Spring Cleanse

Po dolgi in mrzli zimi, ko smo se zviti v klobčič v svojih toplih brlogih posvečali globinam naše podzavesti ali si vzeli čas za počitek, je sedaj napočil čas prebujanja.


Spomladi se življenje začne znova
V naravi ni nič samoumevno, vse se dogaja z razlogom. V času pomladi, ko se vse prebuja in rojeva, brsti in cveti, tudi sami odpremo okna in dovolimo, da zrak osveži in prečisti naše bivalne prostore. Že nekaj minut preprostega globokega dihanja z uporabo trebušne prepone je dovolj, da poženemo kri po telesu in tako izdihnemo vso zastalo zimsko energijo. Spomladanska utrujenost je največkrat le posledica odvečne in zastale energije, katere za novo rast več ne potrebujemo. Sproščujoče globoko dihanje, medtem ko obraz nastavimo spomladanskem soncu, nam pomaga, da v pomlad vstopimo lahkotno in sveži.

Uporabimo darove vsakega izmed letnih časov
Narava ob vsakem letnem času ponudi nabor rastlin in zelišč z namenom. Pravilna uporaba zelišč in rastlin, ki jih v nekem določenem obdobju najdemo v naravi, lahko bistveno spremeni naše počutje in pozitivno vpliva na naše zdravje. Zato si v času, ko sonce postaja vedno močnejše, privoščimo dolge sprehode, opazujmo, kaj narava ponuja in razmislimo čemu. Dovolimo si, da se za trenutek ustavimo in pogledamo okoli sebe. Ne pozabimo, da je vse, kar vidimo v okolju, le zrcalo odraza dogajanja v naši notranjosti.


Praktični nasveti za lahkoten korak v sožitju z naravo:

RAZSTRUPLJANJE IN PREHRANA

S pomladnimi meseci naše telo potrebuje vse manj težke hrane, saj se okolica ogreva. Da bi sprememba prehrane čim manj obremenila telo, se priporoča kratko obdobje postenja kot tudi uporaba sezonskih zelišč. Dovolj je dan ali dva postenja s sadjem, sokovi, z juhami ali samo s čaji. Nato nadaljujemo z normalnim načinom prehranjevanja. Vsekakor je potrebno poskrbeti, da je naša prehrana čimbolj raznolika in uravnotežena.

Spomladanska zakladnica
Med spomladanske rastline, ki jih ponuja narava, sodijo predvsem koprive, čemaž in regrat. Koprive imajo izjemno očiščevalni učinek, poleg tega pa telo napolnijo z železom, potrebnim za nove podvige. Prav tako sta zelo zdravilna in polna vitaminov tudi regrat in čemaž, ki ima antiseptične lastnosti ter nam pomaga pri krepitvi imunskega sistema, ki ga še posebej potrebujemo spomladi, ko se vse živali in bakterije rojevajo na novo. Čemaž lahko uporabimo kot dodatek k živilom ali ga konzerviranega z oljem v obliki pesta shranimo za kasnejšo uporabo.

Čaj iz vršičkov, ki jih najdemo na iglavcih, predvsem iz smreke, pa bodo našemu telesu omogočili, da se napolni z vitaminom C. Če imate zimski vrt, ste morda opazili, da trenutno zorijo limone, zato si vsako jutro privoščite sveže stisnjen limonin sok z žlico medu domačih čebel za energije poln in pozitiven dan. Natančne recepte najdete v rubriki o Ayurvedi.

Hrano izbirajmo zavestno
Pri pripravi hrane in sokov se prepričajmo, da so sadje in zelenjava sveža. Zavedajmo se, da so najbolj zdravilni tisti pripravki, ki jih v naravi naberemo sveže in jih pripravimo sami. Vedno, preden rastlino utrgamo, vprašamo za dovoljenje in se zahvalimo naravi. Tako se povežemo z naravnim ciklom in se učimo sožitja z naravo.


GIBANJE IN SPROSTITEV 

Poleg kakovostne in uravnotežene prehrane nikakor ne smemo pozabiti na globoko dihanje in gibanje. Na ta način spodbudimo krvni obtok, ki vpliva na hitrejše izločanje strupov iz telesa. Zaradi spodbujenega krvnega obtoka kri, polna strupov, hitreje pride do pljuč, z njihovo pomočjo pa strupe z izdihom spustimo iz telesa. Vsak globok vdih telo napolni s kisikom, ki se sprosti v kri in skrbi za vitalnost našega telesa.

Za umirjanje misli in lažje dihanje se priporoča uporaba “neti pot” posodice, s katero prečistimo dihalne poti. Na začetku je dobro nos čistiti vsak dan, vsaj en teden. Kasneje zadostuje uporaba po potrebi, dovolj je enkrat mesečno.


AROMATERAPIJA

Preizkusite dnevno uporabo aromaterapije za teden ali dva, nato pa uporabo zmanjšajte na dvakrat tedensko. Aromaterapija je zelo enostavna, vse, kar potrebujemo, so eterična olja, voda in uparjalnik.

Eterična olja in zelišča so še posebej uporabna tako pri čiščenju prostorov kot tudi pri spodbujanju sproščenosti. Za čiščenje prostorov so najbolj priporočljivi vonji žajblja in bazilike. Uporabimo lahko tudi eterično olje čajevca in neema, ki prostor globinsko dezinficirajo.

Za sprostitev in lahkotnost uporabimo eterična olja poprove mete, melise, limonske trave, bergamonta in vetiverja. Za globoko sprostitev pa vedno deluje eterično olje sivke.


DELIMO SREČO!

Že v starih časih so verjeli, da se sreča množi, če jo delimo! Že sam nasmeh, ki ga poklonimo mimoidočemu, lahko popolnoma spremeni naš dan. Veselimo se, rodilo se je sonce, ki postaja vedno močnejše, dnevi pa vedno daljši. Izkoristimo naravni ritem narave in lahkotno stopimo novim dogodivščinam naproti!


Dovolite si eksperimentirati
Spodbujam vas, da se nikakor ne držite strogo vsega napisanega. Predvsem preizkušajte in se učite poslušati sebe, medtem ko naj vas namigi tukaj le usmerjajo. Najdite tisto, kar prebudi plamen ljubezni v vašem srcu in vam pomaga, da sijete v radosti in veselju od znotraj navzven. Vse opisane dejavnosti naj vam bodo v pomoč, da boste postali bolj zavedni do samih sebe, svoje okolice in lepote življenja, ki vas obdaja.


Če imate dodatna vprašanja, bi z mano želeli deliti svoje izkušnje ali bi se o kateri izmed tem želeli podrobneje pogovoriti, mi pišite na: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..


Nikoli ne zamudite najnovejše zgodbe in informacij!