food type

Hrana poleg tega, da nam pomaga pomikati se skozi naravne cikle rojstva in smrti, ima tudi spomin. S tem ko jemo, se spominjamo. Zdrava hrana pozitivno vpliva na zdravje v našem telesu, hrana, polna vitaminov, nam omogoča, da funkcioniramo brez problemov. Poleg tega je v našem telesu fizično prisotnih tudi pet izvornih elementov: zemlja v srcu, voda v ledvicah, ogenj v črevesju, zrak v pljučih, eter v možganih. Zato hrana, ki jo zaužijemo, ne samo vpliva na naša čustva in razpoloženje, temveč tudi na fizično energijo kot tudi na našo transformacijo.


Naš odnos do hrane se začne s tem, ko posejemo seme. Šele ko se naučimo vzgajati, pripravljati in kuhati svojo hrano, kar le-tej omogoča, da ohranja odličen spomin, bomo od nje imeli tudi korist, ostali zdravi in uravnoteženi. Preden se začnemo ukvarjati s klasifikacijo hrane po Ajurvedi, si oglejmo še nekaj osnovnih načel, povezanih s hrano za dobro uravnoteženo in zdravo življenje:

Prehranjevalne navade
Bolj pomembno kot to, kaj jemo, je, kako jemo. Uživanje pravilne hrane na napačen način lahko povzroči slabo prebavo, nastanek plinov in strupov v telesu. Na primer, ko so naša čustva negativna, se sladka hrana v prebavnem traktu spremeni v kislo. Zato nikoli ne jejte, ko ste razburjeni.

 • Pri pripravi hrane ne projicirajte negativnih čustev v hrano. Pripravljajte jo z ljubeznijo, saj vas bo na tak način hranila in ne boste zapravljali njene zdravilne energije.
 • Če je mogoče, vsak dan pripravite svežo hrano, ki jo pridelate sami. Priporočljivo je, da uporabljate sezonska živila kot tudi tista, ki rastejo v vašem okolju. Občasno lahko uporabite tudi hrano iz tujih držav za posebne priložnosti in praznovanje svoje edinstvene narave.
 • Če želite zdravo in dobro prebavo, ostanite v času obrokov v tišini ali se pogovarjate umirjeno in pozitivno.
 • Toplo se priporoča jesti vsak dan ob enaki uri, pri tem pa se popolnoma osredotočiti na hrano, namesto da med jedjo opravljate na tisoče 'zelo pomembnih' stvari.
 • Jejte samo takrat, ko ste lačni. Priporoča se naenkrat pojesti količino hrane enakovredno količini, ki jo lahko držite v dveh dlaneh.
 • Za spodbuditev prebave se priporoča žvečenje: žvečite sproščeno in zavedno vsaj 25-krat ob vsakem grižljaju. S tem ko posvečate pozornost svojemu prebavnemu ognju, se vaš um umiri.
 • Med obroki srkajte mlačno vodo ali se popolnoma izogibajte pitju.
 • Sprehodite se vsaj 100 korakov po obroku, saj s tem spodbudite prebavo.

3 Gune – mentalne lastnosti hrane
Tako kot naš konstitucijski tip ima tudi hrana svoj značaj, ki ga klasificirajo tri Gune: Sattva (potencialna energija), Rajas (kinetična energija) in Tamas (inercija). S svojo izbiro živil glede na njihovo mentalno kakovost vplivamo na mentalno kakovost v nas.

