Relationships

V življenju se povezujemo v različne odnose – od partnerskih, do odnosov na delovnem mestu in prijateljskih. Boljši kot so naši odnosi z ljudmi, ki nas obkrožajo, bolj osebno zadovoljni postanemo in boljše se počutimo. Raziskave kažejo, da bolj pozitivno in sočutno, kot je razmerje med partnerji, prijatelji in okoljem, boljše bo naše zdravje, sreča in uspeh na drugih področjih našega življenja.


V Ajurvedi ne obstaja možnost slabih partij, obstajajo le edinstveni posamezniki z edinstvenimi konstitucionalnimi tipi ali Prakruti. Da bi naši odnosi bili čim bolj pozitivni in izpopolnjujoči, je pomembno, da najprej dobro spoznamo sebe in svojo dosho. Šele ko smo popolnoma sposobni sprejeti sebe in kar potrebujemo za ohranjanje lastnega ravnotežja, bomo lahko spoštovali tudi druge, kakršni so in z njimi sočustvovali, namesto da bi jih sodili ali poskušali spremeniti.

Bolje kot poznamo sebe, bolj se zavedamo, da je vsak izmed nas edinstveno človeško bitje s svojimi edinstvenimi potrebami, kar nam pomaga, ne samo da rastemo v našem razumevanju, temveč tudi v sočutju in medsebojnem sprejemanju svojih partnerjev. Posledično naša pričakovanja postanejo bolj realna, saj jih prenehamo ustvarjati le glede na svoj lastni konstitucionalni tip in s tem dovolimo manj možnosti za razočaranja kot tudi za spontano čarobnost zdravih odnosov. Razumemo, da ni univerzalnih pravil o najboljši praksi, ki bi veljala za vse, temveč obstaja natanko toliko najboljših praks, kot je posameznikov.


POZNAVANJE SEBE IN SVOJEGA PARTNERJA

Pogosto se zgodi, da ko začnemo nek odnos, za nekaj časa popolnoma pozabimo nase in na vse, kar nas ohranja v ravnotežju, z namenom da bi se globlje povezali s svojim partnerjem. Vendar pa na dolgi rok takšno delovanje ne lajša niti ne okrepi odnosov. Ko nadaljujemo s povezovanjem ali poglabljanjem svojih odnosov, je pomembno, da poskrbimo, da jasno izrazimo svoje potrebe, medtem ko istočasno spoštujemo druge in najdemo ravnotežje v kompromisu.

Spodaj so navedene glavne značilnosti možnih partnerjev glede na tri glavne doshe. Naprošam vas, da nasvete uporabljate predvsem kot navdih in splošne smernice ter se izogibate kategorizaciji ljudi okoli vas. Upoštevajte, da ne obstaja niti ena oseba, ki popolnoma zrcali opis vsake od posameznih dosh. V primeru, da si želite svoje znanje poglobiti ali izvedeti več o svoji doshi, se obrnite na izkušenega ajurvedskega zdravnika ali mi pišite.

Odnosi z osebo tipa Vata prinašajo igrivost, navdušenje, spontanost in številne nenehne, nepredvidljive spremembe. Zaradi hitrega in živahnega načina bivanja se ta tip tudi hitreje utrudi kot ostali tipi, zato vedno imejte s seboj prigrizek in bodite pripravljeni na spontan počitek, ko to najmanj pričakujete.


Prvi zmenek in romantika
Najboljša lokacija vašega zmenka s tipom Vata je topel, miren in ne preveč vetroven kraj, vendar ostanite aktivni: sprehod v naravi, pohodništvo, kuhanje in ustvarjalnost. Vedno je dobro imeti s seboj toplo odejo in steklenico vročega čaja, saj je za Vato značilno, da se zelo hitro ohladi. Nikakor tega tipa ne povabite na mesto z glasno glasbo, noro zabavo, v kino in ne skušajte preveč stimulirati njihove spolnosti, saj to poslabša njihov spanec.

