Zavedno bivanje

Hiter tempo življenja, povečano število obveznosti in informacij imajo v današnjem času velikokrat za posledico odtujenost od samih sebe in svojih dejanj. Medtem ko počnemo neko aktivnost, smo v mislih že pri naslednji aktivnosti, dogodku ali srečanju. Ves čas hitimo, brez da bi si vzeli čas, da se ozremo okoli sebe in se zavemo trenutka, v katerem se vse dogaja.


Kaj pomeni bivati zavedno in čemu služi?
Kako spremeniti vzorce razmišljanja?
Ali je možno biti srečen ves čas?

To so le nekatera vprašanja, na katera bom odgovarjala v rubriki o zavednem bivanju. Vabim vas, da se mi pridružite pri branju, preizkušanju nasvetov ali deljenju svojih izkušenj. 

Avtomatično opravljanje nalog je v nasprotju z idejo zavednega bivanja
Se spomnite, kako ste se nekega dne vozili precej časa, brez da bi se sploh zavedli, kje ste? Ko ste stopili iz avta, si v spomin nikakor niste mogli priklicati poteka vašega potovanja. To se pogosto dogaja veliko ljudem in predstavlja avtomatično opravljanje nalog ter je nasprotno z idejo zavednega bivanja. 

Bivati zavedno pomeni, da prevzamemo odgovornost za svoje življenje
Bivati zavedno pomeni, da si vzamemo čas zase in izberemo življenje, kot ga resnično želimo živeti. Niti ne polzimo skozi življenje niti ne dovolimo, da bi nas tok in vsakodnevne obveznosti odtujile od naših resničnih potreb in občutkov. Povečamo stopnjo samozavedanja, postanemo bolj pozorni na naše misli, besede in dejanja. Le-te pazljivo izbiramo in prevzamemo odgovornost za svoje življenje. 

Ali se zavedate svojega bivanja?
Poskusite odgovoriti na naslednje trditve z da ali ne:

  1. Z delom, ki ga opravljam, se poistovetim in si ga resnično želim.
  2. S tistimi, ki jih imam rad/-a, preživim veliko kvalitetnega časa.
  3. Ko se pogovarjam z ljudmi, ne razmišljam o nečem drugem.
  4. Ko opravljam aktivnosti, sem popolnoma skoncentriran/-a in mi misli ne uhajajo.
  5. Zavedam se svojega telesa, potreb in želja.
  6. Redno si vzamem čas zase in počitek.

Če ste na zgornje trditve odgovorili z „DA“, potem že bivate zavedno. V kolikor se ne strinjate z večino zgoraj navedenih trditev, bivate avtomatsko in se prepuščate, da vas vodijo naučeni vzorci. 

S tem ko bivamo zavedno, lažje uresničimo svoje potenciale
S pomočjo zavednega bivanja spoznamo, da imamo vedno izbiro. Samo mi izbiramo, kako bomo v neki situaciji reagirali. Ko bivamo v trenutku, zavedajoč se vsega, lažje razumemo in spremenimo negativne misli, vzorce in obnašanja v pozitivne. S tem ko se zavemo svojih potreb, obnašanja in vzorcev, lažje dosežemo, kar si resnično želimo, poleg tega pa se hitreje in veliko več naučimo iz preteklih uspehov in padcev. Avtomatični odgovori in dejanja sedaj odgovarjajo nam – novi osebi in nas nimajo pod nadzorom.

Posledično postanemo bolj mirni, sočutni, naši odnosi so prijaznejši, izboljšata se imunski sistem in splošno dobro počutje, povečata se koncentracija in uspešnost pri delu. 

Kako razvijemo zavedanje?
Različni mojstri in učitelji učijo različne stvari. Obstaja toliko možnosti in poti, kolikor je ljudi. Nobena ni pravilna, nobena napačna. Vse so tu, zato da mi lahko najdemo tisto pravo. Koncept zavednega bivanja predstavlja način življenja, umetnost bivanja. To ni nekaj, kar bi naredili enkrat, temveč navada, ki jo izoblikujemo za celo življenje. Za uspešno izvajanje v praksi potrebujemo voljo, prepričanje in željo po spremembi.


Praktični nasveti za zavedno bivanje

1. Opazovanje misli
Opazujemo, kolikokrat na dan nam v času neke dejavnosti ali pogovora z neko osebo misli uidejo na drugo temo. Če se tega zavemo, to sprejmemo, ne obsojamo in misli preusmerimo nazaj na aktivnost ali pogovor.

2. Zavedna hoja
Med hojo se zavemo svojega diha. Lahko dihe tudi štejemo ali z vsakim dihom v mislih ponovimo mantro (OM), da nam misli prenehajo uhajati. Kadar opazimo, da nam misli begajo, poskušamo pozornost usmeriti nazaj na mentalno štetje korakov, diha ali ponavljanje mantre.

3. Zavedno prehranjevanje
Opazujemo, kolikokrat na dan dejansko posvetimo pozornost svojemu obroku. Zavemo se, kaj jemo, dobro prežvečimo, kar nam pomaga pri prebavi, telo pa na tak način lažje sprejme hrano, če organe tudi zavestno pripravimo na zaužito hrano.


Nikoli ne zamudite najnovejše zgodbe in informacij!