diseases

Ajurveda zdravje razume kot posledico zdravega načina življenja in zdravih navad.
Bolečine in bolezni niso neodvisen pojav, ki se pojavi sam od sebe, temveč posledica pomanjkanja lahkosti ali zadovoljstva s samimi seboj, kot tudi dolgotrajnih osebnih navad, neprimernih reakcij, nevednosti in zunanjih dejavnikov, ki vplivajo na naše dobro počutje.


Kako se bolezen razvije?
Ko zbolimo, zdravnik največkrat diagnosticira virus, bakterije ali disfunkcijo, vendar se celoten proces začne že veliko prej, z rahlim in začasnim neravnotežjem posameznih dosh. Zelo pogosto so neravnotežja bolj opazna ali nastopijo v obdobju spremembe letnih časov kot tudi zaradi različnih vplivov dejavnikov iz našega okolja, npr. prehranjevalne navade, fizična vadba, starost, duševni in čustveni dejavniki, stres, napačna uporaba čutil, odnosi. Obstajajo različne stopnje manifestacije bolezni, ki nastopijo, preden le-te postanejo očitne:

 1. Akumulacija
  Ko se pojavijo neravnotežja, se doshe začnejo kopičiti na različnih mestih v telesu: Kapha v želodcu (občutek teže, izguba apetita), Vata v črevesju (zaprtje, plini) in Pitta v črevesju (segrevanje okrog trebuha, želja po sladkem). Običajno in če smo dovolj zavedni, lahko opazimo, da naše telo sprašuje po nasprotnih lastnostih od tistih, ki se v telesu kopičijo. Zato je zelo pomembno, da se povežemo s svojim telesom in poslušamo svoje resnične potrebe.
 2. Poslabšanje
  V tej drugi fazi neuravnotežena dosha že napolni organe, s katerimi je povezana, zato je na tej stopnji verjetno, da nelagodje ali neravnovesje začutimo v drugem organu od tistega, v katerem leži prvotni vzrok problema. V primeru prevelike količine nakopičene Kaphe v pljučih (kašelj, zastoj v pljučih), Vate v bokih (bolečine v srednjem delu hrbta, zadihanost) in Pitte v želodcu in žolčniku (kislina, slabost). V tej fazi si lahko še vedno pomagamo z upoštevanjem nasprotnih lastnosti in zelišči.
 3. Širitev
  Na tej stopnji se nakopičena dosha premakne v krvni obtok in cirkulacijo. To pomeni, da smo predolgo ignorirali neravnovesje, zato odstranjevanje vzročnih dejavnikov nikakor ne bo dovolj, da bi obrodilo sadove. Težave lahko še vedno rešimo s pomočjo postopka ajurvedskega čiščenja Panchakarma (pet postopkov čiščenja telesa) pod nadzorom kvalificiranega zdravnika.
 4. Infiltracija
  Če še vedno ne ukrepamo, medtem ko se dosha že razširi v naš krvni obtok, neravnotežje vpliva na organ, tkiva ali sistem, ki so v telesu najšibkejši ali defektni, bodisi genetsko bodisi zaradi preteklih travm in čustvenih blokad. Neuravnotežena dosha, ki napolni določen organ, spremeni njegovo strukturo in način delovanja. Kljub temu se lahko še vedno počutimo dobro, z občasno nelagodnostjo in bolečinami.
 5. Manifestacija
  Pojavijo se simptomi dejanske bolezni, saj je prišlo do prekomernega kopičenja določene doshe. Na žalost je največkrat šele to trenutek, ko se večina ljudi odloči, da bo ukrepala in obiskala zdravnika, ki predpiše zdravilo za bolečine, brez da bi se zavzel za reševanje vzroka težave, ki se lahko čez nekaj časa ponovno pojavi ali celo stopnjuje.
 6. Celična deformacija, ki vpliva na strukturne spremembe
  Zaradi strukturnih sprememb, ki se pojavijo v določenem organu (neuravnotežen element Pitte napade stene želodca, ki se manifestira v kroničnem vnetju črevesja, lahko kasneje povzroči krvavitve in na koncu tumor), tkivih ali sistemu. To je trenutek, ko bolezen postane težje obvladljiva in je potrebna operacija ali intenzivno zdravljenje.

Kako preprečiti bolezni?
Iz zgoraj navedenega postaja jasno, da je ključ do zdravja in sreče v naših rokah. Hitreje kot ukrepamo, bolj zdravi smo, zato Ajurveda glavni poudarek daje preprečevanju in ne zdravljenju bolezni. Obstaja veliko načinov, kako pomagati telesu, duhu in umu, da ostanejo zdravi in uravnoteženi. Najslabši ukrep z vidika Ajurvede je neukrepanje.

