Seasonal Celebrations

Naši predniki so praznovali življenje v skladu s sezonskimi spremembami. Večina praznovanj je bila povezana in globoko prepletena z življenjem na Zemlji in njenimi naravnimi cikli. S praznovanjem se povrne življenjska radost, lažje osmislimo pomen človeške eksistence, se preprosto veselimo, delimo in skrbimo drug za drugega.


Spremembe v naravi in naravnih ciklih so simbolično prikazane v obliki kolesa, ki je ves čas v gibanju. Ne glede na to, kaj se zgodi, se kolo nikoli ne ustavi. Nekoč so ljudje živeli v sozvočju s spremembami, razumeli so, da se vse rodi in raste, kot tudi, da vse umre in upade. Sprejeli so realnost, kot je, zato so enako pozornost namenili tako praznovanju rojstva kot smrti. Iz vsega, tako iz teme kot iz svetlobe, so se učili in sprejemali modrosti le-teh.

Danes z gospodarsko rastjo in razvojem posvečamo vedno manj pozornosti naravnim spremembam, medtem ko pričakujemo kontinuirano rast v vsakem trenutku. Praznujemo pozitivne dogodke in jočemo, kadar se zgodi kaj negativnega. Modrost in ravnotežje, ki sta bila del starih tradicij, se počasi izgubljata. Praznike, ki so jih nekoč praznovali, da bi utrdili svojo povezanosti z naravo, vedno redkeje zasledimo v sodobnih koledarjih.


Tradicionalna praznovanja letnih časov in načini njihovega praznovanja
Kolo sprememb vključuje številne praznike skozi celo leto. To so časi, ko imamo priložnost, da se ustavimo, preusmerimo svojo pozornost, opazimo lepoto življenja, praznujemo in smo hvaležni, kakorkoli to najbolje zmoremo.

1. Yule – zimski solsticij: okoli 21. decembra
S ponovnim rojstvom sonca praznujemo nov začetek, postavimo svežo namero, se posvetimo družini in prijateljem, postorimo čimveč nesebičnih dejanj in poskrbimo za mir tako navznoter kot tudi navzven. Nekaj čudovitih idej za dejavnosti v tem času:

 • Okrasite svoj dom s simbolnimi rastlinami, ki jih lahko najdete v naravi v tem času: omela, zimzeleni venčki, bršljan. Ti bodo zaščitili vaš dom, ga napolnili z veselo energijo in v novem letu prinesli obilo sreče.
 • Organizirajte zahvalno srečanje s svojimi prijatelji, skupaj kuhajte, izmenjajte ideje in poskrbite drug za drugega, prepevajte ali igrajte na kak instrument – karkoli, kar vas osreči in umiri.
 • Celotno hišo napolnite s svečami ali lučmi. V najdaljši noči leta ostanite v temi in izkusite njeno globino. Razmislite o regeneraciji, miru in novih začetkih. Učite se iz modrosti, ki jih ponuja tema. Ko začutite, ali proti koncu noči, prižgite sveče kot simbol praznovanja svetlobe in novega začetka. Postavite namero, napišite pesem ali narišite sliko.

2. Imbolc: začetek februarja, okoli valentinovega
Sonce pridobiva na svoji moči, narava in njeni prebivalci se počasi prebujajo iz zimskega spanca. To je čas začetkov, navdiha in kreacije. Tako kot v naravi lahko tudi mi uporabimo ta čas za ustvarjalna dela, čiščenje prostorov, kot tudi, da zaprosimo za blagoslov zase in za svoje domače, zemljo ali rastline. Ni boljšega časa za nove ideje in projekte. Prav tako se priporoča:

 • Uporabite eterična olja, kadila ali suhe liste žajblja in jih prižgane postavite ali nesite okoli hiše za več svežine. Tudi če imate kakršnekoli kristale, je to čas, da jih za dan ali dva postavite na zrak, medtem ko se popolnoma posvetite čiščenju svoje hiše in s tem omogočite uresničevanje novih začetkov.
 • Pripravite si čistilno kopel z morsko soljo in eteričnimi olji bazilike, žajblja, vrtnice ali evkaliptusa.
 • Medtem ko razmišljate o nameri, simbolno posejte pest semen, ki se bodo razvila v čudovito rastlino. Izberite nekaj semen, ki jih blagoslovite in določite s kakšnim zdravilnim namenom jih želite posejati oziroma kakšen občutek naj njihova rast v vas prebudi. Semena dajte v zemljo in se z njimi skrbno ukvarjajte.

