Natural Cycles

Naši predniki, ki so živeli v tesnem stiku z naravo in njenimi cikli, so se zavedali velikega pomena sprememb v naravi. Biti v sozvočju z dogajanjem v naravi je bilo tisto, kar jim je omogočilo mir in harmonijo uma, telesa ter duha. Vse do danes še vedno vladajo enake naravne zakonitosti, ki lahko k miru in harmoniji pomagajo tudi nam.


Enakonočje in solsticij
Obstajata dva pomembna dogodka, ki se zgodita, medtem ko Zemlja potuje okoli Sonca, in ki vplivajo tako na naravo kot tudi na naše življenje. To sta enakonočje in solsticij. Enakonočje je čas, ko je Sonce najbližje Zemlji ali porabi enako količino časa na obzorju, kar vpliva na enako dolžino dneva in noči. Solsticij pa je čas, ko je sonce najbolj oddaljeno od ekvatorialne ravnine, kar vpliva na najdaljšo noč in najdaljši dan v letu.

Oba, enakonočje in solsticij, se zgodita le dvakrat na leto (pomladno in jesensko enakonočje ter poletni in zimski solsticij). Naši predniki so imeli navado reči, da po jesenskem enakonočju sonce postaja vedno šibkejše, vse dokler sončni kralj ne umre, zaradi česar posledično dnevi postanejo vedno krajši. V času zimskega solsticija (najkrajši dan v letu) se sončni kralj ponovno rodi in začne rasti v vsej svoji moči. V času spomladanskega enakonočja sonce postane močnejše, kar se odraža v enaki dolžini dneva in noči. Njegova moč raste do sredine poletja, ko doseže svoj najvišji vrh – to je najdaljši dan v letu (poletni solsticij). Potem sonce ponovno počasi začne izgubljati svojo moč, kar vodi do jesenskega enakonočja, ko sta dan in noč ponovno enako dolga. Enak cikel se ponavlja znova in znova, leto za letom ...


Letni časi
Med enakonočjem in solsticijem oživijo letni časi in vsak letni čas ponuja nekaj drugačnega. Pomlad je povezana z novo in svežo rastjo. Veter raznese semena po površini in omogoči, da vzklije novo življenje. Poleti na moči pridobi element ognja, sonce daje moč in energijo rastlinam, da rastejo in zorijo. Za jesen je značilno nabiranje sadja in pridelkov, ki smo jih zasadili spomladi. Praznujemo in se zahvaljujemo naši materi zemlji, spomnimo se naših prednikov, ki so umrli podobno kot jeseni narava leze k počitku in vse počasi umira. Zima je povezana z elementom vode in jo prepoznamo po prvih snežinkah, ki prekrijejo zemljo. To je čas, ko se obrnemo navznoter, počivamo in se obnavljamo, kot tudi posvetimo več pozornosti našim čustvom.


Dnevni cikli
Tako kot ima vsako leto svoj cikel, je tudi vsak dan poln ciklov. V različnih delih vsakega dne se menjavajo in prevladujejo različni elementi. Ko se povežemo z energijo, ki je najmočnejša v določenem času dneva, lahko bistveno izboljšamo učinkovitost in sprostimo napetosti.

V dopoldanskem času čutimo težo tako v telesu in umu zaradi prevlade elementov vode in zemlje. To je pravi čas za nežno gibanje in lahko hrano. Proti sredi dneva, s povečano močjo sonca, se okrepi element ognja. Le-ta spodbuja prebavo, zato je to pravi čas za močno kosilo in počitek. Popoldne, z aktivnimi elementi zraka in etra, predstavlja popoln čas za ustvarjalne dejavnosti, kot tudi, da se sprostimo. Nato se cikel ponovno začne od začetka, s prevlado vode in zemlje, predstavlja popoln čas, da se umirimo, počivamo ter se pripravimo za spanje. Zelo pomembno je, da zaspimo najkasneje do 22. ure, saj je to trenutek, ko se element ognja ponovno prebudi in vpliva na aktivnost v telesu. Če se element ognja prebudi, medtem ko že spimo, to našemu telesu pomaga pri predelavi in čiščenju, zaradi česar se zjutraj zbudimo sveži in polni energije. S prevlado etra in zračnih sil rana jutra predstavljajo najboljši čas za meditacijo in pripravo za uravnotežen nov začetek. Če želite izvedeti več o tem, kako ustvariti svojo dnevno rutino, si oglejte poglavje o Ajurvedi.


Dnevni cikli:

6.00 – 10.00 Element zemlje in vode 18.00 – 22.00 Element zemlje in vode
10.00 – 14.00 Element ognja 22.00 – 2.00 Element ognja
14.00 – 18.00 Element zraka in etra 2.00 – 6.00 Element zraka in etra

 

Ko opazujemo te cikle in postopoma začnemo prilagajati svoj dnevni ritem glede na elemente, prisotne v določenem trenutku dneva kot tudi v vsakem od letnih časov, veliko pridobimo. Naše telo funkcionira v okviru zdravega in naravnega bioritma, kar mu omogoča, da se ustrezno spočije in regenerira. Posledično izgledamo bolj mladi, imamo več energije, smo bolj osredotočeni in imamo več ustvarjalnih idej, medtem ko smo hkrati bolj sproščeni.

V nadaljevanju bomo proučili vsako sezono posebej s koristnimi namigi o prehrani in aktivnostmi, ki vam bodo pomagali sezonski čas tudi najbolje izkoristiti.


Če imate dodatna vprašanja, bi z mano želeli deliti svoje izkušnje ali bi se o kateri izmed tem želeli podrobneje pogovoriti, mi pišite na: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..


Nikoli ne zamudite najnovejše zgodbe in informacij!