kleishas

Ko se odpravimo na pot iskanja sreče, se pred nami slej ali prej pojavi vsaj ena od takoimenovanih temeljnih ovir človeškega uma, ki so jih v starodavnih indijskih besedilih poimenovali Kleishe. Za razliko od fizičnih bolezni so Kleishe zakoreninjene v umu in zato ne prenehajo z našim fizičnim obstojem, temveč se z nami reinkarnirajo v prihodnja življenja, da bi se jih sčasoma vendarle naučili uravnovesiti. Če smo odločeni najti resnično radost, neskončno ljubezen in sočutje, se bomo prej ali slej z njimi morali soočiti.


Kleishe takorekoč predstavljajo bolezen uma, izražajo se v obliki nelagodja in nezadovoljstva s samimi seboj, kar posledično prinaša povečano vznemirjenost in bedo. Da bi jih ukrotili, so ključnega pomena modrost, zavedno bivanje in povezanost z resničnim jazom.

5 KLEISH

Preden razkrijemo njihove glavne značilnosti, je pomembno poudariti, da se Kleishe lahko nahajajo in izražajo v različnih stanjih: neaktivno ali mirujoče (tako stanje najdemo redko in je značilno za izkušene jogije), oslabljeno (Kleishe so zelo neproblematične in slabotne, redko se izražajo), prekinjeno (Kleishe se izražajo v primeru dveh nasprotnih teženj – privlačnost in odbijanje), dejavno (Kleishe proizvajajo misli in dejanja).

Kadar so v aktivnem stanju, Kleishe povzročajo intenzivne občutke, ki ovirajo našo sposobnost, da se spomnimo svojega znanja in preteklih izkušenj, povezanih s tem občutkom. Intenzivnost občutkov nas prevlada in vodi ter istočasno popolnoma onesposobi, da bi se ponovno povezali s svojim resničnim jazom. Delo na sebi, razvijanje zavesti in potrpežljivost igrajo pomembno vlogo pri zmanjševanju intenzivnosti njihovega vpliva.


1. NEVEDNOST ali Avidya
Prva Kleisha se kaže v obliki ignoriranja zavedanja namena našega obstoja in naše resnične narave, hkrati pa predstavlja temeljni vzrok za vse ostale Kleishe. Biti neveden, pomeni, da vidimo minljivo kot večno (dajemo velik pomen našemu materialnemu obstoju) in verjamemo, da tisto, kar seboj prinese bolečino, prinaša srečo, zamenjujemo čisto za nečisto in sebe identificiramo z zunanjimi dejavniki namesto s svojim resničnim jazom. S tem ko prekinemo svojo primarno nevednost, naredimo korak k spremembi celotnega cikla lastne človeške narave.

Odličen primer nevednosti predstavlja življenjski slog 70 % človeške populacije. Od jutra do večera se hiti, da bi zaslužili denar, plačali hipoteko in življenjske stroške, ne da bi si vzeli čas, se ustavili in se vprašali, kdo smo in kaj resnično želimo od svojega življenja. Vedno je treba opraviti novo nalogo, narediti še en klic, odgovoriti e-pošto. Ustvarjamo si lažne obveznosti in delo, ki nas izčrpavajo do te mere, da si ne moremo vzeti časa in resnično poslušati našega pravega jaza. Kot posledica dolgotrajne nevednosti se začnejo pojavljati intenzivni občutki jeze, strahu, depresij ter kroničnih in drugih hudih bolezni. Tako svojo pot do sreče odkrijemo šele, ko se odpremo in spoznamo svoje destruktivno vedenje do sebe, začnemo poslušati svoje resnične potrebe in razumemo svoj resnični jaz.


2. EGOIZEM ali Asmita
Ta Kleisha ustvarja iluzijo, da smo posamezniki, ki se razlikujejo od celote. Posledično zmotno sledimo svojemu razumu in verjamemo, da je le-ta naša čista zavest. Vendar intelekt ali Buddhi ni naša čista zavest – nismo naš um. Imamo izbiro in zagotovo ni dobro poslušati in slepo sprejeti vsega, kar nam pove naš intelekt – še posebej v primeru obsojajočih misli ali vzorcev, ki so bili prevzeti od družbe ali naših staršev. Naše trpljenje se lahko preneha, ko se preusmerimo od 'jaz sem to ...' v 'jaz sem', kajti le na tej točki bomo lahko razlikovali med svojim umom in resničnim jazom.

