Winter Fairytale

Prihajajo zimski dnevi, svetlobe je manj, tu in tam zapiha hladen veter, morda bodo kmalu padle tudi prve snežinke. To je čas, ko se manj gibamo na prostem, več se družimo in obiskujemo prijatelje ali družinske člane, saj se s tem, ko smo skupaj, veselimo in družimo ter tako lažje sprejmemo mraz in temo. Za raznolikim zimskim praznovanjem in tradicijo se skrivajo dejanski razlogi in še marsikaj.


Zima je čas za retrospekcijo
Že stare civilizacije, ki so bile v tesnem stiku z naravo in njenimi naravnimi cikli, so temu času namenile precejšnjo pozornost, predvsem pa se je poudarjalo praznovanje. Proti koncu meseca decembra je čas zimskega solsticija, ki označuje rojstvo sonca, ki od tega dne postaja vedno močnejše.

Kot zemlja, ki pozimi počiva, lahko tudi mi zimski čas porabimo za usmerjenost vase. Ozavestimo svoje potenciale. Kreativno ustvarjanje, zavestno gibanje, meditacija, uporaba aromaterapije, branje in pisanje je le nekaj dejavnosti, ki nam lahko pomagajo, da se laže usmerimo vase, se zavemo svojih sposobnosti in se napolnimo s svežo energijo. Dovolimo našemu telesu in organom, da se sprostijo ter regenerirajo in pripravijo na pomlad, ko bomo zažareli in zacveteli v vsem svojem siju.


Preprosti nasveti za iskrivo, lahkotno in ljubezni polno zimo:

PIJMO ČAJE IN VODO

V zimskih mesecih se priporoča uporaba in pitje naravnih zeliščnih čajev, še posebej tistih, ki smo jih sami in z ljubeznijo nabrali tekom pomladi in poletja. Poleg zdravilnih lastnosti njihove arome in okus v našem srcu prebudijo še toplino in občutek sreče ob spominu na tople poletne dni.

Čudovit vpliv na odpiranje srca, dobro voljo in umiritev misli imajo materina dušica, melisa, meta, žajbelj, kamilica in vršički iglavcev. Cvetove ameriškega slamnika lahko dodamo za povečanje odpornosti, medtem ko nas bodo ingver, klinčki, cimet in rožmarin pogreli, nam pognali kri po žilah in nas motivirali za aktivnosti tudi v mrzlih zimskih dneh. Za recepte preglejte sekcijo o Ayurvedi.

S čaji nikakor ni za pretiravati. Dovolj so 3–4 velike skodelice čaja na dan. Ob vsaki skodelici čaja pa popijmo še kozarec vode, saj kljub temu da so čaji zeliščni, vplivajo na povečano odvajanje vode in strupov iz telesa.


AROMATERAPIJA

Za ta čas čudoviti vonji, ki nas bodo spravili v dobro voljo in sprostili so pomaranča, bergamont, klinčki, ingver, poper, vrtnica, bazilika in cimet. Beli žajbelj in cedro lahko uporabljamo za igrivost in veselje, kot tudi za čiščenje prostorov.

Obe eterični olji sta zelo koncentrirani, zato jih uporabljamo le v zelo majhnih količinah. Eterično olje mire, patchoulija in cedre pa nam bodo pomagali, da se pomaknemo v globine samih sebe, se povežemo s seboj, odkrijemo svoje potenciale in pripravimo svoje seme za rodovitno rast spomladi.


PREHRANA IN GIBANJE

Poskušajmo jesti čim več polnozrnatih žit, leče, čičerike, quinoje, ajde, rža in ječmena ter predvsem zelenjave. Ne pozabimo na redno gibanje, še posebej sprehode v naravi, medtem ko opazujemo svoje dihanje. Meditativna hoja ne pomaga le pri sprostitvi, temveč tudi stimulira učinkovitost pri delu in koncentracijo. Če zasledimo misli, pozornost ves čas preusmerjamo nazaj na naše dihanje.


DRUŽENJE IN HVALEŽNOST

Dokazano je, da bi ljudje brez dotika le stežka preživeli. Stari modreci še vedno verjamejo, da je za zdravo in srečno življenje potrebnih vsaj 12 objemov na dan. Ne zapirajmo se vase, temveč čim več časa preživimo z ljudmi, ki jih imamo radi.

Vsak dan se spomnimo 3 stvari, za katere smo hvaležni in vsaj 1 osebi na dan izrazimo kompliment oziroma kaj cenimo na njej. S tem ko podarimo ljubezen drugim, odpremo vrata ter dovolimo, da toplina in nežnost vstopita in se dotakneta tudi nas.


Prebudite se v svoji popolnosti
Predvsem preizkušajte in se učite poslušati sebe, medtem ko naj vas namigi tukaj le usmerjajo. Zima nudi obilico časa za branje, testiranje in proučevanje različnih vonjav, zelišč in tehnik, tako da boste do konca zime točno vedeli, kaj je najboljše za vas. Vzemite si čas, da se povežete s svojo pravo naravo in se prebudite v svoji popolnosti obdani z objemom narave.


Če imate dodatna vprašanja, bi z mano želeli deliti svoje izkušnje ali bi se o kateri izmed tem želeli podrobneje pogovoriti, mi pišite na: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..


Nikoli ne zamudite najnovejše zgodbe in informacij!