Tip Vata je zelo romantičen in ceni tradicionalne vrednote. Čeprav se s pravim partnerjem lahko spremeni v pravo/ega boga/boginjo kot tudi v zelo izpopolnjujočega partnerja, spolna aktivnost ne predstavlja njihovega glavnega fokusa. Za ta tip je bolj pomemben celoten proces ljubezni kot pa rezultati. Vata je sposobna ostati popolnoma uravnotežena, tudi če zelo dolgo časa nima spolnih odnosov.

V primeru, ko je Vata neuravnovešena, obstaja težnja po vključevanju v stimulativne dejavnosti kot tudi po hitri menjavi odnosov ali spreminjanju partnerjev. Vendar ko Vata enkrat sprejme svojega partnerja, se le-ta lahko pripravi na zelo živahen, razburljiv čas, napolnjen z raznolikostjo kot tudi s trenutki nege in sprostitve. Za Vato je priporočljivo, da s spolnimi odnosi ne pretirava, pri čemer je 2-krat na mesec več kot dovolj.


Kako Vati stati ob strani
Ostanite potrpežljivi in nežni, medtem ko svojega/jo Vata partnerja/ico vodite, da sprejme stabilno in uravnoteženo rutino ter mu/ji predstavite mirno, stabilizirajočo (narava, joga) in ustvarjalno vadbo. Uvedite tedensko masažo z eteričnimi olji, kot so bergamont, vetiver, roževec ali cimet, ki Vati omogoča, da se ustavi in sprosti. Verjetno bo potrebno nekaj časa, preden živahna Vata razvije dovolj ponižnosti in je pripravljena sprejeti dejstvo, da so najboljše kombinacije partnerjev za njih Kapha – Pitta, Pitta – Kapha, Kapha – Vata, ki so že premagali krokodile in tigre prekomerne strasti in spolnosti.

Pod pritiskom in stresom kritična Vata ves čas verjame, da je kriva za vse, kar gre narobe, prav tako čuti veliko strahu, tesnobe ali je popolnoma nezmožna obvladovanja situacije. Kot svojemu partnerju lahko Vati pomagate umiriti njihovega notranjega kritika tako, da ji ponudite varen prostor, jo negujete s toplo hrano in negovalnimi besedami, pa tudi s številnimi komplimenti. Spodbudite jo k odpuščanju, zlasti sebi, pozabljanju preteklosti, pisanju pisma hvaležnosti sebi in morda poskusite tudi z nenasilno komunikacijo. Naj ve, da razumete njene najboljše namere, kljub temu da svoja dejanja in sebe dojema kot neuspeh.

Odnosi s tipom Pitta prinašajo visoko učinkovitost in organizacijo ter čisti intelektualni dialog, če je mogoče z enako močnim komunikatorjem, ki je istočasno strastni ljubitelj fizičnih dejavnosti in obožuje lepote narave. Kaj kmalu boste opazili Pittino željo po nenehnem izboljševanju, kar lahko v primeru pretiravanja rezultira v intenzivni kritiki. Da bi ji pomagali ohladiti njen perfekcionalistični um in velik apetit ter hitro presnovo, se prepričajte, da ima možnost rednih in obilnih obrokov s hrano z ohlajevalnim učinkom ali vonji (poprova meta, vrtnica, jasmin) kot tudi varen prostor, kjer čuti podporo in razumevanje, vse dokler se ne uspe umiriti.


Prvi zmenek in romantika
Pri načrtovanju prvega zmenka je morda najvarnejša možnost, da le-to prepustite Pitti. Če je izbira vseeno prepuščena vam, jo povabite na osvežujoč in hladen kraj, brez stimulacije ali dejavnosti, ki spodbujajo tekmovalnost. Najboljše možnosti za zmenek so tiste, ki Pitti zagotavljajo duševni počitek, kot je narava, oaze blizu vode ali sprehod v siju polne lune. Poskusite jo spodbuditi, da se vključi v dejavnosti, ki spodbujajo sočutje, kot so dobrodelne prireditve, saj le-te zelo pozitivno vplivajo na Pitto. Karkoli se zgodi, ne spreminjajte svojih odločitev zadnjo minuto in nikakor ne zamujajte, saj se ta tip zelo hitro razvname, če njihov čas ni cenjen. Pitta prav tako pri zmenkih kot pri vseh drugih stvareh funkcionira z veliko natančnostjo. To pomeni, da vam bo že na začetku dala zelo jasno vedeti, ali imate potencial ali pa vas bo preprosto spustila kot vroč kamen.

