lifestyle type

Več časa kot preživimo v naravi, se z njo povezujemo in od nje učimo, bolj smo sposobni razumeti in se povezati s svojo lastno naravo ter še posebej s svojimi danimi predispozicijami (Prakruti). Opazovanje, spoznavanje in sprejemanje svojega konstitucionalnega tipa ter prilagajanje svojega življenjskega sloga v skladu s preprostimi ajurvedskimi smernicami v naše življenje privabijo srečo, zdravje in ravnovesje.


Vsak od nas se rodi z edinstveno konstitucijo, ki nam narekuje edinstven način življenja, prehranjevanja, delovnih pogojev, dnevne rutine in spanja, da bi lahko ostali uravnoteženi, veseli in mirni. Za več informacij o priporočljivih preprostih korakih za vaš konstitucijski tip izberite enega izmed spodaj navedenih glavnih ajurvedskih tipov (Vata, Pitta, Kapha). V primeru, da je vaš konstitucijski tip mešane narave, se prvotno osredotočite na glavno dosho in postopoma uvajajte nasvete za pod-dosho.

Tako kot povsod drugje tudi v ajurvedi obstaja zlato pravilo: prava rešitev ali kombinacija vedno zavisita od različnih faktorjev. Zato začnite z malimi koraki, opazujte, kako na vas vplivajo majhne spremembe življenjskega sloga, še posebej na vaše razpoloženje in počutje. Dovolite si uporabiti zdrav razum in poslušajte svoj notranji glas, da vas vodi do popolnega ravnovesja in harmonije. Če se v katerikoli situaciji pojavijo dvomi, se obrnite na kvalificiranega ajurvedskega zdravnika ali mi pišite.

VATA
Podnebje in življenjski slog
Čeprav Vata na prvi pogled daje občutek gracioznosti, ranljivosti in v svoji lahkotnosti spominja na srno, predstavlja visoko razvit ajurvedski tip kot tudi enega najstarejših na svetu. Ravno iz tega razloga je ta tip pogosto razumljen napačno. Še posebej, ker v sodobnem času dnevno rutino oblikujeta predvsem tipa Pitta in Kapha. Medtem ko tip Vata skuša slediti ritmu sodobne družbe in se čimbolj prilagoditi, se lahko zgodi, da bo ta ajurvedski tip na dolgi rok popolnoma izumrl.

Za Vato sta zelo pomembna svoboda in občutek prostosti. Pogosto ta tip teži k prekomerni aktivnosti, nemirnemu beganju, nenehnem sodelovanju pri projektih in pogostim potovanjem, zato je zelo pomembno, da nekaj časa dnevno zavedno nameni mirovanju in sprostitvi. Ne glede na to, kje in koliko se Vata giblje, je izrednega pomena dosledna dnevna rutina. Priporoča se, da začnete dan zgodaj, ostanete aktivni v prvi polovici dneva in si dnevno zagotovite nekaj ur za sprostitev, razmišljanje, dremanje ter negovanje telesa in duha. Najboljši čas za počitek je med 14. in 16. uro, ko je energija Vate najbolj razpršena. Hranljivi in konsistentni obroki imajo prav tako zelo pomembno vlogo za zdravje in ravnovesje tega tipa. Priporočajo se trije obroki dnevno (zgodnji zajtrk – 7.00, kosilo – 12.00 in večerja – 18.00) z malim prigrizkom ob 16. uri. Da ne izgubite potrebnega spanca, je pomembno, da ste v postelji do 22. ure, kot tudi dnevno prakticiranje dihalnih tehnik (pranayama) in sprostitev pred spanjem. Najboljši položaj za spanje je na levi strani (spodbuja aktivacijo desne nosnice, s tem pa prebudi prebavni ogenj in ogreje telo).

Za Vato sta najbolj neprimerna suho in hladno okolje, še posebej v primerih, kadar ni možnosti, da ta tip ostane na toplem večino časa. Najbolj primerno okolje za ta tip predstavlja tropska in mokra klima s čim manjšimi temperaturnimi nihanji (Havaji). Poleg tega Vata potrebuje tudi veliko svežega zraka in visoka, svetla okna, ki osvetljujejo njeno energijo ter povečujejo občutek varnosti. Blazine, veliko odej, mehkoba in termofor so nujnost, saj Vato popeljejo v miren spanec.


