Dinacharya - Daily Routine

Ena najpomembnejših ayurvedskih metod za dobro počutje in srečo je vsakodnevni ritual, znan pod imenom Dinacharya. S tem ko našemu telesu omogočimo dnevno rutino, ponastavimo našo biološko uro in telesu pomagamo do lažje prebave, absorpcije in eliminacije. Posledično postanemo bolj samozavestni, srečni in mirni.


Dnevna rutina nam pomaga umiriti naš um
Ustaljena dnevna rutina nam pomaga pri načrtovanju našega dneva. Ko vsak dan začnemo na enak način, se naše telo in um počutita bolj varna in stabilna, kar omogoča umu, da se sprosti, medtem ko si naše telo vzame čas za regeneracijo. Ko si zavestno vsak dan vzamemo čas za aktivno izvedbo ajurvedske rutine, skrbimo za naše telo, um in duha od zgodnjega jutra do poznega večera, svojemu telesu pa olajšamo eliminacijo strupov, ki se v njem nakopičijo čez dan.

Kje začeti?
Obstaja veliko načinov, kako začeti svoj dan, da bi lahko ohranili sproščeno počutje in zdravje v vsakem trenutku. Nekateri programi so daljši, drugi krajši. Pomembno je, da najdemo svoj način, glede na vrsto naše doshe, potrebe in trenutno fizično kot tudi psihično stanje, saj na tak način telesu omogočimo, da vanj tekom celega dneva priteka pozitivna energija. Namesto da se ukvarjamo z intenzivnimi in naprednimi praksami, je bolj pomembno izbrati nekaj, kar radi počnemo in to izvajati vsak dan – brez opravičila. Za dobre rezultate pri uporabi ajurvedskih metod je namreč najpomembnejša kontinuiteta.


V nadaljevanju z vami delim svojo dnevno rutino. Od vas je odvisno, ali boste katerega od nasvetov preizkusili v praksi ali morda našli popolnoma drugačen in svoj način, kako preživeti najpomembnejše dele vašega dneva. Z redno uporabo jutranje rutine se počutimo kot prenovljeni, pripravljeni spustiti vse staro, posledično pa imamo več energije. Da bi našemu telesu omogočili čim lažjo prilagoditev na novo rutino, je priporočljivo, da začnemo z eno ali dvema praksama v prvem tednu, nato pa dodajamo po eno novo prakso vsak drug teden.

1. Zbudimo se zgodaj, če je možno pred sončnim vzhodom.
Zase ni možno narediti ničesar boljšega, kot da se zbudimo zgodaj in si vzamemo čas za uživanje v mirni in sveži jutranji energiji. Ko počasi vase srkamo svež jutranji zrak, začutimo, kako se naše telo napolni s pozitivnostjo za ta dan. Pomembno je, da čas prebujanja prilagodimo glede na sezono kot tudi na naš ajurvedski tip. Priporočljivo jutranje zbujanje za 3 glavne doshe:

  • Vata – ob 6.00
  • Pitta – ob 5.30
  • Kapha – ob 4.30

2. Vzemimo si čas za molitev ali pozitivne afirmacije in se zavijmo v ljubeče vibracije za cel dan.
Takoj ko vstanemo, si vzamemo trenutek, da se povežemo sami s seboj, začutimo hvaležnost, ostanemo osredotočeni in zberemo moči ter vero, ki nam pomagajo pri mirni plovbi skozi naš dan.

3. Umijmo si obraz.
Začnimo z umivanjem oči z mrzlo vodo. To spodbudi naš parasimpatični živčni sistem že na vse zgodaj in nas v nov dan popelje v mirnem in sproščenem stanju. Nato si umijemo obraz in postrgamo svoj jezik, da se znebimo vseh bakterij, ki se naberejo tekom noči. Strganje jezika spodbuja prebavo, ki se dejansko začne s slino v ustih. Na tej točki lahko očistimo tudi zobe – če je možno uporabimo naravne praške, kot je neem za Pitta tip in pražene mandljeve lupine v prahu za Kapha in Vata tip.

4. Popijmo velik kozarec tople vode z dodatkom soka limone, če to ustreza naši doshi.
Limona ni priporočljiva za ljudi, ki imajo težave s kislino, kot tudi na splošno za Pitta in Kapha tip. Kozarec tople vode izpira ledvice, spodbuja peristaltiko in očisti prebavila. Vsekakor predstavlja veliko boljšo opcijo kot skodelica kave, ki vse od omenjenih organov spravi v stres že navsezgodaj zjutraj.

