Conscious Breath

Dih predstavlja najpomembnejšo funkcijo našega telesa – omogoča nam življenje. Brez diha ne bi mogli preživeti več kot minuto, medtem ko lahko ostanemo brez hrane in vode precej več časa. Pa vendar izmed vseh funkcij najpogosteje pozabljamo ravno na naše dihanje.


Dih predstavlja vezni člen med telesom in duhom
Dih ne samo da naše telo oskrbuje s kisikom, temveč pomembno vpliva tudi na naše srce, pljuča, kot tudi na molekularne procese, ki ustvarjajo in vzdržujejo telesno energijo. Le redki se zavedate, da nikoli ne dihamo skozi obe nosnici hkrati. Naš dih prehaja skozi desno in levo nosnico in se menjava približno vsaki dve uri. V primeru, da do take izmenjave diha med nosnicama ne pride, se lahko pojavijo neravnotežja, bolezni ali celo motnje uma. Ravno iz tega razloga obstaja veliko število dihalnih vaj, ki se osredotočajo na uravnovešanje ritma dihanja.

Kakovost dihanja razkriva kakovost uma
Način, kako dihamo, pove veliko o naših čustvih, mislih in delovanju telesa. Ko smo pod stresom, naš dih postane bolj kratek in plitev. Povečan stres kot tudi zelo aktiven um imata za posledico večjo napetost v mišicah, saj se vsaka misel vedno izraža skozi krčenje in sproščanje mišičnega tkiva. Napetost v mišicah preprečuje pretok kisika do vseh delov telesa in še posebej do notranjih organov. Kadar stres traja dlje časa, telo začenja izgubljati ravnotežje, postaja vse bolj okorno, posledično pade naša odpornost, zbolimo ali občutimo bolečino.

Zato je izredno pomembno, da našemu dihu posvetimo čim več pozornosti in dihamo zavedno. Podobno je v primerih, kadar izgubimo ravnotežje, pademo in se poškodujemo; ko pozabimo na dih, se neravnotežje kaže v obliki zmedenosti ali pretirane miselne aktivnosti. Zavedanje svojega diha in delovanja predstavljata prvi korak na poti do zdravja. Namreč, ko pozornost zavestno usmerimo na naš dih, okrepimo um in izboljšamo koncentracijo. Intenzivneje se zavedamo realnosti ter se lažje spopademo s spremembami in izzivi vsakdanjega življenja.

Najprej je potrebno zgraditi zdrave in močne temelje
Praksa naprednih tehnik dihanja in meditacije se priporoča šele takrat, ko znamo uravnavati gibanje pljuč in ko ritmično dihanje s prepono postane popolnoma integrirano in naravno, kar ima za posledico ravnovesje telesa in duha. Napredne tehnike dihanja, ki um umirjajo, s tem ko spodbujajo spremembe v načinu dihanja, so lahko precej škodljive, če se ne izvajajo pravilno in brez ustreznega nadzora.

Tudi sama sem po 5 letih prakticiranja intenzivnih dihalnih tehnik pod nadzorom znanega duhovnega učitelja začela opažati vedno večje nelagodje tako v telesu kot umu. Preprost test z opazovanjem diha v sproščenem stanju je pokazal, da se je po petih letih vsakodnevne prakse moj dih dejansko skrajšal. Vsekakor je bil precej krajši, kot je to običajno za izkušenega meditatorja. Nadaljnje raziskave so pokazale, da je manipulacija diha, ki jo je spodbudila vsakodnevna intenzivna tehnika, vplivala tudi na nov priučen vzorec vedno bolj sunkovitega dihanja. Posledično so bile moje mišice bolj napete, telo pa pod stresom tudi med meditacijo.

Naj ta primer služi kot praktični opomin, da so napredne dihalne tehnike, kot jih uči mnogo joga šol danes, lahko tudi škodljive, če zanje niste pripravljeni ali se poslužujete prakse, ki ni združljiva s konstitucijo vašega telesa. Zato je pomembno, da se dobro informirate in se tehnik učite od osebe, ki ji popolnoma zaupate in ki je blizu vas; saj vam tako lahko svetuje in predlaga prilagoditev v primeru, da je to potrebno. Kakršnokoli dihanje z uporabo sile ali zadrževanje diha pa izvajajte šele takrat, ko bo vaš um popolnoma uravnotežen. Zadrževanje diha med meditacijo namreč potencira neravnotežje uma v danem trenutku in lahko vodi do zmedenosti ter psihičnih motenj.


