Ayurvedic Practice

Gibanje je kot balzam za telo, zato je zelo pomembno, da vsak dan najdemo nekaj časa za gibanje. Zaradi edinstvene konstitucije vsakega posameznika je tudi pri izbiri vadbe potrebna previdnost in prilagajanje glede na potrebe individualnega konstitucijskega tipa, če si želimo pozitivnih rezultatov. Čeprav lahko traja nekaj časa in bomo potrebovali veliko potrpljenja, preden ugotovimo, katera vadba je najbolj ustrezna za naš tip, ko enkrat najdemo svojo prakso, nas bo redno izvajanje le-te nagradilo s stabilnim zdravjem, srečo in z mirom.


Tako kot pri hrani je tudi pri vadbi priporočljivo, da hrana vsebuje vse okuse, ki jih uvajamo v zaporedju in na način, ki ohranja ravnovesje vsakega od treh konstitucijskih tipov: stoječa vadba, sedenje, predkloni in zakloni, raztez, krčenje, intenzivnejša in umirjajoča vadba. Naj vas spodaj navedene smernice navdihnejo, da najdete in prilagodite svojo prakso tako, da se počutite najbolje. Vsekakor je v primeru večjih neravnovesij in bolezni pomembno, da svoje telo in duha najprej uskladite z izvajanjem terapevtske vadbe, preden začnete z dodajanjem vseh okusov.

Splošne smernice za vašo prakso
Poskrbite, da je vaša soba dobro prezračena, če želite vaditi zunaj, se izogibajte direktnemu soncu, prekomerni vročini, mrazu in vetru, ki preprečujejo, da bi se lahko obrnili popolnoma navznoter. S konsistentno dnevno rutino ne samo da umirite svoje telo in um, saj le-ta vesta, kaj pričakovati, temveč tudi vplivate na povečano učinkovitost svoje vadbe, ustvarite več varnosti in krepite samospoštovanje, ki predstavlja enega ključnih dejavnikov dobrega počutja.

Vzemite si čas, da se osredotočite, postavite namero za svojo prakso in se povežite s svojim dihanjem. Namesto da bi poskušali nadzorovati svoje gibanje ali dih, dovolite, da vas vodi naravni tok diha, medtem ko ste popolnoma absorbirani, prisotni in dojemljivi. Prepričajte se, da se pred vsako vadbo dobro ogrejete z nežnimi vajami za rotacijo sklepov in žlez. Glede na ajurvedo ste dosegli vrhunec svoje prakse, ko opazite pot na čelu, pod pazduho in na hrbtenici. Za najboljše rezultate se priporoča, da po tem vadbe ne stopnjujete, temveč začnete z nežnimi pozami kot tudi z dihalnimi tehnikami (pranayama).


Prilagajanje vadbe glede na starost
Naravno je, da se z leti naša energija spreminja. Otroštvo predstavlja starost Kaphe in zato zahteva več aktivnosti ter zabavnih dejavnosti, medtem ko najstniki in mladostniki, ki vstopajo v starostno obdobje Pitta, potrebujejo intenzivne, aktivne in izzivov polne dejavnosti ter položaje. S povečanim elementom Pitta v srednjih letih je to tudi primeren čas za uvajanje umirjevalnih in ohlajevalnih vaj na koncu še vedno aktivne in živahne vadbe. Ker v starosti narašča element Vate, ki vpliva na povečano izsušenost telesa, je še posebej pomembna nežna, revitalizirajoča in negovalna jogijska praksa, s katero več pozornosti namenimo dihu, lubrikaciji sklepov, ohranjanju prožnosti in moči.


