izvajamo na predvečer polne lune, so velikokrat odvisne od nebesnega znamenja, v katerem se luna nahaja. Glede na letni čas lahko z rituali praznujemo in okrepimo lastnosti vsakega nebesnega znamenja, v katerem se luna nahaja ali pozornost usmerimo na uresničevanje svoje namere.

Ne glede na to, kako se odločimo, je ena najbolj neverjetnih aktivnosti, ki je ne smemo zamuditi, še posebej ob lepem vremenu, da sedemo na pobočje in čakamo mesec, da vzide. Vse, kar moramo storiti, je, da smo popolnoma prisotni, uživamo v moči in lepoti luninega sija, se predamo njenemu očiščevalnemu učinku in spodbujevalni energiji. Občutimo povezavo med svojim telesom in luno, prosimo za intuitivno vodstvo ali odgovor, ki ga potrebujemo, da bi dosegli izpolnitev svoje namere. Ko se resnično povežemo, se bomo po obisku prijateljice polne lune počutili popolnoma sveži in prerojeni.

Včasih polna luna predstavlja tudi pomemben čas za sprostitev, čiščenje ali spuščanje starih vzorcev in odnosov. Kot kača stopimo iz svoje stare kože in omogočimo preobrazbi da se zgodi:

  • Posodo z vodo napolnite z nekaj cvetnimi listi vrtnic in kapljic eteričnih olj. Zapišite vse, kar želite, da iz vašega življenja odide, vsako od lastnosti na glas preberite in si umijte roke v skledi, ki simbolizira spuščanje starega in prihod novega.
  • Naredite krog, s katerim ustvarite sveti prostor, pripravite oltar in uporabite 4 glavne elemente, na vsaki strani oltarja: vzhod – zrak, jug – ogenj, zahod – voda, sever – zemlja. Zahvalite se in povabite polno luno, bodisi v mislih ali s pesmijo. Prižgite svečo in razmislite o vseh darovih, ki ste jih v življenju prejeli. Ponovno se zahvalite luni in razmislite o spremembah, ki ste jih naredili od zadnje polne lune. Meditirajte o stvareh, za katere ste hvaležni kot tudi o tistih, ki jih v življenju ne potrebujete več in ki lahko do naslednje polne lune izginejo. Ko končate, zaprite krog, upihnite svečo in sedite v tišini še nekaj časa.

Polna luna zelo očiščevalno vpliva na kristale kot tudi na vodo in zelišča. Če smo nabirali zelišča ali pripravili zeliščna olja, lahko polno luno prosimo, da jih napolni z zdravilnimi lastnostmi in božansko ženstveno energijo, seveda za najvišje dobro tistih, ki jih bodo uporabljali. Kristale pustimo zunaj čez noč, prosimo za čiščenje in polnjenje. Prav tako lahko zunaj pustimo vrč pitne vode, medtem ko prosimo za vodenje in zdravljenje. Vodo uporabimo za zalivanje rastlin, damo jo živalim in jo delimo s prijatelji.


4. Ritual ob pojemajoči luni
Ko luna bledi, je čas za rituale, ki nam pomagajo, da se umirimo in se pripravimo na popolno predanost rezultatom, kakršnikoli že bodo. Skozi celoten ciklus smo naredili najboljše možno, da bi uresničili svojo namero. Zato je sedaj čas, da ostanemo popolnoma prisotni, opazujemo, sprejemamo in se urimo v potrpežljivosti.

Izvajamo preproste rituale, kot so na primer: prižgimo svečo, zažgimo posušene liste žajblja, kadilo ali si pripravimo sproščujočo kopel. To nam bo pomagalo, da se prečistimo in znebimo še zadnjih kosov nekoristne prtljage, ki se je okoli nas nabrala v zadnjih mesecih. Pripravljeni smo na nov ciklus, novo polno luno in na svež nov začetek.

Nekaj idej za vaš ritual:

  • Pripravite si ritualno kopel z morsko soljo, dodajte svoja najljubša zelišča ali eterična olja; sprostite se in se povežite z vašim pravim jazom.
  • Povežite se z zemljo, uživajte v pitju prizemljujočih čajev ali hrane, stojte na koreninah dreves ali se bosi odpravite na sprehod po gozdu. Občudujte luno, medtem ko ste v celoti prisotni in prizemljeni, objemite drevo ali sedite s hrbtom proti drevesnemu deblu; spustite vse, česar ne potrebujete več, da po koreninah zleze nazaj v zemljo.

Opozorilo:
Karkoli se odločite početi v času luninega ciklusa, svoje dejavnosti izberite tako, da se boste pri izvajanju le-teh počutili popolnoma varno in udobno. Tako bodo vaši obredi zagotovljeno polni lepote in sreče. Naj vas nasveti tukaj vodijo, dovolite si preizkušati in najti svoj način praznovanja lune, njenih faz in sebe.


Če imate dodatna vprašanja, bi z mano želeli deliti svoje izkušnje ali bi se o katerem izmed ritualov želeli podrobneje pogovoriti, mi pišite na: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..


Nikoli ne zamudite najnovejše zgodbe in informacij!