PRAKTIČNI NASVETI ZA ZAVEDNO DIHANJE

1. Preverite stanje svojega dihanja
Preverite, kakšni so vzorci vašega dihanja v tem trenutku. To lahko storite s štetjem, kolikokrat v eni minuti vdihnete in izdihnete. Kot orientacija: izkušeni jogiji vdihnejo in izdihnejo enkrat vsako minuto ali dve, kar odraža stanje njihovega uma. Toda za nas, običajne ljudi, je OK, če imamo med 15 in 19 vdihov na minuto; medtem ko je za izkušene meditatorje značilno okoli 10 vdihov in izdihov vsako minuto. Da bi dosegli globoko, enakomerno dihanje, bodite potrpežljivi, saj je to dolgotrajen proces.

2. Dihajte s prepono
Da bi lahko funkcionirali sproščeno in uravnoteženo, je najbolj primerno redno prakticiranje zavednega dihanja s trebušno prepono. Na tak način pozitivno vplivamo na zmanjšanje nepravilnosti, zlasti hipertenzije, tesnobe in simptomov stresa.

Predstavljam vam zelo preprosto tehniko, ki ne more nikomur škoditi, kljub enostavni izvedbi pa kaže odlične rezultate. Po poškodbi kolena sem v tem položaju dihala tudi do 2 uri dnevno. Čudežno je bolečina v kolenih po enem mesecu izginila in ponovno sem lahko hodila. Predlagana tehnika je ena najboljših za umiritev uma in povezanost z našim naravnim dihanjem – to je s trebušno prepono, brez da bi se v to silili ali dih nadzorovali.

Makarasana ali poza krokodila:

  • Lezite na trebuh, z obrazom navzdol.
  • Razširite noge v širino ramen.
  • Obrnite prste obeh nog navzven, medtem ko pete gledajo navznoter. Če vam je bolj udobno, lahko prste na nogah obrnete tudi navznoter in pete navzven.
  • Prekrižajte roke tako, da se primete svojih komolcev z nasprotno roko.
  • S komolci pridete bliže prsnemu košu, tako da ramena in zgornji del prsnega koša ostanejo malce nad tlemi.
  • Čelo položite na podlahti in počivajte.
  • Vaš trebuh se v celoti dotika tal, zgornji del prsnega koša je nekoliko dvignjen, medtem ko teža zgornjega dela trupa počiva na trebuhu.

Zaprite oči in opazujte gibanje trebuha. V primeru, da zasledite misli, svojo pozornost preusmerite nazaj na opazovanje gibanja vašega trebuha. Medtem ko ležite, lahko tudi mentalno potujete po telesu in sproščate vsak del vašega telesa – obraz, ramena, trebuh, medenico, noge, stopala. Ostanite v položaju vsaj 5 do 10 minut vsako jutro in vsak večer, minimalno en mesec. Če želite, lahko s premori v tem položaju ostanete do 2 uri ali ga ponovite do 10-krat na dan. Ob redni vadbi dihanja s prepono desetkrat na dan vsaj dva meseca, s postopnim in enakomernim podaljševanjem vdiha in izdiha, boste doživeli občutek globoke sprostitve telesa in duha. Prav tako bo vaš glas postal mehkejši, obraz pa bo bolj žarel.

Pomagate si lahko tudi z uporabo blazine pod zgornjim delom prsnega koša, tako da vaše prsi na njej počivajo v primeru nelagodja. Prav tako je dovoljeno, da med vadbo prilagodite položaj telesa v primeru, da je to potrebno.

S tem ko se povežemo s svojim dihom, se posledično umiri naš um, postanemo bolj srečni in sproščeni. V primeru, da ste skeptični glede katerekoli izmed predstavljenih tehnik, vas prosim, da se obrnete na izkušenega učitelja, da vam tehniko pokaže osebno.


Nikoli ne zamudite najnovejše zgodbe in informacij!