Nekaj predlogov za preventivne ukrepe:

 1. Dinacharya – dnevna rutina
  Zdrava dnevna rutina daje občutek varnosti, medtem ko nas vodi v harmonijo s cikli in ritmi narave. Razvijanje konsistentnosti pri spanju, prebujanju, prehranjevanju in eliminaciji v naše življenje vnaša disciplino in nam pomaga ohranjati celovitost naših dosh. Če želite izvedeti več o tem, kako ustvariti zdravo dnevno rutino, kliknite tukaj.
 2. Sezonska rutina in živila
  Čeprav nimamo moči, da bi spremenili, kar se dogaja okoli nas, se lahko prilagodimo spremembam v svojem okolju z izbiro prave hrane, vadbe in oblačil med spreminjajočimi se letnimi časi. Če želite izvedeti več o tem, katero hrano izbrati tekom posameznih letnih časov, preberite članek: Ajurvedski letni časi in recepti. Če želite izvedeti več o tem, kako ustvariti lastno sezonsko rutino, kliknite tukaj.
 3. Prehranjevalne navade
  Poleg pomena kakovosti naše hrane je pomembno tudi, da izberemo hrano, ki najbolje odgovarja naši konstituciji glede na določen letni čas kot tudi kako le-to kombiniramo. Na ta način omogočimo metabolizmu, da funkcionira optimalno in ohranimo svoj notranji ogenj vitalen ter močan. Če želite prebrati več o tem, katera hrana neguje vaš konstitucionalni tip, preberite članek: Ajurvedska prehrana.
 4. Gibanje, dihanje in meditacija
  Čeprav gibanje pozitivno vpliva na naše zdravje, je pomembno vedeti, katera vrsta vadbe dejansko spodbuja naše zdravje in ohranja doshe v ravnotežju. Poleg tega način našega dihanja veliko pove o vzorcih našega razmišljanja. Sproščeno in naravno dihanje je bistvenega pomena za ohranjanje ravnotežja telesa, duha in uma. Če želite izvedeti, katera praksa najbolj ustreza vašemu tipu, kliknite tukaj.

  Meditacija je rezultat stalnih prizadevanj za dosego življenja v skladu z ajurvedskimi načeli in se zgodi spontano ter brez napora, ko so telo, um in zavest v popolni harmoniji. Če želite izvedeti več o gibanju, dihanju in meditaciji, preberite poglavje: Zavedno bivanje.

Uporaba ajurvedskih zdravil
Namen ajurvedskih zdravil je odpraviti vzroke bolezni, ne le odstranjevanje simptomov. Zato lahko ajurvedsko zdravljenje traja dlje časa, če želimo popolnoma ozdraviti povečana neravnovesja, ki so že deformirala naše celice. Ne glede na to, ali se odločite obiskati ajurvedskega zdravnika ali uporabiti samo predpisane zeliščne formule, je pomembno, da se zavedate, da bodo te pomagale le, če boste istočasno tudi spremenili in sprejeli nove, zdrave življenjske navade in po njih še naprej živeli. V nasprotnem primeru ne glede na to, kako močno in naravno je sredstvo, bo imelo le-to kratkoročen učinek, medtem ko se lahko bolezni ponovijo takoj, kakor hitro se boste vrnili k staremu načinu bivanja.

Kjuč je v vaših rokah!
Ajurveda verjame, da sami izbiramo, ali želimo ostati zdravi in polni moči. Bolj povezani kot smo sami s seboj, hitreje opazimo, kako na nas vpliva določena hrana in vadba v določenem letnem času. Bolj kot na lastni koži preizkušate ajurvedske smernice in opazujete njihove učinke, bolj boste prepričani, kaj je tisto, kar je pomembno za vas in kaj vas naredi vitalne ter zdrave. Ne obstaja splošno zdravilo, ki bi pomagalo uravnovesiti določena neravnotežja, saj obstaja natančno toliko različnih načinov za zdravljenje, kot je posameznikov. Zato je ključ do ravnotežja in dobrega počutja popolnoma v vaših rokah in njegovo ime je zavednost.

Bolj zavedni kot ste, boljša bosta vaša samozavest in samospoštovanje, ki predstavljata bistvo za pravilno delovanje telesa, uma in imunskega sistema. Zdrava samozavest zdravi in krepi naše celice, močna in trdna ljubezen pa je izredno pomembna za trajno srečo, vitalnost in dobro počutje.


Če imate kakršnakoli vprašanja, bi želeli deliti svoje misli in izkušnje z mano ali pa se morda naučiti več o tem, kako poglobiti svojo zavest in se bolje povezati s samimi seboj, mi pišite: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

Literarni navdih: Lad, Vasant (1998). The Complete Book of Ayurvedic Home Remedies. Three Rivers Press: New York.


IZJAVA O OMEJITVI ODGOVORNOSTI: Vsebina tega članka je popolnoma informativne narave. Zato informacij ne uporabljajte za zdravljenje ali preprečevanje bolezni. V primeru kroničnih ali resnih zdravstvenih težav se obvezno predhodno posvetujte s svojim zdravnikom. Prav tako se obrnite na svojega zdravnika pred uporabo zelišč, eteričnih olj kot tudi v primeru nosečnosti ali kakršnihkoli mentalnih težav.


Nikoli ne zamudite najnovejše zgodbe in informacij!