self esteem

Ste se morda kdaj vprašali ali obstaja povezava med samozavestjo in splošnim dobrim počutjem? Res je, da ko smo zadovoljni in srečni sami s seboj, izžarevamo pozitivno energijo in si sebe dovolimo izraziti dosti bolj, kot če smo slabe volje, nesrečni s svojim izgledom in vedenjem. Ne samo da naš pozitivni odnos do sebe privlači in rezultira v pozitivnih rezultatih, Ajurveda potrjuje logično, navidez skrito soodvisnost med samozavestjo in dobrim počutjem.


Ajurveda pojasnjuje, da se mora vsaka od naših celic zavedati sebe, če želi preživeti, ohranjati svojo obliko in nam omogočati zdrav razvoj. Z drugimi besedami, vsaka celica predstavlja središče naše naravne inteligence in zavedanja. V trenutku, ko celice začnejo izgubljati svojo inteligenco in zavedanje, umrejo, kar povzroči nižanje imunskega sistema in širjenje bolezni. Zato po Ajurvedi samozavest ni samo bistvenega pomena za naše dobro počutje, temveč tudi za pravilno celično delovanje in naše zdravje.

Izbira je v naših rokah!
V našem telesu namesto fiksne količine celic obstaja sto tisoče celic, ki se vsak dan delijo, množijo in ponovno rastejo! Poleg tega v procesu delitve vsak dan pride do tisočih napak, katere naše telo naravno razreši s pomočjo prirojenih mehanizmov celične regeneracije in s svojo naravno inteligenco. Najnovejše raziskave na področju epigenetike tudi potrjujejo starodavno ajurvedsko modrost, da kljub danim genom dejansko vsak sam z vsako odločitvijo, ki jo sprejme, odloča, ali bodo dani geni razvili svoj potencial ali ne. Zato je zavedno bivanje tisto, ki lahko pozitivno vpliva na zdravljenje kot tudi na dolgoročno dobro počutje.

Rak – bolezen, ki so jo ustvarili starodavni jogiji
Zelo pogosta bolezen današnjega časa – rak, je poznana tudi kot bolezen, ki so jo ustvarili stari jogiji, da bi lahko zapustili svoje telo, potem ko so izpolnili svoj namen, zaradi katerega so se rodili na Zemlji. Dejansko so obstajali indijski jogiji, kot na primer Swami Rama, ki je pod nadzorom merilnih naprav pokazal, da je bolezen rak v celoti ustvarjena v našem umu, saj je rakave celice ustvaril in ozdravil v samo pol dneva.

Zanimivo je, da rak izbruhne točno takrat, ko v telesu primanjkuje celične inteligence, da bi oblikovala zadostno količino samozavesti. Preden umrejo in medtem ko rakave celice začenjajo izgubljati samozavest, se posledično ločijo od telesa. Na ta način pride do konflikta med modificiranimi in normalnimi, zdravimi celicami. Rezultat spora je tako odvisen od inteligence preostalih zdravih celic. V primeru, ko ima oseba nizko samozavest in samospoštovanje, bodo rakave celice zlahka osvojile zdrave celice in primer končale s smrtjo. Starodavni jogiji že tisoče let izvajajo tehnike, ki jim omogočajo, da nadzorujejo svoje nezavedne sisteme in krepijo samozavest, saj s tem pripeljejo svoje telo nazaj v ravnotežje, kar se je izkazalo kot pozitivno tudi v primeru bolezni raka.

Samospoštovanje kot odraz dobrega počutja naše duše
Samozavest ne samo da nas ohranjanja pri življenju in krepi naše celice kot tudi telo, temveč tudi našo dušo. Ko je naša samozavest vzpostavljena, to pomeni, da smo povezani z najglobljim notranjim občutkom samospoštovanja. Kaže našo sposobnost, da živimo v skladu z lastnimi potrebami in v celoti uresničujemo svoj namen. Natančneje to pomeni, da se ne identificiramo le s svojo osebnostjo (jaz), temveč tudi s svojo dušo, ki preprosto pozna odgovore in nas lahko vodi. Samozavest in povezava z našo dušo se odražata skozi naša dejanja: namesto da bi krivili sebe ali druge, iščemo načine za izboljšanje stanja in ne sodimo. Ostajamo pozitivni ne glede na situacijo, v kateri se znajdemo. Z ljubeznijo vedno najdemo pozitivno rešitev tako zase kot za druge, kar ima za rezultat večje bogastvo in ravnovesje. 


Praktični nasveti za izboljšanje celične inteligence in regeneracijo:

 1. Izboljšajte svojo zavednost: da bi lahko bili popolnoma v stiku s svojim telesom, je potrebno veliko časa in potrpljenja. Pomembno je, da si vzamete čas, opazujete svoje telo, prehrano, način življenja in zaznate, kako vplivati na spremembe v sebi. To je seveda težje, ko ste popolnoma zdravi, saj nam manjka motivacija, vendar je še posebej vredno poskusiti ravno takrat.
 2. Personalizirajte skrb zase: Da bi lahko najbolje poskrbeli zase, se je potrebno najprej spoznati. Kaj je tisto, kar vas spravi v dobro voljo in počutje in kdaj se počutite slabše? Šele ko zberete vse podatke, lahko začnete izbirati med odločitvami, kaj storiti, da bi se lahko počutili dobro ves čas. Ko se odločite prevzeti odgovornost zase, pozitivno vplivate na samozavest in svoje zdravje, namesto da bi moč dali zdravniku, zdravilom ali boleznim.