5. Izpraznimo črevesje in mehur – če je možno eno uro po tem, ko se prebudimo.
Običajno v času, ko si uspemo umiti obraz, naše telo samo izrazi željo po izločanju vsega odpadnega materiala iz telesa. Če se to ne zgodi po naravni poti, lahko svoje telo na to privadimo, tako da vsako jutro vstanemo ob istem času ali sedimo na stranišču, dokler nas ne pritisne na blato.

Naslednje 3 aktivnosti sama prakticiram občasno, največ 2-krat na teden.
6. Grgranje s toplim sezamovim oljem in masaža dlesni s prstom.
Ta praksa krepi zobe in dlesni ter sprošča našo čeljust, kjer se dnevno nabere neverjetna količina napetosti. Prav tako nam redna praksa grgranja in masiranja pomaga odpraviti gube. Grgramo lahko do dvakrat na dan.

7. Žvečimo peščico sezamovih semen za dodatno krepitev dlesni in zob.
S spodbujanjem sline v ustih prebudimo želodec, izboljšamo naš prebavni ogenj ter spodbudimo delovanje jeter. Priporočljivo je, da si po žvečenju semen ponovno umijemo zobe.

8. Uporabimo neti posodico.
Pravilna uporaba neti posodice predstavlja eno od naprednih jogijskih praks, zato se obrnite na izkušenega učitelja joge, ki vam bo pokazal pravilno uporabo neti posodice in spremljal vašo prakso. Sama zelo rada uporabljam neti posodico na začetku vsakega od letnih časov, zlasti spomladi, ko jo uporabljam dnevno od dveh tednov do enega meseca, nato pa uporabo le-te zmanjšam na dvakrat tedensko. Prav tako, kadar postane moj um nemiren, začnem neti posodico uporabljati bolj pogosto, saj si tako povrnem notranji mir in tišino.

9. Jutranja fizična vadba, dihalne vaje in trenutek za poslušanje tišine.
Priporoča se počasna in nežna praksa za tip Vata, zmerno hitra in intenzivna vadba za Pitta tip ter hitra in intenzivna vadba za tip Kapha.

Svojo jutranjo vadbo začnem z vajami, ki spodbujajo rotacijo sklepov in žlez od glave do prstov na nogah. Posebno pozornost namenim hrbtenici in pazim, da jo ohranjam kolikor je možno sproščeno in prožno, saj igra pomembno vlogo pri mojem imunskem in živčnem sistemu kot tudi pri funkcioniranju celotnega telesa. Svojo prakso zaključim s sproščujočimi asanami, v katerih ostanem dlje časa, medtem ko opazujem trenutno stanje svojega telesa in duha. Končna sprostitev ali Shavasana je nujna, saj mojemu telesu omogoči, da absorbira učinke predhodne prakse. Po vrnitvi v sedeči položaj ob koncu prakse za nekaj minut uporabim še enostavno tehniko dihanja, nato pa se predam in prisluhnem tišini. Opazujem občutke in senzacije v telesu, medtem ko si postavim namero za prihajajoči dan.

10. Tuš in oljenje telesa.
Če vam bolje ustreza, lahko to aktivnost preskočite in jo dodate k svoji večerni rutini. Obstaja veliko različnih načinov, kako naoljiti svoje telo; če že imate svojo metodo, jo obdržite. Če bi se želeli naučiti tradicionalnega načina oljenja telesa, poiščite kvalificiranega maserja, da vas nauči metodo Abhyange – to je indijska masaža celotnega telesa. Priporočljivo je, da začnete z masažo glave in nadaljujete navzdol do prstov na nogah.

Najboljše olje za tip Vata je gosto olje, ki ogreje (sezamovo), za Pitta tip uporabimo olja, ki hladijo (kokosovo), medtem ko je za Kapha tip najboljša uporaba lahkih olj, ki pogrejejo (gorčično). Pozor, intenzivno oljenje telesa ni priporočljivo v času nosečnosti, menstruacije, bolezni ali med jemanjem zdravil. Če želimo, lahko svoje telo naoljimo pred jutranjo vadbo in se stuširamo po vadbi.

