Yamas and Niyamas

Razvite družbe tako v preteklosti kot sedanjosti so in še vedno veliko pozornost namenjajo negovanju moralnih in etičnih vrednot, pa naj je to bilo v starem Egiptu, Grčiji, Rimu ali današnji sodobni Evropi. Šele ko smo sposobni spoštovati ta temeljna načela, se lahko uspešno podamo na pot uresničevanja svojega pravega jaza.


V primeru, da začnemo z intenzivnim potovanjem navznoter, brez da bi predhodno postavili trdne temelje, lahko kaj hitro pride do neravnovesij tako na fizični kot psihični ravni. Zato je zelo pomembno, da se premikamo počasi, korak za korakom, in pustimo spremembam, da se zgodijo same od sebe. Kot čudovit primer opazujte odpiranje lotosovega cveta – simbol miru in spokojnosti. Njegovi gibi so tako majhni, da je spremembo mogoče videti šele po dolgem času potrpežljivega opazovanja. Lotusov cvet, da se odpre in zapre vsak dan, namreč porabi do 3 ure.

Kaj je potrebno za vzpostavitev stabilnih temeljev?
Priporočljivo je, da pred začetkom kakršnekoli globoke transformacijske duhovne prakse pozorno opazujemo in upoštevamo 10 predpogojev, navedenih v nadaljevanju. Za tiste, ki želite le poglobiti zavednost bivanja, je dovolj že, da se teh predpogojev zavedate in jih upoštevate, kadar je le-to mogoče ali ko se spomnite.


Pet zunanjih pogojev ali yama

Yama predstavlja načine obnašanja in naš odnos do zunanjega sveta. Pomembno je upoštevati vse ravni njihove prakse – dejanja, besede in misli.

1. Ahimsa ali nenasilje – niti z dejanji, govorom ali mislimi.
Preden začnemo razpravljati o ubijanju komarjev, pomislite nase in razmislite o odnosu do sebe. Vzemite si čas in bodite iskreni – kako nasilen je vaš um in kolikokrat ste prizadeli svoje lastno telo, ko ste sebe sodili, se pritoževali ali govorili negativno o sebi? Čeprav se dostikrat ne zavemo, se nasilje začne na tej – osebni ravni.

Osebna izkušnja Ahimse
Med bivanjem v Indiji sem se naučila biti sočutna in ljubeča do vseh živih bitij, s katerimi sem si delila svoj življenjski prostor. Nekega dne sem si zavedno vzela čas za opazovanje dolge vrste mravelj, ki so potovale skozi naše celotno stanovanje od vhoda do kuhinje. Po nekaj časa opazovanja sem se nasmehnila in pošalila, da so mravlje najverjetneje preoblečena tajna policija, ki je prišla preverit, zakaj nismo prišli na današnje srečanje in ostali doma. V trenutku, ko smo se šali prenehali smejati, so mravlje izginile. Po opazovanju brez reakcije sem dojela, da dejansko niso motile nikogar v hiši, temveč so le nadaljevale svojo pot. Ko pustimo drugim živeti v miru, nas tudi oni pustijo pri miru.


2. Satya ali resnicoljubnost
Ena od največjih oblik trpljenja se zgodi, ko si nismo sposobni odkrito priznati, da smo nezadovoljni z neko situacijo ali samimi seboj. Namesto tega se raje pretvarjamo, da je vse v redu. Zelo pomembno je naučiti se radostno sprejemati realnost kot je – tudi če ni takšna kot bi si vi želeli. Kadar lažete, si začnete ustvarjati realnost in se obnašati na način, kateri je povsem tuj osebi, katera v resnici ste. Posledično postanete le še bolj nesrečni.

Osebna izkušnja Satye
Kot primer opazujmo odvisnike od drog. Poznala sem veliko ljudi, ki so vsak dan spili vrček piva ali nekaj pokadili, vendar so bili trdno prepričani, da niso odvisni. Verjeli so, da imajo popoln nadzor nad svojimi navadami in če bi tako želeli, bi lahko prenehali še isti dan. Vendar ta dan nikoli ni napočil. Mnogi so v življenju popolnoma nazadovali, drugi so spoznali svoje utvare in naredili spremembo. Podobno velja tudi za druge stvari v našem življenju, kot na primer: vzeti si čas zase, jesti zdravo hrano, hoditi zgodaj spat. Vsak dan lažemo samim sebi, da vse skupaj le ni tako slabo in da bi lahko v trenutku vse bilo drugače. Vendar – ali dejansko kaj spremenite? Kljub temu da vas je večina prepričana, da ste z načinom svojega življenja popolnoma zadovoljni, je resnica globoko v vas morda drugačna. Preverite.


3. Asteya ali biti brez poželenja po tem, kar imajo drugi
Opazujte, kolikokrat na dan se začnete primerjati z drugimi. Kaj je posledica takšnega vedenja? Pravzaprav, ko se primerjamo z drugimi, pozabimo na svoj resnični jaz. Poleg tega začnemo obsojati, ustvarjati čustva jeze, sovraštva, ljubosumja ali celo krivde. Tako je v trenutkih, ko se takšni občutki začnejo prebujati, pomembno, da se ustavimo, prenehamo s primerjavo in se povežemo s seboj v ta trenutek tukaj in zdaj, zavedajoč se, da smo v resnici čudoviti takšni, kot smo.