  Tehnika zbiranja podatkov o sebi
  Zbiranje podatkov o odnosu med hrano in razpoloženjem: zabeležite vse, kar jeste, kako pogosto jeste, čas svojih obrokov kot tudi spanja. Upoštevajte tudi vnos vitaminov in prehrambenih dopolnil ter kako pogosto jih jemljete. Neodvisno od tega si tudi zabeležite, kako se počutite večkrat na dan in nikakor ne pozabite zapisati občutkov bolečine in časa, v katerem so se pojavile. Ne nazadnje uporabite barvice in objektivno analizirajte zbrane podatke, diagnosticirate možne povezave in se odločite za majhne dosledne spremembe, pri tem pa ponovno opazujte reakcije telesa in duha. Malo po malo boste lahko videli spremembo pozitivnega zdravja in dobrega počutja.

 3. Poiščite čas za nedolžno in sproščeno igro, dotik, naravo in zdravilno glasbo
  Dokazano je, da se naše telo najhitreje zdravi, ko smo spontani, naravni in sproščeni. Obstaja veliko različnih tehnik, kako doseči tako stanje. Ena izmed najpreprostejših izbir je, da svoj čas preživite v naravi, kar vaše možgane avtomatsko pripelje v sproščeno stanje. Druga možnost je, da se naučite ponovno biti otrok in se preprosto igrate.

  Naše celice dobivajo ves čas navodila iz okolja, naj bodo to geni ali zunanje okolje. Zato bodite pozorni, v kakšnem okolju preživite večino svojega časa in kako se počutite. Raziskave so tudi pokazale na korelacijo med sproščujočo glasbo in dobrim počutjem. Zato izberite glasbo, ki na vas vpliva pozitivno, vas poveže s samimi seboj in vas okrepi, saj bo to pozitivno vplivalo na vašo samozavest in zdravje.

  Ne nazadnje ne podcenjujte pomena človeškega dotika. Vsak objem predstavlja obliko priznanja in spoštovanja, saj daje telesu in duši občutek sprejemanja in ljubezni ter ju globoko zdravi. Pravijo, da naj bi vsak človek prejel vsaj 12 objemov na dan, da bi lahko ostal zdrav in vesel.

 4. Izvajajte sproščujočo prakso, kot so qi gong, joga, pranajama, joga nidra ali uporaba vizualizacije
  Veliko praktičnih primerov kaže izboljšano zdravstveno stanje pri bolnikih, ki redno izvajajo tehniko vizualizacije. Dovolj je, da si dnevno vzamete nekaj minut, sledite svojemu dihu, da vas sprosti, nato pa svojo pozornost preusmerite v vizualizacijo, kjer jasno vidite, kako vaše telo z vsakim dihom postaja bolj čisto in iz njega odtekajo vse negativne misli kot tudi čustva. Prav tako si lahko pripravite očiščevalno kopel v sveži izvirski vodi ali morju in si pri tem zastavite namero, da s kopanjem iz telesa odtečejo bolezen, bolečina in negativnost. Če je mogoče, to izvajajte dnevno. Za bolj napredno prakso se obrnite na izkušenega izvajalca posameznih tehnik ali mi pišite.

Ljubezen je ključ
Naj zaključim z ajurvedsko mantro, ki poudarja pomen sposobnosti ljubiti in sprejemati sebe takšne, kot smo v trenutku tukaj in sedaj. Ko se naučite biti popolnoma samozavestni, čutite veselje v vsakem trenutku svojega bivanja. Takšni, kot ste, vedno zmagate, ker ste uspeli naučiti svoj imunski sistem kot tudi svojo celično inteligenco, da ostaneta močna in zdrava ne glede na okoliščine.


Če imate kakršnakoli vprašanja, bi želeli deliti svoje misli ali izkušnje z mano ali izvedeti več o tem, kako okrepiti svojo celično inteligenco v praksi, mi pišite: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

Literarni navdih: Lad, Vasant (1998). The Complete Book of Ayurvedic Home Remedies. Three Rivers Press: New York.


IZJAVA O OMEJITVI ODGOVORNOSTI: Vsebina tega članka je popolnoma informativne narave. Zato informacij ne uporabljajte za zdravljenje ali preprečevanje bolezni. V primeru kroničnih ali resnih zdravstvenih težav se obvezno predhodno posvetujte s svojim zdravnikom. Prav tako se obrnite na svojega zdravnika pred uporabo zelišč, eteričnih olj kot tudi v primeru nosečnosti ali kakršnihkoli mentalnih težav.


Nikoli ne zamudite najnovejše zgodbe in informacij!