 • Satvična hrana je lahka in enostavna za prebavo, vpliva na jasnost percepcije, povečan občutek ljubezni in sočutja ter spodbuja odpuščanje: sadje (mango, kokosovo olje, breskve, hruške), parjena zelenjava, riž, sladki krompir, mleko, ghee. Večje količine satvične hrane v primeru tipa Vata vplivajo na več jasnosti in lahkosti, v primeru tipa Pitta na povečano razumevanje in modrost ter v primeru tipa Kapha več ljubezni in odpuščanja.
 • Rajasična hrana povečuje aktivnost in stimulira. Če je pripravljena sveža, je zelo hranljiva in koristi tistim, ki so radi aktivni na pozitiven način: politiki, poslovni ljudje in športniki. Če z njo pretiravamo, rezultira v povečanem občutku jeze, v sovraštvo in manipulacijo. To je hrana, ki nas hitro zasvoji: slani krekerji, krompirjev čips in močno začinjena hrana, kot tudi jabolka, banane, guava, proso, koruza, ajda, brokoli, špinača, ribe in piščanec. Rajasična hrana lahko poveča aktivnost in gibanje Vate in Pitte.
 • Tamsična hrana je težka in pusta, vpliva na globok spanec. Kadar jo uživamo zmerno, spodbuja stabilnost in prisotnost v trenutku. Še posebej se priporoča v primeru hiperaktivnosti in nespečnosti: avokado, slive, marelice, rjavi riž, gobe, buča, goveje meso, jagnjetina, svinjina, mastni siri in stara hrana. Povečanje tamasičnih lastnosti v telesu zaradi prekomernega uživanja te vrste hrane se kaže kot zmeda pri tipu Vata, agresivnost pri tipu Pitta in zaspanost kot tudi otopelost pri tipu Kapha.

Šest okusov
Ajurveda pozna 6 osnovnih okusov. Ko hrana pride v stik z jezikom, so v možgane poslani impulzi o okusu hrane. To vpliva na prebavo, kot tudi na doshe, telesna tkiva, celice in organe. Pomembno je, da v vsakodnevno prehrano vključimo vseh 6 okusov, saj na ta način preprečimo hrepenenje po določeni vrsti hrane in pojemo svoj obrok z zadovoljstvom.

6 okusov hrane:

 • Sladek: riž, sladkor, mleko, pšenica, dateljni. Ta okus povečuje vitalnost in voljo do življenja. Spodbuja čute, izboljša polt, spodbuja zdravo kožo, rast las in glas. Poleg tega lajša pekoč občutek in žejo. Pri Kapha doshi je potrebna previdnost, saj prevelika količina take hrane lahko poruši njeno ravnotežje.
 • Kisel: citrusi, kisla smetana, kis, sir, zeleno grozdje, fermentirana hrana. Kisla hrana je osvežilna in okusna. Spodbuja prebavo, fizično energijo, hrani srce in razsvetljuje um.
 • Slan: sol. Slana hrana razbremenjuje Vato in poveča Pitto ter Kapho. Spodbuja rast in ohranja uravnoteženost vodnih elektrolitov, izboljša okus hrane, pomaga pri prebavi, absorpciji in odplavljanju strupov.
 • Pikanten: paprika, čebula, redkev, česen, gorčica, ingver. Začinjena hrana izboljša prebavo, absorpcijo in čisti usta. Prav tako vpliva na jasnost percepcije. Vendar njena uporaba ni priporočljiva za Pitta dosho, saj poruši njeno ravnovesje.
 • Grenek: kava, grenka melona, aloe vera, kurkuma, regrat. Grenak okus povečuje Vato ter zmanjša Pitto in Kapho. Vsebuje veliko antioksidantov in ubija klice, pomaga pri lajšanju skelenja, omotičnosti in kožnih motnjah.
 • Oster: nezrele banane, kurkuma, seme lotosa, čičerika. Pomaga pri zdravljenju razjed ter pomirja Pitto in Kapho. Prevelika količina ostre hrane lahko poslabša Vato.

Sladki okus je tisti, ki se najprej prebavi. To pomeni, da mora v želodcu vsa hrana, ki smo jo pojedli pred sladico, počakati, da se le-ta prebavi. Ajurveda zato priporoča, da svoj obrok začnemo s sladkim okusom in ga končamo z grenkim ali ostrim, saj tako zmanjšamo potrebo po sladki hrani.


