Autumn Harvest

Jesen je letni čas, ko spravimo, kar smo sadili in gojili celo leto. To je tudi čas, ko se spomnimo naših prednikov in izrazimo hvaležnost materi naravi za blagoslove in darove, ki jih bomo lahko uporabljali v dolgih mrzlih zimskih dneh.


Čas žetve in spominov
Jeseni dnevi postajajo vedno krajši in svetlobe je manj. To je tudi čas, da se ponovno povežemo s svojimi koreninami in prizemljimo. Z zadnjimi pisanimi listi, ki padajo na tla in prvimi dežnimi kapljicami, ki se dotaknejo tal, postanemo bolj premišljeni, pripravljeni smo prevzeti večjo odgovornost in vso energijo usmerimo v uresničevanje ter zaključevanje tekočih projektov. Letni cikel se počasi zaključuje, narava umira in to je čas, ko se spomnimo svojih prednikov, ki so pred mnogimi leti živeli tukaj na Zemlji. Vedoč, da nič ni večno in vse mine, sprejmemo realnost, vzamemo tisto, kar lahko najbolje izkoristimo in pripravimo tla za nove začetke.


Bogat izbor aktivnosti in nasvetov za barvit jesenski čas:

OBILJE BARV IN PLODOV

Jesen je eden najlepših letnih časov za uživanje narave. Ker je manj vroče, lahko zunaj ostajamo dlje časa. Barve dreves v nas prebudijo občutke veselja in povsod na tleh ležijo številni plodovi, kot na primer jabolka, hruške, storži, želod, grozdje. Če dobro pogledamo, ugotovimo, da je na gozdnih tleh veliko pozabljene žetve. Kostanj, iz katerega lahko naredimo moko ali jih preprosto spečemo na odprtem ognju. Prav tako je zelo uporaben želod, ki ga lahko spražimo in shranimo za kavo, ki nas bo naredila močne pozimi.

To je tudi idealen čas, da preverimo, ali so naša zelišča varno shranjena, olja, ki so celo poletje stala na soncu precejena in naša shramba napolnjena z vsemi plodovi, kar smo jih uspeli zbrati. Prepričajmo se, da smo pravilno označili vse zabojnike in vrečke ter pripravili nekaj daril za svoje prijatelje, saj bomo skupaj ob žetvi bolj uživali.


GIBANJE IN HARMONIJA

V tem času že lahko začnemo z bolj aktivno vadbo ali se podamo na dolge hitre sprehode v naravi. Pozdrav soncu predstavlja odlično izbiro vadbe na domu. Začnemo počasi s samo tremi krogi na dan, nato pa vsaka dva tedna dodamo še en dodaten krog. Na ta način bomo, ko pride zima, pripravljeni za intenzivno prakso, ki nas bo grela tudi v najhladnejših dneh.

Jesen je pravi čas za masažo ali učenje novih tehnik, kot so refleksoconska masaža, ki jo lahko v zimskem času redno uporabljamo na domu za pospešitev cirkulacije in krepitev zdravega telesa.


ČAJI IN AROMATERAPIJA

V tem času se priporoča uporaba čajev in eteričnih olj, ki nas ponovno povežejo z materjo zemljo. Mednje spadajo: bor, cedra, žajbelj, kadilo, brin in rožmarin. Pomagajo nam, da se umirimo, zberemo, skoncentriramo in ostanemo budni.

V pozni jeseni se priporoča uporaba čaja ameriškega slamnika za krepitev imunskega sistema, preden nastopijo velike sezonske spremembe. Prav tako je dobra ideja sežgati nekaj suhih listov žajblja okoli hiše, kar sprosti stagnirajočo energijo in stare duše nazaj v vir, in dovoli zemlji kakor tudi nam, da se spočijemo.


PRIPOVEDOVANJE ZGODB IN SREČANJA

Ko dnevi postajajo vedno krajši in začne pihati mrzel veter, vrnemo barve življenju s pomočjo srečanj in praznovanj. Večino plodov, ki smo jih našli v gozdu ali na polju, lahko spečemo na odprtem ognju, medtem ko čas izkoristimo za srečanje z družino, prijatelji in najdražjimi, si pripovedujemo zgodbe in izmenjujemo lepe spomine.


Naj bo žetev naš učitelj
Še enkrat vas spodbujam, da si dovolite eksperimentirati; če se vam kaj izjalovi, začnite znova z nasmehom na obrazu. Najdite svoje recepte, delite jih s tistimi, ki jih imate radi. Začnite se zavedati samih sebe in bodite čimbolj prisotni v svojem naravnem okolju, medtem ko se učite od svoje žetve.


Če imate dodatna vprašanja, bi z mano želeli deliti svoje izkušnje ali bi se o kateri izmed tem želeli podrobneje pogovoriti, mi pišite na: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..


Nikoli ne zamudite najnovejše zgodbe in informacij!