Čeprav tip Pitta verjame, da je najboljši med ljubimci, mu manjkata potrpljenje in ponižnost do partnerja, zato prepogosto sabotira svojo resnično nežno naravo zaradi potrebe po dokazovanju in dosežkih. Pitta za svojo zadovoljitev potrebuje plemenite in skrbne odnose. Da bi od svojih odnosov imel največ koristi, naj ta tip skrbno varuje svoje sokove, saj bo na tak način preprečil frustracijo, ki bi lahko nastala kot posledica neplodnosti, impotence ali prezgodnje ejakulacije. Prav tako je izjemno pomembno, da tip Pitta preusmeri svoj fokus in se bolj osredotoči na izražanje svojih čustev skozi svoje srce namesto skozi svoje genitalije. Zato prepojite svoj odnos z inspiracijskimi metodami, namesto da bi se osredotočili samo na dosežke: cvetje, partnerska joga, poezija, držanje rok, vadite skupaj in se združeno prepustite končni sprostitvi ... Za uravnoteženost elementa ognja je najbolje, da je Pitta spolno aktivna enkrat na vsaka dva tedna.


Kako Pitti stati ob strani?
Morda je ironično, da je pravzaprav Pitta, ki je najbolj ognjena od vseh treh ajurvedskih tipov, tista, ki se mora učiti potrpljenja, da bi lahko v celoti izkoristila svoj potencial. Namesto da bi svojo energijo preusmerila skozi svoje srce, ognjena Pitta v večini primerov utiša, razoroži ali celo poniža svojega partnerja, s tem pa popolnoma uniči odnos in celo skuri sama sebe, preden bi sploh lahko prišlo do spremembe. Biti partner Pitte zahteva veliko sočutja, razumevanja in sposobnosti zagotavljanja varnega ter predvsem pomirjujočega prostora v času vročinskih izbruhov, s čimer boste pomagali svojemu odnosu do ravnovesja in harmonije. Najprimernejši partnerji, ki so sposobni izravnati goreč tip Pitte, so: Kapha, Kapha – Pitta, Pitta – Kapha.

Kot že omenjeno, Pitta pod stresom najraje kaže s prstom na krivce in išče razlage, zakaj ter kje ležijo vzroki napak. V primeru, ko ne zmore nadzorovati svojega temperamenta, lahko Pitta postane pretirano kritična, obsojajoča, jezna, kontrolirajoča in zelo hitro prizadene. Da ne bi postali center njenih čustvenih izbruhov, ostanite mirni in se z ljubeznijo ter razumevanjem odmaknite iz prizorišča dogajanja, dokler se vročina ne ohladi. Skupaj se lahko dogovorite za možne načine reagiranja v primeru pretresov, kot so: da ji omogočite, da za 10 sekund globoko diha, preden začne govoriti, poskušate pomiriti nesoglasja s prijaznimi besedami kot tudi, da si vzamete čas, da skupaj počnete stvari, ki jih imata oba rada in ki spodbujajo smeh ter sprostitev. Poskusite lahko tudi z masažo, ki vašemu partnerju na dolgi rok lahko pomaga, da se ohladi, še posebej če uporabljate eterična olja: geranija, jasmina in ylang-ylanga.