Nezdružljiva živila
Vedoč, da ima vsaka hrana lasten okus, kvalitete (težka, lahka, suha, mastna, tekoča, trdna) kot tudi lastnosti ogrevanja ali hlajenja ter vpliv na prebavo, si oglejmo še najbolj priporočljive kombinacije hrane. Kadar združimo dve ali tri različne vrste hrane z različnim okusom, energijo in vplivom na prebavo, upočasnimo prebavni ogenj kot tudi encimski sistem in posledično vplivamo na razvoj strupov, plinov, napihnjenost, kislino, glavobol kot tudi bolečine v želodcu, ki predstavljajo znake prebavnih motenj. V tem primeru hrana ostane v želodcu do osem ur, kar na dolgi rok vpliva na razvoj bolezni. Na primer, banana v kombinaciji z mlekom zmanjša prebavni ogenj in spremeni črevesno floro, ustvarja strupe, ki vplivajo na porast vlage v telesu in razvoj bolezni: vnetje sinusov, prehlad, kašelj, alergije.

Spodaj najdete nekaj primerov nezdružljivih živil:

 • Mleko in ribe, meso, jogurt, banane, kruh.
 • Jogurt in mleko, meso, ribe, kislo sadje, mango, banana, sir.
 • Jajca in mleko, jogurt, meso, ribe, sir, sadje, krompir.
 • Škrob in jajca, mleko, dateljni, banane.
 • Limona z jogurtom, mlekom, melono, kumaricami, paradižnikom.
 • Melono je potrebno vedno jesti samo.

Živila, ki povzročajo vnetja:
Najnovejše raziskave kažejo, da se večina bolezni (artritis, astma, diabetes, visok krvni tlak, kronične bolezni črevesja), s katerimi se soočamo danes, začne z vnetjem, ki predstavlja osnovni razlog in ga je mogoče preprečiti, če uporabljamo pravilno kombinacijo hrane. Čeprav vnetje predstavlja naravno reakcijo našega imunskega sistema za samozdravljenje in celjenje poškodb ali bolezni, v primeru prekomernega odziva imunskega sistema, le-ta na žalost napade lastna zdrava tkiva, zaradi česar stene črevesja postanejo propustne, kar vodi do kroničnih bolezni in avtoimunskih motenj.

Inflamatorna živila, ki se jim je potrebno izogibati: predelane maščobe, meso in hrana; sladka in ocvrta hrana; soda, gluten, mlečni izdelki, zamrznjen jogurt, arašidi, predpripravljeni prelivi.

Najboljša protivnetna živila: sveža listnata zelenjava (zelena, brokoli, pesa, špinača, ohrovt); sveže sadje (borovnice, jagode, češnje, pomaranče, ananas, paradižnik), ki so bogati z antioksidanti (antocianini) in minerali; živila, bogata z omega 3 (losos, tuna, sardine, mandlji, orehi); začimbe (ingver, česen, kurkuma) in olive.


Hrana in ajurvedski tipi:
Ajurveda poudarja pomembnost pravilne izbire hrane v skladu z ajurvedskim tipom in konstitucijo vsakega posameznika. Spodaj najdete nekaj idej, kako pravilno izbrati najboljšo hrano za svoj tip. Namesto da slepo sledite nasvetom, si dovolite, da vas navdihnejo, eksperimentirajte in najdite svojo zlato sredino. Naj poudarim, da lahko način priprave neprimerna živila spremeni v sprejemljiva. Na primer: surova jabolka negativno vplivajo na tip Vata, vendar če jih skuhamo ter dodamo malo gheeja, kardamomoma in cimeta, so le-te uporabne tudi za Vato. Prav tako je priporočljivo, da spomladi in poleti zelenjavo pripravljamo na pari, saj na ta način hrana ne zadržuje toplote, medtem ko jo v suhih in hladnih mesecih pripravljamo na olju/gheeju z dodatki začimb. Na tak način hrana ohranja zadostno količino vlage in drži Vata dosho v ravnotežju.