Izbira primerne vadbe glede na okolje in ajurvedski tip
Življenje v različnih podnebnih razmerah različno vpliva na stanje dosh, zato je pomembno, da svojo vadbo prilagodite glede na to, kje živite:

 • Vata in Pitta naj se izogibata vročemu in suhemu okolju, še posebej pri vadbi. Tako vroča joga ni priporočljiva za ta dva tipa.
 • Tropska klima ima najbolj obremenilne učinke za Kapho in Pitto, ki naj izbereta vadbo, ki zmanjšuje količino toplote in vlage v telesu. Vadite v hladnem in suhem prostoru na umirjajoč in hkrati spodbujajoč način ter se izogibajte hrani, ki vsebuje veliko vlage (jogurt, sladoled, bučke, melona) ali maščob (sir, avokado, kokosovo olje, maslo, kefir, jajca, kravje mleko, semena, oreščki).
 • Hladno in vlažno okolje poruši ravnovesje Vate, ki se mora pri svoji vadbi usmeriti predvsem na ogrevanje telesa. Enako velja za suho in hladno okolje, kjer je poleg ustvarjanja toplote potrebna tudi osredotočenost na ustvarjanje vlage. Da bi povečali količino vlage v prostoru, uporabite uparjalnik ali sobo pred vadbo segrejte s sladkimi vonjavami, svoje telo pa s hrano, ki vsebuje veliko vlage (hrana pripravljena na pari).
 • V suhem in hladnem podnebju je za Kapho najbolj pomembno, da se osredotoči na aktivno vadbo, ki ustvarja toploto in toplino v telesu. V hladnem in vlažnem zimskem času Kapha dobi dovolj vlage, vendar ji je potrebno pomagati s segrevanjem telesa. V primeru Kaphe vroča joga predstavlja odlično izbiro.

Varnostni ukrepi v primeru menstruacije/nosečnosti
Med menstruacijo je tok energije usmerjen navzdol, zato ni priporočljivo, da telo obremenjujemo ali izvajamo stoječe joga poze in inverzije. Takšna vadba lahko zmoti naravni menstrualni ciklus in celo ustavi menstruacijo. Najbolj primerna vadba v času menstruacije je položaj boginje (glej sliko), medtem ko dihamo globoko in sproščeno. Naravno čas menstruacije sovpada s časom luninega mlaja, ki nas nagovarja, da se obrnemo navznoter in se umirimo, namesto da bi bili aktivni in preveč usmerjeni navzven.

V prvih treh mesecih nosečnosti se priporoča veliko počitka in sprostitve. V primeru, da si želite aktivne vadbe, izvajajte napredne joga asane le, če ste jogo vadili tudi že pred porodom. Sicer se gibajte na svežem zraku, hodite ali plavajte. Po prvem trimesečju iz svojega programa izločite kakršnokoli vadbo, kjer se izvaja pritisk na trebuh. Katerakoli aktivnost, ki vašo hrbtenico ohranja prožno, je več kot dobrodošla ves čas nosečnosti. Proti koncu nosečnosti se začnite osredotočati na vadbo, ki pomaga pri odpiranju medenice in kolkov, in se vzdržite inverzij. Po rojstvu se priporoča predvsem regenerativna vadba, ki krepi in zapira medenico. Z aktivno vadbo lahko ponovno začnete en mesec po nosečnosti. Če je mogoče, počasi in postopno stopnjujte svojo vadbo.


Uporaba zelišč kot pomoč pri vadbi
Uporaba zelišč v obliki čajev je še posebej dobrodošla, saj nam pred vadbo pomaga, da se ogrejemo, spodbuja znojenje in cirkulacijo ter pomaga pri čiščenju telesa. Po končani vadbi pa zelišča uporabimo, da se lažje umirimo, odplaknemo ostanke strupov iz telesa in ostanemo hidrirani.

 • Vata: pred vadbo se priporoča pitje tekočine, ki vlaži, kot je na primer toplo mleko ali sladek cimetov čaj (lahko mu dodate tudi mleko).
 • Pitta: najprimernejša je pijača, ki ohlaja, kot je na primer sadni sok (jabolko, ananas, šipek ali blag čaj poprove mete). Indijski Chai čaj pred jutranjo joga vadbo izboljša cirkulacijo in percepcijo, prav tako spodbuja uriniranje in pomaga pri razstrupljanju telesa. Po vadbi so najbolj priporočljivi sadni sokovi, saj pomagajo pri hidraciji in dovolijo prani, da steče skozi telo.
 • Kapha: pred vadbo je najboljši začinjen čaj, na primer ingverjev čaj z medom.