Videz in barve
Za Vata tip je značilna prevlada elementa zraka in etra, ki sta povezana z organom kože, zato so dnevno negovanje kože kot tudi oljenje in dotik za ta tip še posebej pomembni. Elegantna oblačila iz naravnih vlaken (bombaž, lan, merino volna) in pomirjujoče barve zemeljskih tonov (rumena, zlata, modra, bela) imajo pomirjevalni učinek na konstantno gibajočo se naravo Vate ter jo navdihnejo s samozavestjo. Za izboljšano stabilnost se priporočajo čevlji z nizko peto ali hoja brez čevljev.


Kariera
Sočutne in razmišljujoče narave kot tudi največja zrelost izmed vseh treh tipov so za Vato najbolj primerne službe vodilnih pozicij (direktor, manager), medtem ko ta tip istočasno poseduje tudi visok potencial za doseganje izpopolnjenega duhovnega življenja, saj se z lahkoto odreče materializmu in živi srečno samostansko življenje. Zaradi svoje naravne osredotočenosti v dobro vseh in potrebo po pravici ter enakopravnosti se Vata izjemno težko znajde v družinski vlogi. Potreba po konstantnem gibanju pa Vati omogoča, da uživa v dinamičnih vlogah s pogostimi potovanji in se najbolje znajde za odrom. Vendar preveč gibanja, večopravilnost, previsoka odgovornost ali dolgčas lahko negativno vplivajo na ravnotežje Vate, zato je zlato pravilo za ta tip zmernost.

Vata je najbolj uspešna v karierah kot: učitelj, filozof, glasbenik, policist, zunanji minister, politični svetovalec, bankir, dobrodelni organizator in voditelj sindikatov, pa tudi kot ezoterični, navdihujoči voditelj ali menih.


Sezonski previdnostni ukrepi
Najbolj kritično sezono za tip Vata predstavlja jesen. Pozornost je v tem času potrebno posvečati zlasti vetrovnim obdobjem ali okoliščinam, ki lahko vplivajo na podhladitev tega tipa. Najboljše jesenske aktivnosti za Vato: nahranite svojo dušo (branje najljubše knjige in ostanite zviti v klobčič v dobro ogretih prostorih), skrbite, da vam je ves čas toplo (oblačila in hrana) ter negujte svoje telo z vsakodnevnimi toplimi oljnimi masažami. Za tip Vata so zelo pomembna sezonsko primerna oblačila, še posebej taka, ki pokrivajo vrat, glavo, ušesa in okončine ter jo ščitijo pred vetrom in mrazom. Prav tako je priporočljivo, da s seboj vedno vzamete dodaten topel par nogavic, kamorkoli greste.


Življenjski izziv
Ena največjih ovir in istočasno ključni mejnik v življenju Vate predstavlja prečkanje mostu samosprejemanja. Šele ko Vata prepozna svoj potencial, se njeno življenje spremeni v radostno potovanje od nerodnosti in nerazumevanja do ljubezni. Ko opravi s svojimi strahovi in zasvojenostjo, Vata tip postane popoln vodnik, ki ima sposobnost z lahkoto in zelo naravno vplivati na zmanjšanje trpljenja drugih že s tem, da samo je.


Če imate kakršnakoli vprašanja, bi želeli deliti svoje misli ali izkušnje z mano ali izvedeti še kakšen dodaten nasvet o življenjskem slogu za vaš tip, mi pišite na: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

PITTA
Podnebje in življenjski slog
Dinamičen, plemenit in intelektualen tip Pitta zasleduje svoje cilje z namero uresničevanja svojih sanj, medtem ko za seboj na vsakem koraku pušča jasne sledi. Ta tip označuje ambicijo, tekmovalnost in energičnost. Pitta se najbolje počuti, ko ima vse pod nadzorom, čeprav le-tega pogosto zelo hitro tudi izgubi. Zaradi svojega briljantnega intelekta je ta tip sposoben doumeti najgloblje zavedanje sebe kot tudi ostati discipliniran in tako preseči svoj temperament ter aroganco.