Če želite individualiziran prehrambeni načrt, pripravljen izključno za vaš konstitucijski tip, se obrnite na izkušenega ajurvedskega zdravnika ali mi pišite.

 • Vlažna, blaga, topla in čvrsta hrana s sladkim, kislim in slanim okusom.
 • 50 % celih zrn (kuhani oves, kvinoja, basmati in rjavi riž, pšenica).
 • 20 % beljakovin (jajca, ribe, losos, perutnina, črna in rdeča leča, tofu, skuta, ghee, kozje mleko).
 • 20–30 % sveže zelenjave, predvsem zimskih pridelkov (šparglji, pesa, por, korenje, kumara, česen, bob, olive, grah, sladki krompir, buče, redkev, bučke).
 • 10 % plodov (avokado, marelice, jagode, češnje, kokos, grenivke, kivi, limone, mango, melona, pomaranče, papaja, breskev, ananas, slive, jagode, banane).
 • Olja predstavljajo ključno sestavino za tip Vata: mandelj, canola in sezam so najboljša izbira.
  Živila, ki porušijo ravnotežje tipu Vata: surova, nekuhana zelenjava, goveje meso, suho sadje.
 • Sladek, grenak in oster okus hrane s hladilnimi in osvežilnimi lastnostmi.
 • 50 % celih zrn (ječmen, kuskus, krekerji, granola, kvinoja, kuhan oves, riž, pšenica).
 • 20 % beljakovin (vse vrste fižola, tofu, skuta, sir riccota, surovo mleko, ghee, jajčni beljak, piščanec, ribe, zajčje in puranje meso).
 • 20–30 % zelenjave, še posebej zelenih listov (šparglji, brokoli, zelje, zeleni fižol, cvetača, zelena, kumare, listi regrata, ohrovt, gobe, olive, grah, buče).
 • 10 % sladkih plodov (sladka jabolka, marelice, jagode, češnje, kokos, rdeče in vijolično grozdje, melona, pomaranča, hruška, ananas, slive, rozine, granatno jabolko).
 • Olja, ki ohlajajo: kokos, soja, repično olje.
 • Živila, ki porušijo ravnovesje tipu Pitta: večina živil z lastnostmi ogrevanja in spodbujanja cirkulacije: česen, ingver, gorčična semena, limona, grenivka, paradižnik, čebula, proso, rjavi riž, rž kot tudi večina oreškov, jagnjetina, goveje meso, trdi sir, feta, jogurt, soljeni mlečni izdelki, fermentirana živila, živila s kvasom, alkohol in kofein.
 • Pikanten, grenak, oster okus. Prav tako lahko izberete zrna in sadeže, ki so po svoji naravi sladki. Vendar je pri izbiri sladkega okusa potrebna previdnost.
 • 30–40 % celih zrn (ječmen, ajda, koruza, rž, kuskus, granola, proso, polenta).
 • 20 % beljakovin (ribe, piščanec, puran, kuhana jajca, kozje mleko, jogurt).
 • 40–50 % zelenjave, po možnosti ostrega in grenkega okusa (šparglji, zeleni listi pese, brokoli, ingver, čebula, čili, zelje, korenje, cvetača, zelena, koruza, jajčevci, česen, bob, hren, ohrovt, koleraba, gobe, grah, špinača).
 • 10 % sadja (jabolka, marelice, jagode, češnje, breskev, hruška, granatno jabolko, suhe slive, rozine).
 • Olja uporabljajte zmerno: najboljša izbira so repično, koruzno, gorčično in žafranovo olje.
  Živila, ki porušijo ravnovesje tipu Kapha: preveč sladko ali kislo sadje in sočna zelenjava; večina oreškov, vse oblike kuhanega riža in pšenice; fižol in soja; školjke, kravje mleko, sir, maslo, tofu, sladoled.