Na splošno uporaba sladkih arom v času sprostitve ohladi telo in um, medtem ko uporaba olja iz sandalovine po vadbi pri vseh ajurvedskih tipih vpliva na zmanjšano utrujenost in umiri tako srce kot um.


Najboljša vadba za vaš tip

VATA
Po naravi tip Vata obožuje hitrost, dejavnosti kot so tek, kolesarjenje, zato obstaja nevarnost, da se sčasoma spremeni v adrenalinskega odvisnika. Ne glede na to, kako dobro se tip Vate počuti med izvajanjem vseh omenjenih aktivnosti, le-te na dolgi rok niso najbolj priporočljive. Poleg tega ima po naravi Vata tip šibkejše mišice s tanjšimi kostmi, zato lahko nenadni gibi rezultirajo v poškodbah. Hitro izvajanje aktivnosti negativno vpliva na Vata dosho in na dolgi rok izsuši telesno tekočino, kar zmanjša mobilnost.

Najboljša vadba za tip Vata je zato počasna, stabilizirajoča, nežna, tiha in sistematična:

 • Izogibajte se kakršnimkoli intenzivnim aktivnostim v popoldanskih urah, medtem ko se priporoča vstajanje zgodaj zjutraj. Bodite pozorni na to, da vaše telo ostaja toplo v celotnem času vadbe.
 • Najprimernejše okolje je toplo in sproščeno; če je mogoče sredi sobe z veliko svetlobe, s hrbtom obrnjenim proti visokim, svetlim oknom. V primeru, da vas zanese, preusmerite svojo pozornost nazaj v ta trenutek tukaj in sedaj; sedite na leseno ali marmorno podlago oziroma se še pred vadbo bosi odpravite na kratek sprehod.
 • Vata potrebuje veliko discipline, medtem ko je za pozitiven učinek pomembno, da je vaša vadba zavedna in da jo izvajate kontrolirano, kar pomeni, da v vsaki pozi ostanete dlje časa.
 • Priporočljive aktivnosti za tip Vata so vaje za osredotočenost kot tudi tiste, ki pomagajo pri umirjanju in utrjevanju abdominalnih mišic (core), kar je bistvenega pomena za razvoj prožnosti v sklepih in hrbtenici. Poleg tega igrajo pomembno vlogo tudi vaje, ki krepijo hrbtne mišice, mišice stabilizatorja medeničnega dna, mišice vzravnalke trupa in trebušne mišice.
 • Dovolj je že, da se odpravite na sproščujoč, počasen sprehod, plavanje, vadite qi gong in nežno jogo v stilu počasne vinjase, medtem ko se osredotočate na poze, ki krepijo medenično dno (stoječe poze in stoječi predkloni).
 • Predkloni, nežni zakloni in zasuki hrbtenice pomagajo sprostiti prekomerno energijo Vate, medtem ko poze, ki vzpodbujajo moč, istočasno pripomorejo k boljši stabilnosti. Naj poudarim, da je tako zaklone kot tudi zasuke hrbtenice potrebno izvajati nežno in v teh položajih ne vztrajate predolgo, saj lahko podrejo ravnotežje elementa Vata.
 • Inverzije (stoja na ramenih ali na glavi, kolo) so zelo koristne, saj pomagajo presežku Vate, da se sprosti iz stagnirajočih spodnjih delov telesa.
 • Tip Vata potrebuje najmanj 20–30 minut končne sprostitve.
 • Najboljša dihalna tehnika je izmenično dihanje skozi nos: zjutraj se priporoča dihanje skozi desno nosnico in zvečer dihanje skozi levo nosnico.
 • Medtem ko vadite tehniko globoke sprostitve, se prepričajte, da je vaš prostor tih, vsi možni šumi so odstranjeni, vaše telo je pokrito, tako da zrak ne pride v stik z vašim umom, saj lahko to moteče vpliva na vas, medtem ko se mentalno gibate skozi telo.