Čeprav Pitta obožuje aktivnost in se najraje pusti voditi svojim strastem, je priporočljivo, da za svoje aktivnosti izbere hladnejši del dneva. Kakršnokoli prenajedanje ali pretiravanje z aktivnostmi lahko se lahko izraža kot rezultat v stanju nenadzorovane Pitte, ki ustvarja lasten pekel, kamorkoli stopi.

Poldan predstavlja kritičen čas, v katerem je največja možnost čustvenih izbruhov, zato je še posebej pomembno, da čas med 10. in 14. uro uporabite za celostno nego, obilen in hranilen obrok ter čim manj opojnih sredstev kot tudi za umirjene dejavnosti, kot so: slikanje, opazovanje cvetnih polj, mirovanje ob osvežilni vodi ali v gozdu. Priporočajo se trije polni obroki dnevno (zgodnji zajtrk – ob 7.00, kosilo – ob 12.00 in večerja – ob 18.00) z malim prigrizkom ob 15. uri. Prav tako je zelo pomembno, da tip Pitta preneha z aktivnimi dejavnostmi okoli 18. ure in dan zaključi z nežno večerno dihalno tehniko (pranayama) ali meditacijo. Zelo pomirjujoče deluje večerni sprehod v mesečini. Za globok in regenerativen spanec lezite v posteljo med 22. in 23. uro (poleti je za vse tipe dovoljeno, da zaspijo malo kasneje). Čeprav tip Pitta lahko spi dlje od ostalih tipov (to tipu Pitta pomaga, da se ponovno napolni z energijo, ki jo izgubi tekom dneva), je pomembno, da ne ostane buden prepozno v noč, ko se ponavadi začne počutiti najbolj produktiven, saj ga to na dolgi rok izprazni in utrudi. Najboljši položaj spanja za tip Pitta je na desni strani, s čimer se aktivira leva nosnica, kar ohlaja ogenj in sprošča um.

S prevladujočima elementoma ognja in vode, za tip Pitta nista primerni vroča in vlažna klima kot tudi ne tropska. Najboljše okolje za tip Pitta je hladno in mokro (Washington, Oregon) z manj intenzivno sončno svetlobo, kot je to značilno za puščavo. Tip Pitta potrebuje odprto okolje in prostore, zgrajene z naravnimi materiali ter hladilnimi lastnostmi, na primer marmorjem. Dotik razkošja, hladne barve zelenih in modrih tonov kot tudi pasteli in srebrni poudarki ter lahkotna posteljnina pomagajo obdržati tip Pitta dobro uravnoteženega in svežega.


Videz in barve
Čeprav se tip Pitta rad oblači za uspeh, uporablja draga elegantna oblačila in vedno ostaja korak pred drugimi, medtem ko zna dodati ščepec ekscentričnosti svojemu lastnemu stilu, se za vsak dan priporoča predvsem uporaba naravnih vlaken (svila, lan in bombaž) in barve s čim manj vzorci. Pasteli, bela, modra, siva, rožnata, slezenasta in zelena pomirjajo, kar pomaga obdržati misli in čustva v ravnotežju.


Kariera
Pitta obožuje izzive, tekmovalnost ter hrupno in dinamično delovno okolje. Ne glede na svojo vlogo in pozicijo je Pitta vedno v središču pozornosti. Kot vodilni tip Pitta ostaja brez konkurence in je neprimerljiv v svojem pogumu, vztrajnosti in energiji. V primeru, da se omenjene lastnosti kažejo v presežku, pa lahko to pripelje do neravnotežij in bolezni tipa Pitta. Odprt pisarniški prostor z deljeno pisarno predstavlja idealno delovno okolje za Pitto, pri čemer je pomembno, da ti prostori istočasno tudi omogočajo, da se Pitta lahko umiri in uri v sočutju, strpnosti ter spoštovanju drugih. Namenjanje časa za sodelovanje v dobrodelnih dejavnostih kot tudi družbene aktivnosti, ki spodbujajo predvsem razvijanje sočutja in spoštovanja ima zelo pozitiven vpliv za izboljšano vsesplošno dobro počutje ognjenega tipa Pitta.

