heal nature

Vsaka rastlina in živo bitje na Zemlji ima v sebi moč zdravljenja. Od narave se lahko zelo veliko naučimo, če le vemo in znamo pravilno vprašati. Kako lahko najbolje uporabimo naravo za zdravljenje sebe in bolečin? V tem članku bom z vami delila nekaj preprostih idej za uporabo na domu.


Narava zdravi na veliko različnih načinov. V primeru preventivnega zdravljenja se je najenostavneje povezati z drevesi, tako da jih zaprosimo, da nam pomagajo naše tegobe in bolečine sprostiti v zemljo. Lahko tudi ležemo na tla in jih prosimo, da posrkajo iz nas negativnost, ali pa se okopamo v čisti izvirski vodi z namero, da z vodo iz nas odtečejo žalost, dvomi in vse, česar ne potrebujemo več.

Vzgojimo svoja zdravila
Drug preprost način negovanja samih seboj je gojenje lastne hrane in zelišč. Vsaka rastlina ima spomin, kot mi. Torej, že medtem ko posejemo seme, je pomembno, da se z njim povežemo in se odločimo, s kakšnim namenom to rastlino sejemo, kot tudi da zaprosimo bodočo rastlino za njeno pomoč. Medtem ko skrbimo za rastline, da rastejo in se razvijajo, se z njimi pogovarjamo, spustimo vse, česar več ne potrebujemo in opazujemo rezultate po tem, ko zaužijemo, kar smo pridelali. Na enak način zbiramo zelišča za čaje, pripravljamo kreme ali katerikoli drug pripravek, ki ga pripravimo iz naravnih sestavin. Zapomnimo si: če ne vprašamo, nikoli ne bomo izvedeli.


Moč zelišč
Tudi rastline imajo vsaka svojo energijo. Nekatere so bolj ženstvene in nam lahko pomagajo odkriti nežnost, plodnost, ženskost, lepoto, medtem ko imajo druge več moške energije in nam vlivajo pogum, odločnost, moč. Da bi lahko uspešno uporabljali zelišča in dosegli želeno spremembo, je pomembno, da najprej dobro spoznamo način, kako funkcioniramo sami, in našo lastno energijo. Poleg tega pa je tudi pomembno, da si vzamemo čas za eksperimentiranje in se spoznamo ter povežemo z edinstvenimi lastnostmi vsake rastline, če resnično želimo izvedeti, katere so najboljše za nas. Najbolj pomembno pa je, da rastline uporabljamo samo namensko, šele ko smo popolnoma prepričani o svojem razlogu za uporabo. Uporaba zelišč za zabavo ali samo, da bi preizkusili, ali delujejo, naravi in rastlinam jemlje moč ter energijo.

Čeprav je na splošno potrebno upoštevati določen pravi čas za nabiranje in sušenje rastlin, so dovoljene izjeme v primeru iskrene želje po spremembah in zdravljenju, kakor tudi v nujnih primerih.

Nekaj primerov zdravilnih zelišč in njihove uporabe
Večina rastlin, ki jih najdemo v naravi, ima možnost vpliva na stanje našega uma in na naše zavedanje realnosti. Spodaj je nekaj primerov, da bi dobili občutek o tem, kaj je mogoče. Nikar ne oklevajte in stopite v stik z mano, če bi želeli izvedeti več:

 • Jabolko
  Jabolko je rastlina s pretežno žensko energijo, še posebej povezana s planetom Venera. V starih časih so jo uporabljali za izboljšanje zdravja, kot tudi da bi pritegnili ljubezen. Jabolko predstavlja simbol nesmrtnosti, zato se jo tradicionalno uporablja v času praznovanja Samhain. Čaj, narejen iz jabolčnih cvetov ali dodatek le-teh v kremah in vosku za sveče, se lahko uporablja, da bi pritegnili ljubezen v svoje življenje. Zelo preprosto dejanje za povezovanje in širjenje ljubezni predstavlja delitev jabolka med zaljubljenci, kar krepi njihove ljubezenske vezi.

  V primeru bolezni narežemo jabolka na tri kose in z vsakim od njih podrgnemo del telesa, kateremu je potrebno zdravljenje. Nato jih zakopljemo v zemljo. Najboljši čas za takšno izvedbo je v času pojemajoče lune.

 •  

  Kopriva
  Kopriva ima v nasprotju z jabolkom pretežno moško energijo, povezano s planetom Mars. Skozi stoletja so jo uporabljali kot rastlino za zaščito. Njena zaščitna energija se začne širiti v primeru, da rastlino sežgemo. Lahko jo gorečo nesemo okoli hiše. Prav tako deluje v obliki juhe, predvsem ko želimo svoje telo očistiti in se znebiti negativne energije. Zelo blagodejno deluje tudi kot očiščevalna kopel ali čaj za pogum.