Vsaka dosha teži k lastni energiji, zato namesto da bi se približevali ravnovesju, se pogosto zgodi, da v primeru neuravnotežene Vate taka oseba ne more ostati mirna dolgo časa. V primeru večjih neravnotežij je zato potrebno začeti z nežno vinjaso, pri čemer se osredotočite na dihanje, še posebej na počasen izdih, in ostanite prisotni v tem trenutku. Priporočljivo je, da sčasoma ostanete v pozi dlje časa, medtem ko se koncentrirate na dihanje in opazujete njegov naravni tok.

PITTA
Pitta tip ima solidno mišično strukturo in zadostno mero prilagodljivosti, kar omogoča širok spekter aktivnosti ter izvajanje vseh joga asan. Pitta ljubi tekmovalnost in si konstantno prizadeva doseči svoje cilje, kar lahko dolgoročno vpliva na njihovo neuravnoteženost. Zato je za ta tip priporočljiva vadba, ki pomirja burno energijo ognja in vam omogoča, da postanete bolj dovzetni in odprti ter v svoje telo in um privabite mir. Vendar ne glede na vrsto vadbe, ki jo Pitta izbere, le-ta vse svoje aktivnosti izvaja zelo intenzivno in je zato sposobna celo v primeru enostavne vadbe ustvariti stres in poškodbe namesto umirjenega uma. Zato se v primeru zaznav težnje po fizični aktivnosti – samo zaradi nje same ali za sproščanje napetosti – zavedajte, da lahko fizična aktivnost v primeru tipa Pitta učinkuje v kontraproduktivnih rezultatih ter vas popolnoma izčrpa.

Najboljša vadba za tip Pitta je tista, ki ohranja energijo ohlajeno, sproščeno, mehko, dovzetno in odprto:

 • Dovolj je, da vadite s 75 % svoje zmogljivosti na zmeren, lahkoten, ne v cilj usmerjen način. V primeru tipa Pitta to še vedno pomeni, da boste vadili bolj intenzivno kot katerikoli drug tip. Tip Pitta je najbolj dosleden in odločen od vseh treh tipov, zato je v primeru, če ne pretirava, ta tip sposoben ohranjati zelo zdravo disciplino.
 • Vadite v hladnem prostoru, če je možno, naj bodo tla prekrita z marmorjem.
 • Jin in počasna, restorativna vadba, pri kateri v določeni pozi ostajate dlje časa, predstavljata perfektno izbiro, saj vas učita, da se prepustite in dovolite svojemu telesu, da se popolnoma sprosti v neki določeni pozi. Na tak način tudi sprostite svoj fokus, napetosti in kontrolo.
 • Plavanje, deskanje, plezanje (če je mogoče blizu izvira vode) zahtevajo veliko moči, medtem ko hkrati pomirjajo ogenj.
 • Dih predstavlja čudovito orodje za tip Pitta, saj ga lahko čudovito uporabite za opazovanje intenzitete svoje vadbe. V primeru, da čutite preveč toplote, uporabite svoj dih, da se ohladite, sprostite in spustite vse nepotrebno, medtem ko globoko izdihnete skozi usta ali uporabite dihalne tehnike za ohlajanje telesa.
 • Bolj hladilen in pomirjujoč učinek imajo sedeči predkloni in zasuki (odlični za prožnost in uravnoteženost telesa ter še posebej za uravnotežen um), v katerih ostanite dlje časa.
 • Vadite le nežne zaklone (kobra s poudarkom na pridobivanju moči v hrbtenici, namesto da bi se osredotočili na doseganje popolne vzvratne krivulje hrbtenice) s fokusom na dihanju.
 • Če je mogoče, se izogibajte stoji na glavi in drugim inverzijam ter ne ostajajte v pozah, ki vključujejo zaklone.
 • Priporočljivo je, da si za končno sprostitev vzamete med 20 in 30 minut časa, vendar v primeru, da čutite neuravnoteženost ali emocionalni nemir, začnite s 5-minutno kratko sprostitvijo, ki jo nato postopoma podaljšujete.
 • Pomirjujoče, osredotočene, sproščujoče sedeče asane spodbujajo aktivacijo parasimpatičnega živčnega sistema in vam pomagajo, da za nekaj trenutkov samo ste, kot pa da bi morali ves čas nekaj početi.
 • Priporočajo se dihalne tehnike, ki pomagajo telesu, da se ohladi; kot tudi uporaba pomirjujočih, pomirjevalnih manter.
 • Alternativno dihanje skozi nos – s tem ko vdihavamo skozi levo nosnico, se telo ohlaja.