Eden najbolj očitnih primerov egoizma predstavlja kriza, ki jo mnogi doživijo po izgubi službe ali pri upokojitvi. To trpljenje ni nič drugega kot posledica globoke identifikacije s svojim delom, kar odraža dejstvo, da se povezujemo z razumom namesto s svojo resnično naravo. Naučiti se, kdo smo v naši resnični naravi, prinaša stabilnost, dolgotrajno srečo in mir v naše vsakodnevno življenje.


3. PRIVLAČNOST ali Raga
Tretja Kleisha se odraža v razmišljanju ali odvisnosti od prijetnih doživetij in trenutkov, ki so že minili ali niso del sedanjega trenutka. To Kleisho oslabimo tako, da svoj um preusmerimo iz stalnega fokusa na želen trenutek/predmet/osebo, če je to možno, še preden se naš um osredotoči na doseganje le-teh. Če nam to ne uspe, je Kleisha že prestopila na drugo stopnjo in jo bo posledično težje uravnovesti.

Vsakodnevno lahko opazujemo praktični primer privlačnosti pri majhnih otrocih, ki vidijo nek predmet in ga takoj želijo prijeti. Če otroka ne odvrnemo od predmeta, se bo njegova pozornost usmerila v nujnost dosege tega predmeta za vsako ceno, tudi dolge ure jokanja. Zmanjšan stik z želenim trenutkom/predmetom/osebo je lahko zelo koristen tudi, ko gre za obvladovanje čustev.


4. ZAVRAČEVANJE ali Dvesha
Kot nasprotje močni želji po določenih trenutkih/stvareh/bitjih se hkrati lahko pojavi občutek averzije. Četrta Kleisha se odraža z zavračanjem vsega, kar nam ni všeč (ljudi, dogodkov, stvari, nezaželenih krajev ali situacij). Ko se oddaljimo od vsega, česar ne želimo v svojem življenju, postaja naš svet manjši in manjši, vse dokler se končno ne znajdemo v zaporu, ki smo si ga ustvarili sami in je poln naraščajočih čustev, sovraštva in bede.

V času, ko se ljudje obračajo k alternativnim načinom zdravljenja in vedno več delajo na svojem osebnem razvoju, je istočasno mogoče opaziti tudi naraščujoče število poglobljenega trpljenja. Namreč, medtem ko si prizadevamo k ozdravitvi, se nezavedno začenjamo izogibati bolečine, nelagodja in morebitnih sporov z drugimi ljudmi, namesto da bi postajali močnejši in sprejemali svojo resničnost, kot je. Ko postajamo vedno bolj prepričani v svoj prav soočanja z lastno realnostjo, vsak nasvet ali družba, ki se razlikuje od naših stališč, predstavlja breme ali grožnjo, ki končno povzroči ustvarjanje še močnejših vezi s predmeti lastne averzije, namesto slabitev le-teh.


5. POTREBA PO PREŽIVETJU ali Abhinivesha
Zadnje Kleishe, podobno kot pri prejšnjih, ni možno nevtralizirati z intelektualnim znanjem o njenih učinkih, temveč jo je potrebno izkusiti v praksi z uporabo modrosti in razumevanja. Zato bomo, da bi prestali še ta zadnji test, morali počakati vse do zadnjih ur svojega življenja. Ta Kleisha se tekom življenja kaže v obliki čustev strahu pred smrtjo in navezanostjo na življenje, ne glede na pogoje, v katerih živimo. Jasno odraža enega najmočnejših instiktualnih nagnjenj človeške rase – potrebo po preživetju.

Pogosto ob koncu veselega in izpolnjenega življenja kljub zavedanju in občutku, da ni več nobene potrebe, ki bi jo bilo treba še izpolniti ali storiti, lahko izkusimo močno željo po preživetju – na tak način ta zadnja Kleisha kontrolira naš um in zadržuje zadnji dih tudi v največji bolečini.


NEVTRALIZIRANJE KLEISH
Kleishe je možno nevtralizirati le, ko zavzamejo svojo komaj zaznavno obliko. Tako v primeru, da zaznate katerokoli od Kleish v svoji aktivni obliki, je le-to potrebno prvotno oslabiti, preden bi lahko začeli z njihovo nevtralizacijo. Ne pozabite, da vsaka izkušnja tega življenja predstavljaja le seme vaših izkušenj v naslednjem življenju. Da bi se lahko popolnoma osvobodili, je potrebno preseči vse materialne izkušnje, saj kakršnakoli oblika vezave ali averzije ustvarja le še močnejšo vez s Kleishami, ne pa njihove odprave. Vendar to ne pomeni, da je za svobodo potrebno zapustiti vse in živeti v gozdu. Resnični primeri so pokazali, da je um velikega števila ljudi, ki so se odrekli vsemu materialnemu, doživel več izkušenj, ki so jih ohranjale v ciklusih življenja in smrti, kot tistih, ki so še naprej živeli v običajnem gospodinjstvu. Ključ do svobode torej ni v odrekanju, temveč v nevtralizaciji reakcij do različnih izkušenj, ki so nam v življenju namenjene, brez da bi se nanje navezali ali jih zavračali.