3. Spomladansko enakonočje: marec
V spomladanskem enakonočju opazujemo enako dolžino dneva in noči. To je čas, ko vse brsti in cveti in tako tudi mi. Narava se je prebudila, novi projekti so v razvoju, to je čas, ko gremo iz naših brlogov in želimo biti vidni. Praznujmo, igrajmo in družimo se ter srčno poskrbimo za vse in vsakogar, sprejmimo jih takšne ko so – naravne in čiste. Spodaj najdete nekaj idej, kaj početi v tem čudovitem času, ko je vse polno življenja:

 • Zberite prijatelje za piknik, delite hrano in čudovite trenutke, uživajte v svežini, ki vas obkroža.
 • Dnevno si vzemite čas za dolge sprehode v naravi, opazujte spremembe, začutite, kako se vse okoli vas prebuja in prosite za navdih ali smernice. Naberite rože in izdelajte čudovit venček, obesite ga na vaša vrata za dobrodošlico obiskovalcem ali ga pustite v vaši dnevni sobi. Nekaj cvetov zberite v košarici skupaj z nekaterimi drugimi darili iz narave in jih delite z neznanci ali jih podarite tistim, ki jih imate najraje.
 • Prva zelišča že rastejo, zato si lahko pripravite poživljajoč spomladanski čaj iz kopriv, regrata ali smrekovih vršičkov. Če imate zelišča v prostoru, kjer so prezimila, lahko uporabite tudi meliso in meto.

4. Beltane: konec aprila, začetek maja
Ko se približujemo veselemu poletnemu času, so vidni že prvi zametki naših kreacij, zato praznujemo, plešemo, živahni in čutni, predajamo se romantiki in še bolj zrastemo v svoji ustvarjalnosti. Igrivost predstavlja ključ uspeha v tem času. Še nekaj nasvetov za radostno praznovanje:

 • Preklopite na igrivo razpoloženje in na plan spustite vašega notranjega otroka: zberite nekaj otrok in se z njimi igrajte. Dovolite, da vas navdihnejo, pozabite na potrebo po nadzoru, sprostite se in se učite, medtem ko se zabavate. Smejte se, kadar je le možno, tudi če za to nimate nobenega razloga.
 • To je idealen čas za obrede, ki spodbujajo ženstveno energijo in plodnost kot tudi za nežno mikro-vadbo, ki prebudi vsako celico v telesu in še posebej vaše reproduktivne organe. Plodnost se nanaša na vse ravni življenja. Z zavestnim ritualom pripravite osnovo za svoje projekte, ideje in odnose, da rastejo in se razvijajo. Ustvarite oltar v gozdu ali kjerkoli v naravi. Okrasite ga z vsemi rastlinami in sadjem, kar jih najdete v naravi v tem času (npr. oreščki in jagode), plešite in se izražajte kreativno.
 • Zberite vse svoje prijatelje in pripravite velik kres. Ne pozabite se za trenutek ustaviti, si nekaj zaželeti in nato pogumno skočite čez ogenj za srečo.

5. Poletni solsticij: 21. junij
Najdaljši dan v letu sredi poletja. Prečudovit čas, ki ga preživimo v dobri družbi, sproščeni in v spoštovanju drug drugega, pozornost usmerimo na odnose in dobrobit tistih, ki jih imamo najraje. Uživajte v čarih te čarobne noči – resnično je nekaj posebnega! Še nekaj uporabnih idej, kako preživeti ta čarobni čas:

 • Naredite zaobljubo in pomislite na dejanja, s katerimi boste pomagali materi Zemlji. V prihajajočih mesecih zaobljubo izpolnite. Narava vam bo zelo hvaležna.
 • Odpravite se na nočni pohod, povežite se z naravo in naberite zdravilne rastline, če je možno točno ob polnoči. Po legendi imajo rastline, nabrane v tej noči, s čistim namenom in od osebe s čistim srcem moč ozdraviti vsako rano in uresničiti še tako skrito željo.
 • Na predvečer najdaljšega dne v letu zberite vse, ki jih imate najraje, prepevajte, plešite in praznujte dolgo v noč. Ko se spusti tema in ura udari polnoč, slecite oblačila, pustite ogenj, da gori in se odpravite iskat praprotno seme. Povežite se z nočjo, gozdom in silami na delu v tistem trenutku. Legenda pravi, da tisti, ki ima srečo najti semena, dobi čarobno moč, da se lahko sporazumeva z živalmi in drugimi gozdnimi bitji. Karkoli se boste odločili narediti, preživite to noč v naravi – to je ena izmed najbolj neverjetnih noči v letu.