V primeru neuravnotežene Pitte bo fokus na doseganju ciljev premočan, da bi lahko začeli z nežno in sproščujočo vadbo. V takem primeru odlično rešitev predstavlja dinamična serija joga poz, poznana pod imenom pozdrav soncu. Poleg tega je potrebno poudariti, da Pitta najraje izvaja tiste poze, ki ji gredo dobro, medtem ko zelo rada pozabi na tiste, ki zanjo predstavljajo izziv. V primeru, da pri vadbi pretiravate, boste po njej imeli občutek jeze in neuravnoteženosti. Ker Pitta zalo rada vadi v skupini, si je dobro omisliti prijatelja, ki vas bo vodil in spodbujal, da vadite zavedno, sproščeno in predvsem neobremenjeno ter brez osredotočenosti na dosego cilja.

KAPHA
Majhna in čokata ter z močno konstitucijo – Kapha predstavlja enega najbolj vzdržljivih in najmanj fleksibilnih tipov. Pogosto je ta tip podvržen prekomerni telesni teži, nagnjen k zamašenim pljučem in težavam z dihanjem, kar vpliva na še manj gibanja kot sicer. Pa vendar ravno tip Kapha od vseh treh tipov najbolj potrebuje energično gibanje in stimulacijo. Zelo pogosto je sprememba možna le s pomočjo zunanje stimulacije, včasih celo s kritiko, saj ta tip postane najbolj aktiven šele takrat, ko je potisnjen izven meja poznanega in varnega. Vendar ko enkrat začne, zaradi svoje vzdržljivosti lahko vztraja in vadi redno, brez razburjanja v primeru, da vadba na začetku ne prinaša rezultatov.

Najboljša praksa za tip Kapha je energična, intenzivna, ogrevajoča, osredotočena na gibanje, spremembo rutine in motiviranost, da vsakič znova poskusite nekaj novega:

 • Priporočljivo je, da vadite s trudom, hitrostjo in odločnostjo ter se pred vadbo vedno dobro ogrejete. Tudi če vadite s vsem svojim trudom, ne boste presegli svoje zmogljivosti.
 • Zaradi lastnosti tipa Kapha lahko vadite v vročini (puščava) in izvajate vročo jogo. Pri vadbi v prostoru izberite sobo, obloženo z lesom, ki ima lastnosti ogrevanja, kar uravnovesi možnost občutka utrujenosti in spodbuja pozitivnost ter aktivnost.
 • Aktivna vadba, kot so: kardio, tek, kolesarjenje, tenis, aerobika, pohodništvo, gorsko kolesarjenje, predstavljajo odlično izbiro.
 • Zelo primerne so tudi vse stoječe poze kot tiste, ki odpirajo srce, inverzije in zakloni, saj spodbujajo toploto in energijo v telesu ter pomagajo pri izgubi teže. Pomembno je poudariti, da je v primeru prekomerne telesne teže potrebno najprej okrepiti ramena, roke in noge, preden začnete z izvajanjem stoje na glavi in rokah. Podobno pri zaklonih začnite z nežnimi pozami, kot je kobra in šele nato stopnjujte vadbo do popolnega upogiba hrbtenice.
 • Čeprav se priporoča intenzivno in hitro gibanje, je koristno, da nekatere položaje zadržite in v njih vztrajate dlej časa, še posebej v primeru intenzivnih poz, kot sta stoja na glavi in rokah, medtem ko je vaša pozornost usmerjena na globoko dihanje. Zaradi ohlajevalnih in pomirjevalnih učinkov predklonov v teh vztrajajte le kratek čas.
 • Kapha dosha vlada regiji prsnega koša, zato so še posebej primerne aktivnosti, ki spodbujajo cirkulacijo tega dela telesa: pozdrav soncu, stoja na ramenih, plug, kobilica, most, drevo, in pranayama, ki ogrejejo telo, to so: levji dih (Simhasana), ogenjeni dih (Kapalabhati) ter dih ocena (Ujjayi). Iz zaspanega in lenega stanja se hitro predramite z uporabo globokega in hitrega dihanja.
 • Ni potrebe po dolgi sprostitvi, dovolj je že kratka 10-minutna končna sprostitev.
 • Pomembno je poudariti, da vadba dihalnih tehnik (pranayama) brez predhodnega aktivnega in dinamičnega gibanja (tek, hoja, storitveno delo, aktivni pozdravi soncu) ne bo učinkovita, saj boste zaradi svojega konstitucionalnega tipa namesto da bi meditirali, zaspali. Odlične rezultate prinaša tudi praksa alternativnega dihanja skozi nos: dihanje skozi desno nosnico.

V primeru globoke neuravnoteženosti tip Kapha zelo težko razmišlja o tem, da bi začel z vadbo, kaj šele da bi resnično vadil. V tem primeru je najbolje začeti s pozami na tleh ali na stolu. Majhno gibanje ustvari dovolj energije za postopoma povečano prakso na nogah. Vse, kar potrebujete, je, da ostanete navdušeni in osredotočeni v svojem umu. Dovolite si, da odprete svoj prstni koš čim bolj pogosto, poglejte proti nebu, izzovite se in ne obupajte! Medtem ko se postopoma povečuje vaša telesna moč, bo močnejša tudi vaša odločnost.

Vzpostavitev doshičnega ravnotežja
Ko naše doshe padejo iz ravnotežja, naravno iščemo in počnemo stvari, ki nas še bolj neuravnotežijo. Čeprav se v času izvajanja določene vadbe počutimo dobro, to še ne pomeni, da bo na nas pozitivno vplivala tudi dolgoročno. Na primer, zakloni v primeru neuravnotežene Vata doshe lahko privedejo do povečanih občutkov anksioznosti in strahu.

Spodaj so navedeni primeri joga asan, ki najbolje delujejo v primeru kratkotrajne neuravnoteženosti določene doshe, naj bo to zaradi nepričakovanega dogodka, spremembe vremena ali hrane. Za stabilizacijo dolgoročnih doshičnih neravnovesij, vas naprošam, da se obrnete na izkušenega ajurvedskega zdravnika ali mi pišite.

Poze je potrebno izvajati mirno, stabilizirajoče, pomirjujoče in tekoče s poudarkom na globokem naravnem dihanju. Priporočljivo je, da v položajih ostanete dlje časa, medtem ko svojo pozornost usmerite na svoje dihanje, spodbujate počasno in globoko dihanje kot tudi uporabo rekvizitov (blazin in odej) za večjo udobnost.

Zaporedje vaj:
Tadasana (poza gore) – Utkatasana (poza stola) – Padangusthasana (predklon) – Navasana (poza čolna) – Priprava za Sirsasano (stoja na glavi) – Balasana (poza otroka) – Janu Sirsasana (predklon z eno iztegnjeno nogo) – Paschimottanasana (sedeči predklon) – Marichyasana (sedeči zasuk) – Supta Matsyendrasana (aligatorjev zasuk) – podprta Shavasana (poza trupla).