PRAKTIČNE TEHNIKE OSVOBAJANJA UMA OD KLEISH

  • Vzemite si čas, da sistematično opazujete dejavnosti, medtem ko se z njimi ukvarjate tekom dneva. Kmalu boste opazili, da obstajajo nekatere dejavnosti ali celo hrana, odnosi in dogodki, kateri na vas vplivajo zelo pozitivno ali neugodno, medtem ko vas drugi dolgočasijo ali utrujajo, in spet tretji na vas ne vplivajo ali vas pomirjajo. Če želite izvedeti več o tem, kako koristno uporabiti dele dneva, letne čase, hrano in svoje dejavnosti sebi v prid, si oglejte poglavje o Ajurvedi.

  • V svojo že ustaljeno življenjsko rutino vnesite eno majhno spremembo – lahko je to nova vrsta zdrave hrane, aktivnost ali rutina. Upoštevajte, kako takšna sprememba vpliva na vaše občutke kot tudi na Kleishe, medtem ko postopoma povečujete količino novih živil/aktivnosti. Ostanite zavedni in se povežite z notranjim glasom, da vas vodi izbrati le najboljše za vas.

  • Da bi poglobili povezavo s svojim resničnim jazom, si dnevno vzemite čas, da sedete in pustite toku misli, da teče, medtem ko ste v refleksiji o sebi, vašem dnevu, občutkih in potrebah. Ostanite prisotni in samo opazujte misli, kako tečejo, brez da bi se vanje zapletali, jih želeli zadržati ali odvrniti. V primeru prevelike miselne aktivnosti se umirite z nekaj globokimi trebušnimi vdihi ali poskusite tehniko preproste sistematične sprostitve. Sčasoma boste opazili, da več časa, kot ga porabite v samorefleksiji, bolj se zavedate svoje resnične identitete, medtem ko bo način razmišljanja: 'Jaz sem to ...' postal vse manj pomemben.

  • Ko opazite izražanje katerekoli zgoraj omenjenih Kleish, bodite nežni, naučite se jih opazovati brez obsojanja, vedoč, da sčasoma vse mine, brez da bi jih želeli pritegniti ali odvrniti. Naj jih vaše sočutno zavedanje oslabi, da boste lahko začeli z nevtralizacijo.

  • V primeru močne navezanosti na trenutke/predmete/osebe si pomagajte s preusmeritvijo svoje pozornosti na dihanje, uporabite lahko tudi preproste mantre (OM, SO-HAM) ali poslušajte pomirjajočo glasbo z mantrami.

  • V primeru hudega zavračanja je najbolje, da se obkrožite z družbo pozitivnih in navdihujočih ljudi ali berite knjige, ki vas bodo navdihnile in spremenile vašo miselnost. Morda bo trajalo nekaj časa, da bi se lahko ponovno socializirali, zato sprejmite dejstvo, da se boste do takrat morali vsakič znova umikati in spet pridruževati, vse dokler ne boste pridobili ponovnega zaupanja vase in druge. Tako vsakič, ko zapuščate skupino, odpustite sebi in ponovno vstopite v isto skupino, močnejši in bolj svobodni, vse dokler vaš um ne postane popolnoma miren in ste pripravljeni zaupati in sprejemati tako druge kot sebe.

  • Ko ste pripravljeni na nevtralizacijo svojih Kleish ali v primeru, da opazite močno aktivacijo svojega uma, se obrnite na izkušenega ajurvedskega svetovalca ali strokovnjaka za jogo, ki vas bo vodil in podpiral na svoji poti.

     


Če imate kakršnakoli vprašanja, bi želeli deliti svoje izkušnje z mano, razpravljati o Kleishah, si ustvariti načrt za njihovo sistemsko nevtralizacijo ali pa se naučiti tehnike sistematične sprostitve, mi pišite na: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Inspiracija: Lewis, Blair (2005) Happiness. The Real Medicine and How it Works. Himalayan Institute Press: Honesdale.


Nikoli ne zamudite najnovejše zgodbe in informacij!