Ayurvedic Types

Vsi smo rojeni kot edinstvena bitja, za katera je značilna vnaprej določena kombinacija treh doš ali konstitucijskih tipov. V starih tekstih je bila takšna edinstvenost vsakega od nas poimenovana z besedo "Prakruti", katere nikakor ne moremo spremeniti v času celotne življenjske dobe. Ajurveda priznava in ljubeče sprejema edinstvenost, ki leži v vsakem od nas. Ponuja individualiziran pristop k uravnoteženemu načinu življenja, prehrani in dosham, kar ima za posledico boljše splošno počutje in srečo.


Naše trenutno stanje ni nujno odraz našega ajurvedskega tipa
Glede na Ajurvedo obstaja 7 kombinacij dosh, ki vplivajo in oblikujejo človeško postavo ter osebnost. Vendar velikokrat telesna konstitucija in stanje uma ne odražata našega dejanskega ajurvedskega tipa, največkrat zaradi notranjih ali zunanjih neravnovesij. V takih primerih je pomembno, da preden začnemo z uporabo preventivnih ajurvedskih rutin in metod, telo pripeljemo nazaj v ravnotežje. Če želite izvedeti več o vašem tipu oziroma Prakruti, kot tudi ozavestiti trenutno stanje ravnovesja v telesu, je priporočljivo, da se obrnete na usposobljenega ajurvedskega zdravnika ali mi preprosto pišete.


Za boljše razumevanje vsake doshe in različnih ajurvedskih tipov v nadaljevanju sledi kratek opis 3 glavnih tipov po Ajurvedi. Ostali 4 tipi predstavljajo različne kombinacije 3 glavnih tipov.


Vata
Postava in osebnost
Za tip Vata so značilne tanke kosti, suha koža, suhi lasje, hiter govor, občutljivost na mraz, medtem ko se njihove misli in ideje zelo hitro spreminjajo. Poleg tega so Vata osebe zelo odprte, zlasti na področju duhovnosti.

Neravnotežja
Neuravnoteženost Vate se v telesu kaže skozi naslednje simptome: izguba teže, pogosti prehladi, večja empatija do čustev drugih ljudi, trdo blato, ostre bolečine v telesu, bolečine v sklepih, nespečnost, migrene, vrtoglavica, mišična togost in strah.

Metode zdravljenja
Neravnotežja in nelagodje uravnotežimo s spremembo našega vsakdana, tako da ga čimbolj prilagodimo naravnim ritmom. Še posebej priporočljivo je prilagoditi naše prehranjevalne in spalne navade, da ustrezajo čim bolj stabilni rutini. Dnevno mazanje celotnega telesa s toplim oljem, preživeti čimveč časa na toplem, priprava majhnih obrokov sveže kuhane hrane in izogibanje stresu lahko pospešijo izboljšanje rezultatov in vodijo v ponovno ravnotežje Vata tipa ter njihovega dobrega počutja.


Pitta
Postava in osebnost
Nasprotno od Vate je Pitta tipu večino časa toplo, ima mastno kožo, prodorne in ostre oči ter razvito mišično strukturo. Pitta tip predstavlja ciljno usmerjene posameznike, za katere je značilna tekmovalna in zelo odločna narava. Za njih je značilna tudi zelo visoka inteligenca; kadar so v ravnotežju zelo radostno dojemajo življenje.

Neravnotežja
Neravnotežje Pitte se kaže skozi: pekoč občutek, vročino, bolezni jeter, vnete razjede, motnje v delovanju čutov, kožne izpuščaje, utrujenost in motnje spanja. Na čustveni ravni se neravnotežje kaže skozi emocije jeze, besa in ljubosumja. Nasmejana Pitta se tako spremeni v histerično. Obstaja star pregovor, ki pravi, da je neuravnotežena Pitta sposobna ustvariti svoj pekel kjerkoli se pojavi.

Metode zdravljenja
Pitta tip ponovno vzpostavi svoje ravnotežje s pomočjo spodbujanja kvalitete hladu, teže in suhosti. To je mogoče doseči z nekaterimi živili, izogibanjem vročim temperaturam, izvajanjem umirjenih in sproščujočih dejavnosti, izogibanjem preobremenjenosti in stimulansov, kot tudi z rednim in močnim kosilom vsak dan ob isti uri.


Kapha
Postava in osebnost
Kapha tip ima značilno večjo postavo z gostim in težkim okostjem, počasnim metabolizmom kot tudi zelo počasnim načinom govorjenja in gibanja. Kapha tip pogosto ni prilagodljiv in se rad drži rutine. Podobno kot Vatta je tudi Kapha tip zelo občutljiv na hlad. Za Kapha tip so značilne stabilnost, zvestoba, sočutnost in zelo dobro funkcioniranje pod stresom.

Neravnotežja
Neravnotežja se kažejo skozi: povečanje teže, slabosti v pljučih ali sinusih, občutek nezmožnosti premika naprej in depresije.

Metode zdravljenja
Kapha tip se vrne v ravnotežje s spodbujanjem suhega okolja, povečane aktivnosti in kreativnega izražanja. Tako izpostavljenost visokim temperaturam, veliko aktivnosti in vadbe kot tudi navznoter usmerjene dejavnosti, zgodnji spanec, lahka in topla hrana (predvsem zelenjava in čim manj sladkarij) umirjajo tip Kaphe in vračajo ravnotežje.


Pot do zdravja se razlikuje za vsakega od nas
Bolezni se razvijejo kot posledica življenja v neravnovesju z lastno konstitucijo. Čeprav mnogi to le stežka verjamete, je ravno naša konstitucija tista, ki določa večino stvari v našem življenju – od zgradbe naših kosti do nagnjenosti k določenim boleznim in preferenc o tem, kar nam je všeč in česar v življenju ne maramo. Ajurveda nas uči, da je pot do optimalnega zdravja drugačna za vsakega izmed nas, zato je še posebej pomembno, da razumemo temelje Ajurvede. S poglobljenim znanjem Ajurvede lažje razumemo in sprejmemo spremembe, ki se pojavljajo v našem telesu in mislih ter vemo, kako reagirati, da bi lahko uravnotežili naše telo, um in dušo, kadar je le-to potrebno.

Sprejemanje sebe je ena od najpomembnejših stvari, ki jih lahko naredimo za naše dobro počutje
Biti sposobni sprejeti sami sebe kot smo, zavedajoč se tega, kar je najboljše za našo fizično in mentalno konstitucijo, nam pomaga, da postanemo bolj samozavestni, sproščeni in stabilni. Namesto da se orientiramo po najnovejših trendih in spreminjamo svojo dnevno rutino vsak teden znova, se osredotočimo na naš resnični jaz in na lastni koži občutimo prednosti poslušanja glasu od znotraj.


Če imate kakršnokoli vprašanje ali bi radi delili svoje izkušnje z mano, o katerem izmed tipov izmenjali mnenje podrobneje ali se celo naučiti še česa novega, mi pišite na: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

IZJAVA O OMEJITVI ODGOVORNOSTI: Vsebina tega članka je popolnoma informativne narave. Zato informacij ne uporabljajte za zdravljenje ali preprečevanje bolezni. V primeru kroničnih ali resnih zdravstvenih težav se obvezno predhodno posvetujte s svojim zdravnikom. Prav tako se obrnite na svojega zdravnika pred uporabo zelišč, eteričnih olj kot tudi v primeru nosečnosti ali kakršnihkoli mentalnih težav.


Nikoli ne zamudite najnovejše zgodbe in informacij!