Poze izvajajte zavedno in brez napora, v vsakem položaju ostanite dlje časa, medtem ko se poskušate popolnoma prepustiti in se sprostiti v vsako posamezno pozo ter samo ste v trenutku tukaj in sedaj. Izdihnite napetosti in vročino z dolgimi, globokimi naravnimi izdihi skozi usta. Vzemite si čas za kratek oddih po vsaki pozi, tako da ležete v pozo Shavasane za minuto ali dve in začutite učinke prejšnje poze.

Zaporedje vaj:
Krava in mačka – Adho Mukha Svanasana (navzdol obrnjen pes) – Padottanasana (predklon v razkoraku) – Anahataasana (aktivna poza otroka) – Salabhasana (poza kobilice) – Balasana (poza otroka) – Janu Sirsasana (predklon z eno iztegnjeno nogo) – Paschimottanasana (sedeči predklon) – Marichyasana (sedeči zasuk) – Supta Matsyendrasana (aligatorjev zasuk) – Shavasana s pripomočki (poza trupla) – Sheetali pranajama (ohlajevalni dih).

Priporočene poze izvajajte na energičen in aktiven način, pri čemer dovolite čim manj časa med pozami za sprostitev. Če se počutite preveč letargično, pospešite dihanje in začnite s hitrejšo vadbo z več ponovitvami, kar spodbudi cirkulacijo in vas popelje nazaj v ravnotežje. V primeru občutka mraza uporabite ognjeni diha (Kapalabhati) ali dih mehov (Bhastrika), ki tudi pomagata odstraniti sluz iz pljuč.

Zaporedje vaj:
Surya Namaskar 2 (stoječi zaklon) – Adho Mukha Svanasana (navzdol obrnjen pes) – Bhujangasana (poza kobre) – Virabhadrasana I, II in vzvratno (vojak I, II & vzvraten vojak) – Vriksasana (poza drevesa) – Navasana (poza čolna) – Purvottanasana Dhanurasana (navzgor obrnjena deska) – Urdhva Dhanurasana (poza loka) – Supta Matsyendrasana (aligatorjev zasuk) – Shavasana (poza trupla) – Bhastrika (dih mehov).


Naj zaključim, da je bolj pomembno od pravilnosti izvajanja vsake od poz, da v svoji vadbi uživate. Če se lahko popolnoma absorbirate v to, kar počnete, ste že izpolnili svoj namen, tudi če ste vadili le kratek čas.

Karkoli se odločite storiti, postopoma izboljšujte svojo stabilnost in udobje, opazujte svojo prakso brez obsojanj in ne pozabite, da včasih potrebujemo celo življenje, da bi lahko obvladali določeno pozo ali tehniko, zato se prepustite in uživajte v prisotnosti trenutka. Ne glede na vaš konstitucionalni tip, na vaše obnašanje vplivata predvsem vaša odločitev in osredotočenost na želen cilj. Zato če resnično želite videti rezultate, boste morda morali najprej spremeniti svoj fokus.


Če imate kakršnakoli vprašanja, bi želeli deliti svoje misli in izkušnje z mano ali izvedeti več o primerni vadbi za vaš konstitucionalni tip, mi pišite: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..


Literarni navdih: Frawley, David and Sandra Summerfield Kozak (2001) Yoga for your Type. Lotus Press: USA.


IZJAVA O OMEJITVI ODGOVORNOSTI: Vsebina tega članka je popolnoma informativne narave. Zato informacij ne uporabljajte za zdravljenje ali preprečevanje bolezni. V primeru kroničnih ali resnih zdravstvenih težav se obvezno predhodno posvetujte s svojim zdravnikom. Prav tako se obrnite na svojega zdravnika pred uporabo zelišč, eteričnih olj kot tudi v primeru nosečnosti ali kakršnihkoli mentalnih težav.


Nikoli ne zamudite najnovejše zgodbe in informacij!