Zelišča in ajurvedski tipi:
Obstajajo tudi različna zelišča in začimbe, s svojimi edinstvenimi učinki na vsak posamezni tip:

Najboljše za suh in nemiren tip Vate so zelišča, ki:

 • Umirjajo um: sveta bazilika (tulsi) odpira srce in duha, lotosovo seme (najbolje je uporabiti suho seme, kuhano skupaj z rižem ali v juhah), črna kumina, kumina, muškatni orešček (najbolje nariban v mleku za spanje in sprostitev), sezamova semena (najboljša so oprana, zmleta in prepražena kot tudi cela v mleku ali rižu) in olje (odlično za terapijo telesa in duha).
 • Ogrejejo, stimulirajo prebavni ogenj, čistijo in pomagajo pri izgorevanju strupov kot tudi za oster um in čiščenje sinusov: bazilika, kardamom, cimet, nageljnove žbice (antiseptik), korenina ingverja (spodbuja prebavo, ogreje srce in pomaga pri mišičnih bolečinah ter zaprtju), paprika, čili. Aloe vera, ki je običajno priporočljiva za Pitto, se lahko uporablja tudi za Vato, če jo zmešamo z ingverjem in kurkumo, ki stimulirata prebavo.
 • Spodbudijo odstranjevanje strupov iz telesa, kot so menstrualna tekočina in znoj: pelin, žajbelj.

Hladilne in pomirjujoče značilnosti, ki uravnotežijo Pitto, so: črna kumina, listi koriandra (sok tudi nevtralizira pike kač in žuželk) in semena (le-ta počasi prepražimo ali jih spremenimo v prah), indijako drevo neem (najboljši je svež sok iz listov, ki je odličen za diabetike in povečan element Pitte, kot tudi za zmanjšanje telesne teže), semena komarčka, lotusuvo seme, žafran. Aloe vera je odlična za čiščenje jeter, krvi in splošni detoks.

Kapha potrebuje stimulacijo, kar dosežemo z uporabo naslednjih zelišč in začimb, ki:

 • Spodbujajo čiščenje in odvajajo strupe: bazilika, kumina, črna kumina, pelin, koprive.
 • Spodbujajo cirkulacijo in toploto v telesu ter zmanjšajo količino sluzi in preprečujejo vnetja: kardamom, cimet, nageljnove žbice, muškatni orešček, paprika, curry, ingverjeva korenina, koren hrena, pekoča paprika in čili.

Obstajajo tudi zelišča in začimbe, ki jih lahko uporabijo vsi trije ajurvedski tipi za dosego različnih učinkov:

 • Čiščenje in izboljšanje prebave: kumina (najboljša suho pražena in v prahu), komarček (najboljša so pražena semena, ki jih nato naribamo v masalo (mešanica začimb) ali uporabljamo kot osvežilec daha in pomoč pri prebavi), meta, koriander.
 • Izboljšanje prebave, sproščanje bolečin v mišicah, zaprtje: ingverjeva korenina.
 • Splošni promotorji dobrega počutja s protivnetnimi učinki: črna kumina, makovo seme, kurkuma (posušena ali sveža) – spodbuja periferno cirkulacijo, čisti kri, pomaga pri napetostih in predmenstrualnih krčih.
 • Satvični priokus hrani: žafran (odličen v mlečnih sladicah).

Olja
Ajurveda svetuje uporabo olj v sledečih razmerjih:

 • 1/3 nasičene maščobne kisline: ghee, maslo.
 • 1/3 omega 3: gorčično olje.
 • 1/3 omega 6: sezamovo in kokosovo olje.1/3 saturated fatty acid: ghee or butter.
 • 1/3 omega 3: mustard.

Sončnično olje vpliva na povišanje elementa ognja še posebej pri Pitti in je dokazano nehranljivo.