  V primeru, da se nekega dne znajdete v divjini, ne pozabite, da korenine kopriv, če si jih zavežete okoli vratu, odganjajo živali, ki bi vam lahko škodile. Čudovita rastlina, ki jo lahko redno uporabljamo in se tako globoko povežemo z naravo.
 • Bazilika
  Pogosto uporabljeno zelišče z veliko moške energije. Idealno mesto za gojenje bazilike sta dnevna soba ali spalnica, saj deluje kot mediator in zmanjša možnost konfliktov med pari. Skrbno shranjena v žepu ali denarnici prinaša obilje. Če želite, da bi vam vaš partner/ka ostal/a zvest/a za vekomaj, raztresite prah bazilike po njegovem/njenem telesu, medtem ko spi. Čudežno zelišče, ki bi ga vsakdo moral imeti.
 • Timijan
  Ko primanjkuje poguma ali se počutimo otožne, predstavlja timijan najboljšo izbiro med rastlinami z žensko energijo, s katero se je priporočljivo povezati. Dovolj je že en sam pogled te rastline ali da s seboj za čez dan vzamemo eno njeno vejico. Za globljo povezanost popijmo skodelico timijanovega čaja. Zdravilne kopeli z majaronom in timijanom nam pomagajo, da se očistimo preteklih skrbi in težav.
 • Šipek
  Še ena rastlina s pomirjajočo žensko energijo, ki v nas prebuja radost in srečo. Šipkovi cvetovi se poleg uporabe za spodbujanje veselja in sreče uporabljajo tudi za prebujanje globoke čiste ljubezni od znotraj. Šipkova voda, ki si jo polagamo na senca, zmanjšuje glavobole in služi kot zaščita na splošno. Cvetovi, katere raznesemo okoli hiše, prinesejo ljubezen v odnosih. Če bi želeli šipek posaditi doma, raste najbolje, če ga vzamemo na tuji zemlji, ne da nas pri tem kdo zaloti.


Zdravilne kreme
V primeru telesnih bolečin in ran najboljšo rešitev prestavljajo zdravilne kreme. Osnova za vsako kremo vedno ostaja enaka, medtem ko lahko poljubno spreminjamo sestavine glede na lastne potrebe in želje.

Sledimo naslednjim korakom:

 • Izberimo zdravilna zelišča, ki jih želimo uporabiti v svoji kremi, odvisno od potreb in želja ter jih posušimo. Nikakor ne pozabimo vprašati za dovoljenje, rastlino utrgamo in izrazimo svojo hvaležnost, ko rastlino vzamemo s seboj. Poslušamo svojo intuicijo, saj se lahko zgodi, da zelišča, ki običajno nimajo značilnosti zdraviti določene težave, lahko spremenijo svoje lastnosti in ozdravijo tudi kakšno tegobo, ki ni na seznamu zdravilnih lastnosti te rastline.
 • Posušena zelišča damo v kozarec in ga do vrha napolnimo z oljem. Uporabljamo izključno hladno stiskana olja, saj le-ta ne dobijo slabega vonja pri segrevanju.
 • Kozarec pustimo na soncu, če je možno zunaj, vsaj 3 tedne. Prosimo sonce in luno, da napolni sestavine v kozarcu z zdravilnimi lastnostmi, da nam pomagajo pri čemerkoli, za kar jih bomo potrebovali. Medtem ko vroči sončni žarki segrevajo kozarec, se iz zelišč topijo zdravilne lastnosti v olje.
 • Olje precedimo, dokler ne ostane popolnoma čista tekočina.
 • Segrejemo mešanico olja in čebeljega voska, dokler ne postane tako trdna, da jo lahko uporabimo kot kremo.
 • Izberemo embalažo. Če želimo, lahko dodamo nekaj kapljic eteričnih olj, spet glede na naše potrebe in prelijemo še tekočo mešanico v izbrano posodico. Pustimo, da se krema ohladi in strdi.
 • Uporabljajmo z ljubeznijo in hvaležnostjo. Presenečeni boste, kako hitro se bodo zacelile vaše rane.

Bodite pozorni:
Ko se začnete povezovati z naravo in njenimi viri energije, je normalno in popolnoma razumljivo, da vas bodo rezultati in morda čudeži presenetili. Ne pozabite, da je vse, kar vidite na zunaj, samo odraz tega, kar je v vas. Zato naj vas dogajanje v zunanjem svetu ne zmoti. Obstaja neskončno možnosti, ki jih lahko odkrijete v vas samih, če boste le pripravljeni odpreti svoje oči, um in čute. Povežite se z naravo, ki vas obdaja, se od nje učite in dovolite, da vas navdihne, da bi končno spoznali svoj pravi jaz in silo, ki leži v vas. Popolnoma brez meja ste.


e imate kakršnakoli vprašanja, bi z mano želeli deliti svoje izkušnje, ali pa bi radi izvedeli več o lastnostih drugih rastlin, ki rastejo v vaši okolici in kaj iz njih lahko pripravite, mi pišite na: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..


Nikoli ne zamudite najnovejše zgodbe in informacij!