6. Lughnasadh: 2. avgust
To je čas prve žetve vsega, kar smo sejali spomladi. V tem času trdo delamo, poleg tega pa veliko dobimo. Poslužujte se ritualov hvaležnosti materi naravi za njeno radodarnost:

 • Skupaj s prijatelji specite kruh, delite ga med seboj, tako da ga lomite z rokami, ne pozabite tudi na živali in naravo.
 • Naredite talismane in darila iz poljščin, ki ste jih pridelali in jih podarite z ljubeznijo svojim prijateljem.
 • Organizirajte obiranje jabolk ali koruze v obliki zabavnega praznovanja po lastni izbiri. Ob koncu ne pozabite izraziti hvaležnosti materi zemlji.

7. Jesensko enakonočje: okoli 21. septembra
Že drugič v letu sta noč in dan enako dolga. Z rituali se zahvaljujemo, pobiramo žetev in poskrbimo, da je le-to ustrezno uskladiščeno. Počasi se pripravimo na hladno vreme in introspekcijo. Nekatere inspirativne dejavnosti:

 • Medtem ko shranjujete žetev, to storite z ljubeznijo, pojte iz srca ali ponavljajte posebne mantre, s katerimi vse, kar ste pridelali, napolnite z zdravilnimi in pozitivnimi vibracijami.
 • Iz posvečenega lesu in zelišč napravite zahvalni ogenj in spustite vse, kar vas ovira, da bi lahko uspešno pobrali vse sadeže, dokončali svoje projekte ali delo.
 • Zberite najboljše sadje, zelenjavo, oreščke ali katerokoli drugo hrano, ki ste jo nabrali in jih vrnite materi zemlji z iskreno hvaležnostjo in ljubeznijo. Šele ko se boste sposobni naučiti popolne nenavezanosti na svoje rezultate svojih dejanj, boste resnično pridobili.

8. Samhain: od 31. oktobra do 1. novembra
Ob koncu cikla je čas smrti in transformacije. Danes je to obdobje znano kot noč čarovnic, ko se spominjamo vseh tistih, ki so umrli in za sabo pustili zakladnico modrosti. To je idealen čas, da dokončno opravimo z vsemi starimi energijami, odnosi, razumemo pomen smrti in rojstva ter se popolnoma predamo. Nekaj idej za aktivnosti v času Samhaina:

 • Pojdite na sproščujoč sprehod, če je mogoče v naravi, opazujte barve, vonje in morda naberite nekaj predmetov, ki vas po poti nagovorijo. Sedite, opazujte sončni zahod in razmišljajte o ciklih rojstva in smrti, sprejmite naravni zakon, ki govori, da vse prihaja in odhaja. Srečajte se s samimi seboj, popolnoma uravnoteženi in v miru v trenutku časa.
 • Vzemite si čas za počitek in razmislek, berite in preglejte dogodke preteklega leta. Razmislite o svoji rasti, izzivih, dogodivščinah in o tem, česar ste se naučili. Napišite poročilo ali pismo. Prižgite ogenj za sprostitev starega in se odločite, kaj je tisto, kar želite obdržati in vzgajati v prihodnjem letu.
 • Uporabite zelišča in začimbe, bodisi v vaši kuhinji ali pri pripravi čajev. Čudoviti so: rožmarin, žajbelj, meta, lapuh, želod, kostanj, kot tudi storži za vaš ogenj in hrastovi listi za kopel.

Končno je krog zaprt in prične se lahko nov svež cikel, napolnjen z novimi projekti. Tok narave je edina realnost, na katero ne moremo vplivati ali je spremeniti. Vse druge realnosti pa predstavljajo le eno od naših kreacij, čeprav prepogosto verjamemo, da so le-te pomembnejše od naravnih ciklov, ki jih lahko opazujemo v naravi.


Zato si vsak dan ali vsaj enkrat na mesec vzemite čas, povežite se vsaj z enim od prazničnih datumov v letu ali pa postanite pozorni na spremembe, ki jih narava prinaša s seboj. Zavedati se predstavlja prvi korak na poti do popolne povezanosti tako z naravo kot s samimi seboj.

Če imate dodatna vprašanja, bi z mano želeli deliti svoje izkušnje ali bi se o katerem izmed praznikov želeli podrobneje pogovoriti ali senaučiti še česa novega, mi pišite na:  Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..


Nikoli ne zamudite najnovejše zgodbe in informacij!