Zavedno gibanje

Mediji in družba vse pogosteje poudarjajo pomen gibanja, ki naj bi pripomoglo k izboljšanemu zdravju in večji sproščenosti. Kljub temu da se večina ljudi danes več giba, pa v veliki večini tako gibanje ni zavedno. Poleg telesa celoto človeške biti namreč sestavljata še um in zavest. Samo takrat, kadar se gibamo zavedno, je možno, da aktivno vplivamo na vse tri aspekte in jih povežemo v eno harmonično celoto.


Samo fizično gibanje aktivno ne vključi celotnega telesa
Zavedno gibanje je nekaj popolnoma drugačnega kot samo gibanje. Ko se gibamo ali telovadimo, gre za popolnoma fizično vadbo. Taka vadba ne vključuje celotnega telesa. Medtem ko telovadimo, razmišljamo o delu, zajtrku ali kako izvesti nek prihodnji projekt. 

Kaj je zavedno gibanje?
Pri zavednem gibanju je vključena naša celotna bit. To pomeni, da smo v trenutku, ko se gibamo zavedno, pozorni nase v odnosu do fizične pozicije telesa, gibanja, dihanja, sprostitve in napetosti mišic. S pomočjo redne zavedne vadbe se učimo uravnavati tako svoj um kot tudi svoje telo. Čudovito in močno telo, ki ga lahko pridobimo z redno fizično vadbo brez enakovredno razvitega uma, je za naše zdravje in vitalnost nezadostno. Prav tako tudi visoko razvit, intelektualen um v šibkem in bolnem telesu ne bo mogel izkoristiti svojega potenciala. 

Predpogoj zavednega gibanja
Da bi lahko sploh začeli z zavedno vadbo, moramo v prvi fazi odpraviti kakršnekoli bolečine, bolezni ali psihične motnje. Um in telo nista dve ločeni enoti. Predstavljajte si um kot računalnik in telo kot motor. Zelo sta povezana. Z izboljšanjem stanja v telesu bodo vidne pozitivne mentalne spremembe in obratno. 

S pomočjo asan iz joge enostavneje do zavednega gibanja
Z uporabo asan, kar v sanskrtu pomeni telesni položaj, v katerem nam uspe dalj časa sproščeno vztrajati, vadimo zavedno gibanje. Ko dalj časa sproščeno in globoko dihamo ter smo usmerjeni samo v telesni položaj, v katerem se nahajamo, ima to pozitivne učinke tako na endokrin sistem kot tudi posledično na bolj optimističen pogled na svet, jasne misli in uravnoteženo delovanje. Zavedno gibanje prav tako pozitivno vpliva na ravnotežje in harmonijo v drugih delih telesa – krvni obtok, živčni sistem, dihala ter prebavni trakt. Procesi v različnih delih telesa so med seboj povezani in v primeru, da ta povezanost oslabi, pride do težav z zdravjem in slabše učinkovitosti.

Ne nazadnje s pomočjo zavednega gibanja telo samodejno pripeljemo do globokega dihanja. Na tak način se umirijo naše misli, zniža se stopnja stresa, izboljša se splošno dobro počutje.


Praktični nasveti za zavedno vadbo

1. Manj je več
Bolje je, da vadimo zavedno in popolnoma povezano le nekaj minut, kot da pretiravamo časovno. Za naše zdravje bo krajši čas s popolno pozornostjo imel večji učinek. Prav tako je pomembno, da smo med vadbo čim manj napeti, saj s tem ko se trudimo, da bi v neki pozi izgledali popolno, samo krčimo mišice in tako namesto da bi telo sprostili, le-tega še bolj obremenimo.

2. Uskladimo gibanje in dihanje
Naši gibi naj bodo čim bolj kontrolirani in usklajeni z našim dihom. S tem ko se gibamo počasi in zavedno, omogočamo lažjo in izboljšano izmenjavo kisika in ogljikovega dioksida v pljučih, kar pozitivno vpliva na povečano mentalno umirjenost.

3. Vedno znova preusmerimo pozornost nazaj na dihanje
V primeru, da nam med vadbo misli uidejo, jih preusmerimo nazaj na prakso, ki jo izvajamo, na sprostitev vseh svojih mišic med vadbo ali enostavno le na svoje dihanje.

4. Vzamimo si čas za aktiven počitek
Po vadbi nikoli ne pozabimo na sprostitev. Ko se po aktivni vadbi popolnoma sprostimo, se naše mišice vrnejo v svoje prvotno stanje, kar povzroči, da se skozi le-te pretaka velik pritok oksidirane krvi, ki nadomesti kri, polno strupov. V tem času učinki vaje delujejo v telesu, naši organi se regenerirajo.


Zavedno gibanje na delu:

1. Sedenje za računalnikom
Medtem ko sedimo pred računalnikom, se zavemo, kako sedimo in kaj nam sporoča naše telo. Ali so naša ramena stisnjena k vratu in dvignjena? Ali smo sproščeni, kje čutimo napetosti? Že enostaven zasuk hrbtenice v eno in nato drugo stran, medtem ko globoko dihamo in čutimo kako kisik, ki smo ga vdihnili, potuje skozi kri po celotnem telesu, povzroči spremembo v našem telesu.

2. Način naše hoje
Opazujmo se med hojo. Kako hodimo, ali smo zravnani, ali hodimo hitro ali počasi, so naša ramena sključena, kako napete so naše mišice na obrazu? Vsi ti znaki so pokazatelj dogajanja v nas samih in še posebej zrcalijo naše miselne procese.


Nikoli ne zamudite najnovejše zgodbe in informacij!