Biti v razmerju s tipom Kapha se včasih zdi skoraj preveč dobro, da bi lahko bilo resnično. Ta vrsta ne samo da prinaša stabilnost, doslednost in ravnovesje v razmerje, temveč nudi tudi veliko negovalne energije, podpore, razumevanja, lojalnosti kot tudi dolgotrajne odnose. Morda Kapha na začetku potrebuje čas, da se popolnoma odpre, vendar ko je njihovo zaupanje vzpostavljeno, imate le-tega za vedno. Kapha zelo rada posluša, zato se lahko zgodi, da boste včasih imeli občutek, da ste vpleteni v enostranski pogovor, ki ga lahko enostavno spremenite s postavljanjem pomembnih in spodbudnih vprašanj, saj le-te prebudijo Kapho. Zaradi prevladujočega stabilnega elementa zemlje ta tip potrebuje veliko stimulacije, telesnih dejavnosti in aktivnosti kot tudi spodbujajočih in ustvarjalnih projektov ter pogovorov.


Prvi zmenek in romantika
Kapha dobro prenaša tako vročino kakor mraz, zato ne morete zgrešiti, še posebej če izberete topel prostor, poln raznovrstnih in zanimivih dejavnosti, ki Kapho motivirajo, da ne zapade v melanholično in sentimentalno stanje duha. Zaradi njene izjemne vzdržljivosti lahko načrtujete dolge in vznemirljive izlete, polne aktivnosti in zanimivih presenečenj. Čeprav Kapha zelo rada jé, je njihova prebava počasna, zato jo presenetite z lahkimi, doma pripravljenimi obroki (kvalitetno zelenjavo, nizko vsebnostjo maščob in stimulirajočimi začimbami) ali pripravite jed skupaj – s tem boste zagotovo osvojili srce Kaphe.

Presenetljivo je, da ni ognjeni tip Pitta, temveč zemeljski tip Kapha, ki obvladuje sfero senzualnosti. Tip Kapha je zelo ženstven z naravnim pretokom spolne energije, zaradi česar se zmore spogledovati z obilico nedolžnosti, kjerkoli se pojavi. Njena moč in vzdržljivost ji pomagata, da postane najboljši nosilec življenja, razmnoževanja in spolnosti. V večini primerov je vse, kar mora storiti, da samo pomisli na spolnost in že zanosi. Ta tip ne predstavlja le najboljših ljubimcev, temveč tudi zelo skrbne starše in vsekakor najboljši tip za ljubeč zakon.


Kako Kaphi stati ob strani?
Kapha se zelo rada drži svojih rutin, je počasna in veliko spi. V primeru, da zaznate težnjo po lenobnosti, je čas za akcijo, program in stimulacijo. Poleg tega je Kapha zaradi svoje močne konstitucije lahko bolj pogosto spolno aktivna kot druga dva tipa, tudi 2–3 krat tedensko. Zelo dobro deluje tudi stimulativna, energična masaža s prebujajočimi eteričnimi olji: brinove jagode, poprova meta, grenivka.

Pod stresom se Kapha nagiba k izogibanju konfrontacij in se odmakne takoj, ko se pokaže prva možnost, ali se zapre vase s povečanim občutkom trme in ponosa. Najbolj pomembno za Kapho je, da ima možnost in čas, da lahko natančno prouči določeno situacijo, preveri vse možne rezultate, preden se vrne z odgovorom. Da bi Kaphi pomagali do ravnotežja, bodite potrpežljivi in jo malo po malo nežno spodbujajte, medtem ko se premika skozi projekte, cilje, sanje, se zaobljubi v obliki izgradnje doma ali otroka. Bodite pripravljeni, da boste svojemu Kapha partnerju/ici tudi v težkih časih stali ob strani, tudi če vas je strah, da bi zaradi tega izgubili svoj osebni slog; podprite ga/jo pri združevanju in mu/ji preprosto omogočite, da ste prisotni, ko vas najbolj potrebuje. Poskusite, da od Kaphe ne zahtevate preveč prehitro, saj lahko to popolnoma podre njihovo ravnotežje in izzove zaprtost vase.