Najboljši poklic za Pitto je: direktorat vladnih in nevladnih organizacij, administrator, oblikovalec, arhitekt, inženir in znanstvenik.


Sezonski previdnostni ukrepi
Za tip Pitta najbolj kritičen letni čas predstavlja poletje, ko vroče sonce dviguje njen temperament. Zato se v tem letnem času priporoča, da Pitta ostane na hladnem, če je le možno s svojimi prijatelji v bližini rek ali jezer, kot tudi prakticiranje osvežujočih vodnih športov. Morje v tem letnem času ne predstavlja najboljše izbire za Pitto. Prav tako je pomembno, da jeste predvsem sladko, osvežujoče, sočno sadje, še posebej preden zapustite svoj bivalni prostor in se ne izpostavljate soncu v času najbolj vročih delov dneva. Če je možno, nosite klobuk in sončna očala ves čas. Prav tako se priporočajo svetla oblačila iz bombaža, prepojena s sproščujočimi in hladilnimi vonjavami, kot je na primer vonj vrtnice.


Življenjski izziv
Čeprav ima Pitta največjo predispozicijo za dosego satvičnega (razsvetljenega) uma in življenja v harmoniji z vesoljem kot tudi v popolnem ravnotežju, preden doseže le-tega, pogosto izgoreva v lastni aroganci, ki je osnovana na ignoranci do lastne resnične narave. Poleg tega je tipu Pitta zelo težko priznati obstoj česarkoli drugega kot svojih lastnih potreb. Tako eden glavnih življenjskih ciljev Pitte predstavlja sposobnost empatičnega vživljanja v druge. Ko Pitti uspe premagati svoj lasten ego in se zave, da osvajanje materialnih dobrin ne predstavlja vrhunec uspeha, se odprejo vrata skritem dragulju Satve.


Če imate kakršnakoli vprašanja, bi želeli deliti svoje misli ali izkušnje z mano ali izvedeti še kakšen dodaten nasvet o življenjskem slogu za vaš tip, mi pišite: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

KAPHA
Podnebje in življenjski slog
Kapha predstavlja enega najbolj stabilnih konstitucionalnih tipov, zaradi česar je tudi najbolj povezana z materialnim svetom. Za tip Kapha je zato pogosto značilno prenajedanje in prekomerno zbiranje materialnih dobrin. Ta tip je zelo nežne in ženstvene narave, najraje neguje in oskrbuje ter predstavlja simbol matere zemlje, doma in družine.

Kapha obožuje sedentarni življenjski slog, ležernost in udobje, zato je ta tip še posebej nagnjen k temu, da postane letargičen, depresiven in melanholičen. Namesto prekomernega spanja, pretiravanja s hrano, uporabe vizualnih medijev in glasbe, se priporoča aktivna in dosledna dnevna rutina. Začnite svoj dan zgodaj, če je mogoče pred 6. uro. Hladen tuš, aktivna telesna vadba in spodbujajoča dihalna tehnika (pranayama) telo stimulirajo h gibanju in ga napolnijo z energijo. Če je možno, ne spite več kot 6 ur na noč, saj se bo v primeru poležavanja polenila vaša presnova, kar lahko vpliva na povečano telesno težo. Stabilen in močan, spominjajoč na slona, je tip Kapha sposoben uravnoteženo prežeti z enim dnevnim obrokom – obilnim zdravim kosilom, ki mu sledi živahen sprehod. Vendar pa se na splošno priporočajo trije dnevni obroki (zgodnji zajtrk – čaj s kosmiči ob 8.00, kosilo – ob 13.00 in večerja – ob 18.00). Velika večerja prepozno upočasni prebavo in poruši ravnotežje Kaphe. Najboljši način uravnoteženja Kaphe je z urnikom, polnim delavnic in programov, ki jo motivirajo ter aktivirajo. Vendar je ravno tip Kapha tisti, ki običajno najraje spi najbolj dolgo. Ker Kapha ne potrebuje toliko spanca kot ostala dva tipa, lahko gre spat šele med 23. uro in polnočjo. Priporoča se lega na levi strani, saj stimulira prebavni ogenj.

