wondrous nature

Veliko zgodb in knjig piše o obstoju misterioznih naravnih bitij, ki prebivajo v naravi in katere lahko vidijo le tisti, ki so odprti za take vrste sprejemanja oziroma vanje verjamejo. Taka bitja so poznana pod različnimi imeni: nimfe, vile, škrati, goblini, gnomi, zmaji, itd. Najpogosteje jih lahko najdemo globoko v gozdu, ob vodnih potokih kot tudi v naših domovih, kjer zelo radi skrijejo kakšno od naših stvari, pojedo ostanke naše hrane, prinašajo srečo in morda spremenijo naše življenje v popoln nered. Kaj je res in kaj storiti s temi bitji?


Narava je živa
Ne glede na to, ali verjamete v duhove in misteriozna bitja ali ne, eno je gotovo. Narava je zelo živa. Diha in se rojeva vsako sekundo znova. Če si dovolimo vzeti trenutek, da mirno sedemo in samo poslušamo, bomo morda zaslišali njen šepet. Govori skozi gibanje vetra, listja in trav, zibanje dreves, skozi zvok vode, ki globoko sprošča vse čute, sončne žarke, ki nežno božajo obraz in še veliko več. Oprite se na deblo drevesa in začutili boste njen utrip.

Beseda "na-v-dih" izvira iz latinske besede "Inspirare", kar pomeni, vdihniti v nekaj oziroma napolniti z duhom, da oživi. Pogosto rečemo, da smo navdihnjeni, ko smo motivirani in polni življenjske energije. Ta življenjska sila ali energija je potrebna za vsakega izmed nas, da živimo, in je znana tudi pod imenom "prana". Če vse skupaj povzamemo z drugimi besedami, ko duh/življenjska sila vstopi v naše telo, oživimo. Ker je živa tudi narava, le-ta za svoje življenje prav tako potrebuje svoje vrste duhove, da jo navdihujejo.

Kaj najdemo v naravi?
Čeprav življenjske sile ni mogoče jasno videti ves čas, se je kljub temu zavedamo. Enako velja za duhove narave – ni potrebno, da jih ves čas jasno vidimo, da bi lahko zaznali spremembo. Takšna sprememba je lahko v občutku, medtem ko se peljemo skozi različne pokrajine kot tudi v spremembi vegetacije. Na primer, kadar sedimo ob reki sredi gozda, v telesu zaznamo občutek nečesa nežnega, negovalnega in občutek miru. To je prostor, napolnjen z žensko energijo. Po drugi strani medtem ko plezamo po vrhovih skalnatega gorovja, naše telo preplavi popolnoma drugačen občutek – bolj moški, močan, vliva nam pogum in moč, nas potiska naprej in obrača našo pozornost navzven namesto navznoter. Na teh krajih prevladuje moška energija. Torej, karkoli opazimo ali zaznamo, še posebej, ko smo v naravi, predstavlja le različne oblike energije, ki je prisotna povsod.

Znaki in imena predstavljajo le opis različnih virov energij, ki nas obdajajo, kot so jih poimenovale različne stare kulture. Na ta način je našim prednikom uspelo preoblikovati svoje podzavestne strahove v dobro poznane prijatelje in jim omogočilo, da so uporabili svojo okolico v svoj prid.

Duhovi narave
Dejansko je mogoče opaziti mesta v naravi, kjer so energije bolj žive in koncentrirane. To so kraji, napolnjeni z življenjsko silo, ki navdihuje in zdravi naravo kot tudi vsakogar, ki tja vstopi. Zaradi svoje intenzivnosti je na takih mestih morda možno videti tudi oblike ali sence. V času, ko je svet preplavljen z vedno večjo ignoranco do narave, so taki energetski tolmuni še posebej pomembni, saj predstavljajo navdih materi naravi, da bi lahko ostala čista in živa. Kadarkoli se znajdemo na takem kraju, se prepričajmo, da ob našem odhodu ostane čist in zaščiten. Namreč, ko se odločimo pomagati in ščititi naravo, začne tudi ona ščititi nas. Vendar pa nikoli ne prosimo za nekaj, česar si ne želimo iskreno iz srca, in ne pozabimo ponuditi majhne zahvale v zameno.

Večina energij, ki jih najdemo v čisti naravi, ne more škodovati, vendar se lahko zgodi, da zaradi navezanosti na neko energijo odnesemo s seboj več, kot potrebujemo. V takem primeru je možno, da se po vrnitvi iz narave še nekaj dni počutimo utrujeno in izčrpano. Da bi se lahko ponovno povezali s svojim resničnim jazom, namesto da iščemo pomoč od zunaj, se vrnimo v naravo in spustimo navezanost kot tudi nepotrebne energije nazaj, od koder smo jih pobrali.


Bodite pozorni
Ko se odločite, da boste začeli komunicirati z naravnimi viri energije, se prepričajte, da v vas ni niti kančka dvoma; poskusite biti popolnoma prisotni in prizemljeni. Tako kot v vsakem odnosu je tudi v odnosu z naravo potreben čas, da se naučite, kako se povezati in komunicirati z elementarno energijo za najvišje dobro vseh. Naprošam vas, da se zavedajte, da obstajajo tudi kraji, nabiti z drugimi viri energije, kot je pozitivna. Nikakor se ni priporočljivo povezovati z naravo v takih okoliščinah, niti v primeru, če kadarkoli čutite nelagodje.

Tudi znanost dokazuje moč narave
Ne nazadnje tudi če ne verjamete v duhove narave, znanost dokazuje, da dolgotrajno in večkratno preživljanje časa v naravi brez elektronskih naprav dejansko vpliva na spremembo delovanja naših možganov. Um se sprosti in postane naravno prisoten v trenutku tukaj in zdaj, zaradi česar se poveča število hormonov sreče. Upam, da je to dejstvo navdih dovolj, da boste v prihodnosti preživeli več časa v naravi in z njo.


Če imate kakršnokoli vprašanje, bi želeli deliti svoje izkušnje z mano, ali pa se mi pridružiti na raziskovalnem sprehodu po naravi, mi pišite na: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..


Nikoli ne zamudite najnovejše zgodbe in informacij!