Vegetarijanstvo
Čeprav Ajurveda ne prepoveduje uporabe mesa, je le-to pridobljeno iz mrtvih živali in lahko spodbudi čustva nasilja kot tudi gnitje. Poleg tega rdeče meso vsebuje veliko količino nasičenih maščob, kar viša nivo holesterola in predstavlja enega od možnih vzrokov za srčni napad. Meso tudi ne vsebuje vlaknin, zato mesojedci večinoma trpijo zaradi prebavnih motenj ali zaprtja.

Po drugi strani surova in kuhana zelenjava ter sadje predstavljajo zdravilna živila, ki delujejo kot protistrup, pomagajo telesu, da vse škodljive snovi izloči hitreje in ga razstrupljajo. Veliko beljakovin je možno najti v stročnicah in fižolu, poleg tega pa jih je lažje prebaviti kot beljakovine iz mesa.


Sezonske spremembe
Ne samo da se pri izbiri hrane priporoča upoštevanje konstitucionalnega tipa in možnih neravnovesij, pomembno vlogo igrajo tudi sezonske spremembe. Poleti, ko je bolj vroče, uravnotežimo tip Pitta tako, da se izognemo vročim in začinjenim živilom, medtem ko jeseni uporabljamo čim manj suhega sadja, solat in hladnih živil, ki izzovejo porast tipa Vata. V zimskem in zgodnjem spomladanskem času se izogibamo težki in hladni hrani ter pijačam kot tudi sladoledu, saj taka hrana izzove tip Kapha. V primeru mešanega tipa, na primer Vata-Pitta, se izogibamo hrane, ki ruši ravnovesje Vati jeseni in pozimi, medtem ko poleti zmanjšamo vnos hrane, ki ruši ravnovesje tipu Pitta.


Naj zaključim z informacijo najnovejših raziskav, ki potrjujejo ugotovitve 5000 let stare znanosti o življenju – Ajurvede. Ena od študij je pokazala, da so spremembe v šolski prehrani privedle ne le do izboljšanja obnašanja problematičnih otrok, temveč pozitivno izboljšale tudi njihove ocene (preberi več).

Dr. Hawkins je izdelal diagram, v katerem povezuje čustva in energetska polja zavesti. Na tem grafikonu pokaže, da imajo pozitivna čustva bistveno višjo raven energije kot negativna. Zato je bolje čutiti verodostojno radost ob kosu čokolade, kot jesti zdravo zelenjavo z jezo samo zato, ker mislite, da bi jo morali jesti. Če se počutite dobro v svojem načinu prehranjevalnih navad, je bolje, da le-tega ohranite, kot pa da ga spreminjate samo zaradi tega, kar pravijo študije in mediji, saj se lahko zgodi, da se boste posledično celo počutili slabše. Pomnite, da je veselje nalezljivo in lahko naše telo napolni dosti bolj kot zdrava hrana, katero jemo s slabo voljo in negativnostjo.

Vzemite si čas in ozavestite, kaj dejansko jeste, zaljubite se v svojo hrano in začutite hvaležnost za vse, kar imate, naučite se vračati naravi v obliki komposta in ne pozabite, da današnja hrana kreira vaše jutrišnje telo, um in realnost.


Če imate kakršnakoli vprašanja, bi želeli deliti svoje misli ali izkušnje z mano ali izvedeti več o tem, kako kombinirati hrano za vaš tip, mi pišite na: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

Inspiracija: Tiwari, Maya (1995) Ayurveda. A life of Balance. Healing Arts Press: Rochester, Vermont.


IZJAVA O OMEJITVI ODGOVORNOSTI: Vsebina tega članka je popolnoma informativne narave. Zato informacij ne uporabljajte za zdravljenje ali preprečevanje bolezni. V primeru kroničnih ali resnih zdravstvenih težav se obvezno predhodno posvetujte s svojim zdravnikom. Prav tako se obrnite na svojega zdravnika pred uporabo zelišč, eteričnih olj kot tudi v primeru nosečnosti ali kakršnihkoli mentalnih težav.


Nikoli ne zamudite najnovejše zgodbe in informacij!