10. Zajtrk glede na naš tip in potrebe.


Opoldanska rutina
1. Kosilo predstavlja največji obrok dneva.
Med 10 in 14 uro naš prebavni ogenj deluje optimalno. Zato je pomembno, da si v tem času privoščimo obilno in zdravo kosilo, kar je še posebej priporočljivo za tip Vata in Pitta. Na ta način izkoristimo sile, ki so v tem času na delu v svojo korist, olajšamo prebavo in preprečimo morebitno popoldansko utrujenost. Ne pozabimo dobro prežvečiti vsakega grižljaja.

2. Po kosilu se odpravimo na lahkoten sprehod ali napravimo nekaj vaj za izboljšanje prebave.
Po močnem kosilu olajšamo prebavo tako, da ležemo na levi bok in v tej pozi ostanemo med 5 do 15 minut. Če se želite naučiti dodatnih tehnik za boljšo prebavo, se obrnite na izkušenega učitelja joge.


Večerna rutina
1. Privoščimo si zgodnjo in lahko večerjo vsak dan ob istem času.
Zgodnja večerja, ki jo pojemo vsaj 3 ure preden gremo v posteljo, našemu telesu pomaga, da pred spanjem hrano prebavi in izloči strupe iz telesa ter nam zagotavlja miren in globok spanec.

2. Izvedimo sproščujočo večerno jogo in meditacijo.
Nežna jin praksa predstavlja odličen način za sprostitev telesa in duha. Pomaga nam, da popolnoma pozabimo na dnevno dogajanje. Na ta način se ponovno povežemo s svojim resničnim jazom, medtem ko se naše telo počuti povsem varno, posledično spodbudimo delovanje našega parasimpatičnega živčnega sistema in umirimo naš um.

3. Zmasiramo si podplate ali si naoljimo celotno telo.
Zmasiramo si podplate in tako spodbudimo cirkulacijo ter izločanje strupov iz telesa ali naše telo razvajamo z masažo od glave do pet z Abhyanga masažo.

4. Ustvarimo rutino pred spanjem.
Kratka rutina, ki jo izvedemo vsak večer pred spanjem, našemu telesu signalizira, da se dan počasi izteka in prihaja čas za počitek. Ko uvedemo večerno rutino, opazimo, kako zlahka in hitro se naše telo prepusti spancu. Nekatere dejavnosti, ki jih lahko vključimo v svojo večerno rutino, so: ščetkanje zob, umivanje obraza, masaža telesa z oljem, prhanje, petje molitev ali manter. Branje knjige, uporaba telefona ali gledanje televizije pred spanjem niso priporočljivi, saj aktivirajo naše oči in um ter posledično moteče vplivajo na naš spanec.

5. Zaspimo najkasneje do 22. ure.
Kot že vemo iz prejšnjih člankov, je pomembno, da smo v postelji preden se aktivira element ognja, ki v telesu spodbuja aktivnost, predvsem odstranjevanje strupov, spuščanje travm in negativnih emocij. Ko vsak dan zaspimo ob istem času, svojemu telesu pomagamo, da deluje v skladu z naravnim ritmom. Čeprav opazimo, da spimo manj časa, se zagotovo zbudimo sveži in spočiti.


Upam, da vas je predstavljeni splošni okvir dnevne rutine navdihnil, da prilagodite svojo dnevno rutino glede na vašo postavo, potrebe, način življenja in počnete čimveč tistih stvari, v katerih se počutite dobro. Če nobena od predstavljenih praks ni po vašem okusu, izberite pogum in razvijte popolnoma svojo dnevno rutino.

Če imate kakršnokoli vprašanje ali bi radi delili svoje izkušnje z mano, razpravljali o kateri izmed predstavljenih praks ali se celo naučili še kake dodatne, mi pišite na: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

IZJAVA O OMEJITVI ODGOVORNOSTI: Vsebina tega članka je popolnoma informativne narave. Zato informacij ne uporabljajte za zdravljenje ali preprečevanje bolezni. V primeru kroničnih ali resnih zdravstvenih težav se obvezno predhodno posvetujte s svojim zdravnikom. Prav tako se obrnite na svojega zdravnika pred uporabo zelišč, eteričnih olj kot tudi v primeru nosečnosti ali kakršnihkoli mentalnih težav.


Nikoli ne zamudite najnovejše zgodbe in informacij!