panchakarma

Ajurveda verjame, da vse bolezni predstavljajo le produkt našega uma, zato v primeru, da ne razrešimo svojih miselnih vzorcev, le-ti vplivajo na naš prebavni trakt, povzročajo vnetja, izločanje strupov in sčasoma rezultirajo v boleznih. Tako je trajno zdravje odvisno od naših sposobnosti, da v celoti prebavimo vse vidike svojega življenja, ponotranjimo vse, kar nas dela srečne in zdrave ter spustimo vse ostalo. Panchakarma pomaga prepoznati in spustiti stare vzorce delovanja, okrepi energijo in poveča mentalno jasnost. Našemu telesu tudi pomaga, da po naravni poti sprosti strupe.


Panchakarma predstavlja postopek razstrupljanja telesa in duha, ki naše telo, um in dušo obravnava celostno s pomočjo 5. procesov: vamana – bruhanje, virechana – odvajanje, vasti – klistiranje, nasja – nosne kapljice, rakta mokšana – oddajanje krvi. Panchakarma ne le da pomaga našemu telesu, da izloči strupe, temveč tudi odpravlja morebitna neravnotežja posameznih dosh, zlasti s tem, ko pride do sproščanja strupov skozi vse možne kanale izločanja – debelo črevo, žleze znojnice, pljuča, mehur, želodec in črevesje. To je tudi eden najboljših načinov za razstrupljanje mišic, kosti, sklepov in veznih tkiv. Najboljši čas za intenzivni program razstrupljanja je spomladi ali jeseni.

Neprebavljena čustva lahko povzročijo več strupov kot šibka prebava
Strupi predstavljajo stranski produkt šibke prebave, premalo gibanja, življenjskega sloga in slabih prebavnih navad kot tudi genetskih predispozicij, hormonov, prebavnih encimov ter nizkega prebavnega ognja (Agni). Pomembno je poudariti, da v našem telesu obstajajo različni tipi prebavnega ognja – ne samo da se prebavljajo živila, ki jih potrošimo, temveč tudi naše izkušnje in čustva. Tako v primeru dobrega prebavnega ognja (presnova) in težavami z emocionalnim ognjem, lahko v telesu pride do produkcije še večje količine strupov, kot če bi imeli le šibko presnovo hrane. Večina ljudi z intenzivnimi občutki jeze, žalosti in krivde je zaradi le-teh veliko bolj izčrpana kot zaradi slabe prebave hrane.

Neustrezno prebavljena hrana ali čustva povzročajo nastanek plinov, občutek napihnjenosti, pekoč občutek ali zaprtje. Preostanki slabo prebavljene hrane zaradi močnih čustev se posledično kopičijo v prebavnem traktu in se skozi stene črevesja ponovno vračajo v telo. Lepljiva in težka snov, ki se lepi na notranje organe in poškoduje naša tkiva, predstavlja enega najbolj škodljivih virov vseh bolezni in je znana pod imenom Ama. Povečanje Ame v telesu je mogoče diagnosticirati z analizo oblog na jeziku kot tudi po vonju blata, ki se v straniščni školjki potopi, kot pa da bi plavalo na površini.

Da bi spodbudili ravnotežje, je najprej potrebno iz telesa odstraniti lepljivo Amo, saj tako telesu pomagamo v primeru možnega presežka dosh. Drugi korak Amo spodbudi, da se premakne iz tkiv v prebavni trakt in se varno odstrani z različnimi postopki čiščenja. Vendar preden pride do kakršnegakoli čiščenja, mora biti vzpostavljeno pravilno okolje za telo in um, ki ga ustvarimo z uporabo toplega medicinskega olja, katerega bodisi konzumiramo interno ali skozi kožo v obliki masaž. Na ta način se um in živčni sistem pomirita in sprostita strupe iz tkiv.


Terapija 5. procesov
Terapija Panchakarma je prilagojena vsakemu posamezniku in njegovi konstituciji kot tudi starosti, imunskemu sistemu, moči prebavnega ognja, itd. Za pozitivne rezultate se priporoča, da Panchakarmo izvajate samo pod nadzorom usposobljenega ajurvedskega zdravnika. Prav tako zahteva dobro pripravljenega pacienta, ki tega procesa ne jemlje kot za šalo. Proces Panchakarme namreč ne samo da vrača ravnotežje našemu telesu in umu, temveč tudi spodbuja sproščanje čustvenih blokad in povečan fokus na duhovnem prebujanju.

Intenzivni proces čiščenja, ki poteka v času enega ali dveh tednov zdravljenja, združuje dnevno masažo z oljem in parno kopeljo, ki traja najmanj teden dni ali več, čemur sledi čiščenje s pomočjo bruhanja, odvajal in klistiranja glede na lastnosti vsakega posameznika in stanje razvoja bolezni v telesu.

