Moon Cycles

V soju lune čutimo mehkobo in nežnost. Popolnoma se prepustimo njenemu objemu. Čaroben čas, ko polna luna nosi sporočila in vibracije, ki nam pomagajo, da se soočimo z ovirami in samozavestno ter z lahkotnim korakom stopimo na pot do naše sreče, polni sočutja.


Naravni lunin ciklus
Kot Sonce, tudi Luna potuje okoli Zemlje v ciklusu. Za dokončanje enega luninega ciklusa je potrebno 29,5 dni. Gibanje in trajanje enega luninega ciklusa tako ustreza trajanju menstrualnega ciklusa ženske. Ni naključje, da luna predstavljala simbol ženskosti in ženske božanske energije vse od antičnih časov.

Ko ženska poveže svoje telo z naravo, bo njen menstrualni ciklus sovpadal z obdobjem luninega mlaja, saj je to čas, ki je namenjen usmerjenosti navznoter in počitku. Ravno nasprotno, v tem primeru čas ovulacije sovpada z obdobjem polne lune, ko nas luna dodatno spodbudi za nove dogodivščine.

Luna in gravitacija
Gravitacija Lune vpliva na vse tekočine na Zemlji. Plimovanje je posledica privlačnosti med Zemljo in Luno. Luna k sebi vleče vse dele Zemlje, da bi jo čim bolj približala sebi, medtem ko Zemlja kljubuje in vleče nazaj vse, razen vode, ki se nenehno giblje. To je razlog za Lunin vpliv na gibanje vode na Zemlji. Čeprav naše telo vsebuje velik delež vode glede na mnenje znanstvenikov, Luna ne more bistveno vplivati na ljudi, predvsem zaradi majhne vodne površine, vključene v primerjavi z velikimi oceani. Kljub temu morda nekateri od nas v času luninih men opazimo subtilne učinke.

Če imamo možnost, opazujmo gibanje valov na morju. Največkrat bodo vidni visoki valovi v času mlaja in polne lune, ki so posledica gibanja in poravnave Sonca ter Lune, kar ustvarja močno gravitacijsko silo. V drugih fazah luninega ciklusa, ko Sonce in Luna nista poravnana v eni ravni liniji, so valovi posledično precej nižji in mirnejši.

Luna in zodiak
Ko se luna premika skozi različne astrološke znake, se dotika planetov, s katerimi tvori različne aspekte. Kljub temu da takšni aspekti trajajo le nekaj ur, lahko pomembno vplivajo na naše razpoloženje, obnašanje in dejanja.


Faze luninega ciklusa:
V enem lunarnem ciklusu luna prevzame različne oblike. Lunin ciklus se začne z prazno luno (lune ni mogoče videti), nato luna raste, dokler ne doseže vrhunca pri polni luni, zatem luna ponovno upada, dokler popolnoma ne izgine ob koncu ciklusa.

1. Prazna luna (mlaj) – začetek ciklusa
Vsak lunarni ciklus se začne z prazno luno – čas, ko lune ne vidimo. To je čas novih začetkov, pravi trenutek za počitek in postavitev namere, katero razglasimo nekaj dni kasneje v času rastoče lune ali prvega krajca.


2. Rastoča luna in prvi krajec
To je čas med mlajem in polno luno. Čas, ko luna raste, doseže obliko krajca in se nadaljuje širiti proti polni luni.

To je čas delovanja, odločanja soočanja z izzivi, nastalimi v zvezi z našo namero ali novim projektom. Čas rastoče lune je idealen za prilagoditev ali spremembo nekaterih vidikov namere, da bi le-ta bila za naše najvišje dobro.


3. Polna luna (ščip)
Dva tedna po mlaju luna zavzame polno obliko. Polna luna predstavlja sredino lunarnega cikla – to je čas, ko začnemo z uresničevanjem svojih načrtov. Polna luna se pojavi, ko je Luna v položaju neposredno nasproti Soncu, kar pomeni, da Zemlja leži poravnana med Luno in Soncem na isti liniji.

To je intenziven čas, zgodijo se lahko neverjetne stvari, obstaja velika verjetnost, da v naše življenje vstopijo novi ljudje. Prav tako je to čas uresničevanja naše namere. Po mnenju astrologov je za izpolnitev namere, ki jo postavimo v času luninega mlaja, potrebno več kot dva tedna, torej celih šest mesecev. To je obdobje, ki je potrebno, da se polna luna pojavi v enakem zodiaku, kot je bila prazna luna v času, ko smo postavili neko namero.

V preteklosti se je polno luno praznovalo vsak mesec, zaradi česar je tudi vsaka polna luna v nekem mesecu imela svoje ime. Večina imen je povezanih z vremenom in naravnimi pojavi:

January -- Luna po prazniku Yule
February -- Snežna luna
March -- Luna nektarja
April -- Travnata luna
May -- Luna za sajenje
June -- Medena luna
July -- Luna groma
August -- Žitna luna
September -- Sadna luna
October -- Luna žetve in lova
November -- Ledena luna
December -- Luna pred praznikom Yule

4. Pojemajoča luna in zadnji krajec
To je čas, ko se luna ponovno razpolovi, nato pa popolnoma izgine vse do temne lune. V tem obdobju izražamo hvaležnost, delimo pozitivne misli z drugimi, prav tako sprostimo vse napetosti, negativnosti, toksična razmerja, se regeneriramo in opazujmo umiranje ciklusa.


5. Luna v praznem teku
Čas, ko luna doseže najtemnejšo točko, je znan pod imenom luna v praznem teku. To je čas, ko luna nekaj ur čaka preden vstopi v novo nebesno znamenje. V tem času lahko pride do spremembe v načrtih ali do nepričakovanih obratov. Zato je to idealen čas, da se za nekaj ur popolnoma predamo in pustimo vesolju, da naredi svoje. Rastemo v miru in pripravljenosti za začetek novega ciklusa.


Modra luna
V starih časih, ko so ljudje uporabljali koledar, ki je temeljil na tropskem letu, se je leto začelo z zimskim solsticijem in je trajalo do naslednjega. Za večino tropskih let je bilo značilnih 12 polnih lun in vsaka polna luna je dobila ime po dejavnosti, ki je ustrezala nekemu letnem času. Vendar pa so prav tako bila leta, ko se je v enem tropskem letu zvrstilo 13 polnih lun, kar je pomenilo, da je ena sezona imela 4 polne lune namesto 3. V takem primeru so tretjo polno luno sezone imenovali "modra luna". Le na ta način so imena, ki jih je imela vsaka od polnih lun, še vedno bila smiselna. Zaradi napačne razlage danes prevladuje mnenje, da je "modra luna" druga polna luna v enem koledarskem mesecu, kar pa ni povsem res.

Ime "modra luna" dejansko izvira iz redkih zgodovinskih dogodkov, ko je luna dejansko imela modro barvo. To se je zgodilo zaradi naravnih pojavov ali katastrof, kot so vulkanski izbruhi ali monsuni, kjer je bila luna videti modre barve zaradi velike količine nastalega prahu. Izraz "enkrat v času modre lune" se od takrat uporablja za označevanje precej redkih dogodkov.


Če imate dodatna vprašanja, bi z mano želeli deliti svoje izkušnje ali bi se o kateri izmed luninih faz želeli podrobneje pogovoriti, mi pišite na: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..


Nikoli ne zamudite najnovejše zgodbe in informacij!