Narava Kaphe je hladna in vlažna predvsem zaradi prevladujočih elementov vode in zemlje, zato ta tip potrebujejo toplo in suho podnebje, kot je na primer puščava. Najboljša za Kapho so topla, udobna in stimulativna okolja z veliko prostora, topline in preglednosti. Svetle, živahne barve, naravna svetloba in barvita dekoracija (žareče cvetje, volnene odeje, zlati ali kovinski dodatki) so nuja, saj tipu Kapha omogočijo, da se dvigne iz lenobnosti in počasnosti.


Videz in barve
Podobno kot pri dejavnostih in hrani so tudi najboljša oblačila za tip Kapha barvita in stimulativna (vijolična, oranžna in rdeča), saj ga prebudijo, da postane bolj aktiven. Čeprav je za Kapho tipično, da več let nosi enak stil in podvoji vse, kar kupi, se priporoča spuščanje starega in redno osveževanje svoje garderobe. Kot tudi pri drugih dveh tipih naravni materiali bistveno vplivajo na dobro počutje Kaphe.


Kariera
Kapha je izvrsten skrbnik, še posebej, ker najbolje funkcionira tam, kjer sta potrebna vzdržljivost in nega. Vendar pomanjkanje fizičnega gibanja na delovnem mestu kot tudi rutinske naloge dolgoročno vplivajo na povečano togost in letargijo, zato se mora Kapha naučiti vsakodnevno ustvarjati nove izzive in prestopiti meje lastnega udobja. Z obema nogama trdno na tleh je ta tip sposoben združiti zemeljske lastnosti z umetniškimi in se najbolje obnaša v vlogi: učitelja, zdravilca, kuharja, pesnika, glasbenika, plesalca.

Prav tako je fascinantno opazovati iskreno motivacijo tipa Kapha, da pomaga in neguje druge, ne da bi karkoli želel v zameno, česar ni sposoben noben drug tip.


Sezonski previdnostni ukrepi
Kapha najpogosteje pade iz ravnotežja v drugi polovici zime in zgodnji pomladi, ko se narava ponovno prebuja. Poleg ohranjanja toplote in uživanja zdrave hrane je v tem letnem času zelo pomembno, da ostanete aktivni in se izogibate sedentarnemu življenjskemu stilu. Najboljše dejavnosti za to sezono so: vrtnarjenje, šport, čiščenje, preurejanje. To je tudi popoln čas, da začnete novo dejavnost, rutino ali šport. Poleg tega vsakodnevno oljite svoje telo s stimulirajočimi vonjavami (evkaliptus, žajbelj, rožmarin), ki izboljšajo cirkulacijo in delujejo kot protiutež mrazu ter stagnaciji Kaphe.


Življenjski izziv
Po naravi zbiratelj in globoko navezan na materialno sfero, glavni izziv tipa Kaphe tekom življenja predstavlja naučiti se razlikovati med potrebnim in pretiranim, kot tudi spustiti vse nepotrebno.


Če imate kakršnakoli vprašanja, bi želeli deliti svoje misli ali izkušnje z mano ali izvedeti še kakšen dodaten nasvet o življenjskem slogu za vaš tip, mi pišite: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

IZJAVA O OMEJITVI ODGOVORNOSTI: Vsebina tega članka je popolnoma informativne narave. Zato informacij ne uporabljajte za zdravljenje ali preprečevanje bolezni. V primeru kroničnih ali resnih zdravstvenih težav se obvezno predhodno posvetujte s svojim zdravnikom. Prav tako se obrnite na svojega zdravnika pred uporabo zelišč, eteričnih olj kot tudi v primeru nosečnosti ali kakršnihkoli mentalnih težav.


Nikoli ne zamudite najnovejše zgodbe in informacij!