Primeri nekaterih ajurvedskih terapij, ki se lahko izvajajo med zdravljenjem Panchakarma:

 • Abhyanga: masaža z zeliščnim oljem, ki stimulira cirkulacijo krvi in limfe kot tudi razstrupljanje. Na koži imamo veliko receptorjev, ki so povezani z našim živčnim sistemom, zato s tem ko olje pride v stik s kožo, v nas avtomatsko prebudi občutek ljubezni, zaupanja in negovanosti, kar nam pomaga, da se sprostimo in odpremo ter spustimo vse, česar ne potrebujemo več.
 • Swedana: zdravilna parna kopel v toplotni komori. Spodbuja mobilizacijo strupov iz telesa, ki se izločijo s pomočjo žlez znojnic.
 • Shirodana: počasno zlivanje toplega olja nad čelo, ki pomaga pri sinhronizaciji možganskih valov, pomiritvi uma, telesa in duha. Rezultat je globoka sprostitev in sinhronizacija miselnih valov.
 • Garshana: suho ščetkanje kože z volneno ali svileno rokavico, ki prekrvavi limfo. Na ta način odstranimo stare celice iz kože, izboljšamo cirkulacijo in telesu omogočimo, da lažje vsrka hranilne snovi iz olja v terapijah, ki sledijo.
 • Pizichili: oblivanje telesa s toplim zeliščnim oljem, ki telo pomirja in nežna masaža. Odlično za čiščenje strupov iz tkiv in poglobljeno ozaveščenost.
 • Udvartana: limfna masaža z zeliščno pasto. Obnavlja sij kože in iz telesa iztisne limfne strupe.
 • Terapija petih čutov: uporaba manter, pritiska marma točk, preizkušanje zeliščnih dodatkov, barvna in aroma terapija. Z uporabo stimulacije vseh petih čutov ustvarjamo harmonijo vseh čutil in se globoko povežemo s srcem.
 • Basti: klistiranje, ki očisti strupe iz debelega črevesja. Običajno se le-ta opravi tik pred koncem zdravljenja.
 • Nasya: oljne kapljice za nos, ki očistijo sinuse in prekomerno sluz iz telesa. Ta postopek predstavlja tudi odličen način za umirjanje in zdravljenje centralnega živčnega sistema.
 • Shiro-Abhyanga-Nasya: masaža glave, vratu in ramen kot tudi limfna masaža obraza, ki ji sledi aromatična parna kopel in sinus-nasya s kapljicami za nos. Čudežno deluje pri težavami z dihanjem kot tudi pri bolečinah v glavi in vratu.
 • Pinda-Swedana: masaža tkiv in sklepov z kuhanim riževim mlekom. Sprošča, razstruplja in pomlajuje.

Zdravilna kriza
Ko se naše telo osvobodi strupov, lahko energija znotraj telesa ponovno prosto kroži in posledično obnavlja kot tudi zdravi telo ter ga ohranja v ravnotežju. Um se zbistri in postane lahkoten. Za mnoge tako zdravljenje predstavlja izkušnjo, ki spremeni njihovo življenje.

Pomembno je tudi omeniti, da med zdravljenjem v večini primerov slej ko prej naletimo na točko krize, ki naznanja, da se je v telesu začel postopek zdravljenja. Taka kriza nastane kot posledica velike količine strupov, ki so bili prisotni v naših tkivih ali travmatičnih spominih, ki so bili vrsto let potlačeni in se sedaj sproščajo v sistem, da bi jih le-ta izločil iz telesa. V tem trenutku so popolnoma normalni občutki nespečnosti, teže, bolečine, prehlada, vročine, nelagodja, živahnih sanj in čustvenih nihanj razpoloženja. Ni razloga za paniko, saj karkoli čutite, predstavlja popolnoma naravno reakcijo telesa, ki počasi okreva, zato v primeru dvomov ne oklevajte in se odkrito pogovorite s svojim zdravnikom.

Terapija s Panchakarmo se zaključi s kratkim regenerativnim obdobjem, v katerem jemo preprosta živila in veliko juh, ki krepijo prebavni ogenj, medtem ko telesu pomagamo tudi z zelišči in zadostnim počitkom. Na ta način svojemu telesu in duhu omogočimo, da proizvede zadostno število zdravih tkiv in se čimprej vrnemo na stopnjo polne moči in zdravja.


Če vas je članek navdihnil, da bi preizkusili postopek Panchakarma, imate vprašanja ali bi želeli deliti svoje misli ali izkušnje z mano, mi pišite: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

IZJAVA O OMEJITVI ODGOVORNOSTI: Vsebina tega članka je popolnoma informativne narave. Zato informacij ne uporabljajte za zdravljenje ali preprečevanje bolezni. V primeru kroničnih ali resnih zdravstvenih težav se obvezno predhodno posvetujte s svojim zdravnikom. Prav tako se obrnite na svojega zdravnika pred uporabo zelišč, eteričnih olj kot tudi v primeru nosečnosti ali kakršnihkoli mentalnih težav.


Nikoli ne zamudite najnovejše zgodbe in informacij!