DOSHE ODNOSOV

Tako kot vsak izmed nas lahko tudi odnosom pripišemo določeno dosho, medtem ko se razvijajo skozi različne faze. Vedoč, kako v določeni situaciji stabilizirati doshe, lahko bistveno pomaga pri vzdrževanju zdravega in uravnoteženega odnosa. Kljub temu pa ni čarobnih sestavin za zdrav in srečen odnos. Lahko se celo zgodi, da je stabilnost nekega odnosa popolnoma neodvisna od stabilnosti dveh ljudi – tako je popolnoma mogoče, da dva uravnotežena posameznika ne moreta zagotoviti zdrave zveze ne glede na to, kako se trudita. Naši odnosi so kot ples, lahko se naučimo korakov, vendar pa se najboljši ples zgodi šele, ko se popolnoma predamo, se naučimo poslušati, čutiti, razumeti in ljubiti brezpogojno. Naj vas spodaj predstavljeni splošni nasveti navdihnejo, da ustvarite svoj ples.

1. faza: Začetek odnosa
Ko vstopamo v nov odnos, prevladuje ogenj – Pitta. To je privlačnost, ki združuje ljudi; čutimo željo, ambicijo in veliko vitalnosti pri vsem, kar počnemo. Če je v ravnotežju, ta faza predstavlja aktivno, zdravo spolno življenje, strast in podobne interese, kot so: šport in kreativno udejstvovanje, inspiracija, sposobnost presnove idej in medsebojno doživljanje drug drugega v harmoniji, spoštovanju kot tudi čas zase in premik skozi spremembe z razumevanjem.

2. faza: Poglabljanje in ustvarjanje
Čim dalj naše razmerje traja, bolj očitne postajajo značilnosti Kaphe, zlasti ker je za to obdobje značilno več rutine, predvidljivosti in udobja. V tem času se morda odločimo, da se obvežemo v obliki fizične manifestacije, zgradimo svoj dom ali ustvarimo novo življenje. V tem obdobju je v našem odnosu obilica trajnosti in pripravljenosti za skupno nadaljevanje, občutek humorja o resničnosti sveta, v katerem živimo, prostor, ki ga kličemo dom, redni poljubi in naklonjenost kot tudi strukturni dogovori o poteku odnosa.

3. faza: Staranje in smrt
Ne nazadnje z leti, ko postajamo vedno starejši, naši odnosi postanejo suhi, razpokani in krhki; zato v primeru, da v tej zadnji fazi nismo pozorni ali preprosto ne skrbimo za svoje odnose, se lahko le-ti zelo hitro zlomijo. Zato je pomembno, da se naučimo vnesti dovolj nege v to obdobje, ki lahko postane sladek čas in nam omogoča, da v praksi izkusimo tako modrost kot tudi zrelost. Čudoviti za ta čas so: inkorporacija nenasilne komunikacije in sočutnega razumevanja, doseganje enakovrednega intelektualnega statusa, duhovna združljivost, sladke besede in vzajemno sprejemanje, duševna povezanost in spodbudni pogovori. Ne glede na to, katerega izberete, vsi predstavljajo odličen način za ohranjanje že dolgo obstoječega odnosa.

Glede na vse, kar je bilo omenjeno, je vedno odvisno od nas samih, ne od odnosa, kakšne bodo naše izkušnje. Da bi ohranili goreč plamen ljubezni, se vključite v vznemirljive in prijetne dejavnosti v skladu s fazo, v kateri se nahaja vaše razmerje. Ko je prevroče, ga ohladite, ko se začne sušiti, poskrbite za dovolj vlage in nege, in ko se zatakne, ga začinite z novimi in razburljivimi dejavnostmi!


Če imate kakršnakoli vprašanja, bi želeli deliti svoje misli in izkušnje z mano ali se naučiti zanimivih tehnik za uravnotežen in začinjen odnos, mi pišite: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

IZJAVA O OMEJITVI ODGOVORNOSTI: Vsebina tega članka je popolnoma informativne narave. Zato informacij ne uporabljajte za zdravljenje ali preprečevanje bolezni. V primeru kroničnih ali resnih zdravstvenih težav se obvezno predhodno posvetujte s svojim zdravnikom. Prav tako se obrnite na svojega zdravnika pred uporabo zelišč, eteričnih olj kot tudi v primeru nosečnosti ali kakršnihkoli mentalnih težav.


Nikoli ne zamudite najnovejše zgodbe in informacij!