Osebna izkušnja Asteye
Med obiskom in življenjem v mnogih monasterijih ali ašramih po svetu sem imela priložnost opazovati številne privržence duhovnih gurujev. Pogosto so ljudje popolnoma izgubili tla pod nogami predvsem zaradi slepega čaščenja svojih mojstrov, ki so jih nemalokrat častili kot bogove. Kadar se je tak mojster pokazal med ljudmi, le-ti niso mogli razmišljati, popolnoma so zgubili razsodnost, ali pa so sledili mojstru, kamorkoli je šel in ga zasliševali z vprašanji o njihovi prihodnosti ter željami po odrešitvi bolečin. Pomembno je razumeti, da ne glede na to, kako čudovite so značilnosti in moč neke osebe, katero imamo za vzor; vse te lastnosti nam bodo na voljo šele, ko se bomo sposobni povezati s svojim resničnim jazom, kar bo za posledico imelo povečan notranji mir, moč in mojstrstvo nad samim seboj.


4. Brahmacharya ali sposobnost odreči se odvisnostim in ohraniti ravnotežje
To ne pomeni, da morate pustiti vse in živeti skriti v jami. Brahmacharya nas uči, kako nadzorovati elemente in potrebe v telesu. S tem, ko se naučimo razvijati neprekinjenost (kontinuiteto), se manj vitalne energije porazgubijo in v življenju nam uspe ustvariti več. Vendar nikakor ne pozabite, da kakršenkoli način zatiranja ali represije naravnih nagonov vodi le v še večjo frustracijo in lahko povzroči celo nenormalno stanje zavesti. Tako ravnotežje in ustrezen način obvladovanja svojih lastnih nagonov za ustrezno uporabo ob pravem času na pravem mestu predstavljata bistvo vsega.

Osebna izkušnja Brahmacharye
Neke noči, medtem ko sem živela v indijski džungli, sem se zbudila ob glasnem zvoku padanja dreves. Ves gozd okrog mene je gorel. Vendar nisem imela druge izbire, kot da sem mirno opazovala, kako je ogenj pod sabo pogubljal drevo za drevesom, vse dokler ni popolnoma ugasnil. Naslednji dan je zapadel dež, kmalu zatem so začele rasti nove rastline in gozd je ponovno bil poln življenja. Podobno se zgodi, kadar nismo sposobni nadzorovati svojih čutov in vitalne življenjske energije. Takrat element ognja v telesu podivja in izgoreva naše telo, vse dokler ne zbolimo ali se ga naučimo obvladovati ter sebi omogočiti ponovno rast. Vendar če znamo ogenj ustrezno obvladovati že od vsega začetka, le-ta postane vir ustvarjanja čudovitih novih stvari, ne da bi najprej požgal tla.


5. Aparigraga ali ne-posesivnost
Le-ta nas spodbuja, da se ne ženemo za stvarmi, ki jih ne potrebujemo. Uči nas imeti le toliko stvari, kot jih resnično potrebujemo. S tem, ko razumemo, da nam je vse, kar imamo, bilo dano le na posojo in ni del nas, bomo osvobodili tako sebe kot svoje misli. Medtem ko se ne identificiramo s stvarmi, postanemo bolj sproščeni in končno bolj uspešni v svojem življenju, saj prenehamo skrbeti glede rezultatov svojih dosežkov.

Osebna izkušnja Aparigrahe
Za nekaj časa sem imela priložnost živeti z zelo znanimi in bogatimi ljudmi. Imeli so toliko premoženja, da so za obvladovanje le-tega morali zaposlovati vedno nove ljudi. Njihovo življenje se je tako večinoma vrtelo okoli zagotovila, da je vse, kar so posedovali, ostajalo v brezhibnem stanju; medtem ko so večino prostega časa porabili za potovanje od ene lastnine do druge kot tudi za zaposlovanje ljudi, ki so nadzorovali delo tistih že zaposlenih. Ti ljudje so živeli v nenehnem strahu pred izgubo lastnega premoženja, namesto da bi v svojem življenju uživali. Imeti več kot lahko sami upravljamo, ima za posledico večjo odgovornost in manj svobode. Kadar pa imamo le toliko, kot dejansko potrebujemo, imamo več svobode in v življenju veliko bolj uživamo.


Pet notranjih pogojev ali niyama

Niyama nas uči, kako ustvariti pozitivno okolje v nas samih, kar vpliva na naše telo, um in duha.

1. Saucha ali čistosti telesa, uma in duha
Tukaj je predvsem potrebno izpostaviti čistost naših misli. Naš um postane čist šele, ko smo se sposobni zavedati svojih misli v vsakem trenutku, kot tudi razlikovati med pozitivnimi in negativnimi mislimi brez da bi nanje reagirali ali se vanje zapletli. Niti navezanost na pozitivne misli niti odpor do negativnih misli, temveč ravnovesje v vsakem trenutku.

Osebna izkušnja Sauche
V času 10-dnevne tišine sem začela opazovati, kako so moje potujoče misli sčasoma začele postajati bolj in bolj negativne. Čeprav se je proti koncu tečaja negativnost, ki sem jo zaznala v mislih, zmanjšala, je prvi stavek, ki sem sem ga izgovorila na glas, imel negativen prizvok. Po nepristranskem opazovanju lastnih stavkov, pošiljanju ljubezni sebi in svojim mislim, vedoč, da je moja prava narava čista in da so izražene besede le odsev starih miselnih vzorcev, sem počasi zaznala spremembo. Negativnosti v mojih mislih in življenju je bilo bistveno manj. Moj um se je naučil novega miselnega vzorca – pozitivnosti.


2. Samtosha ali zadovoljstvo ne glede na to, kaj se nam v življenju zgodi
Da bi lahko razvili to lastnost, se je najbolje poslužiti prakse nesebičnega delovanja. Ko se boste odločili narediti vsaj eno stvar na dan brez pričakovanj ali potrebe po nagradi, boste postali popolnoma druga oseba. S tem ko postanemo bolj zadovoljni sami seboj in svojim življenjem na splošno, postane naše življenje bolj lahkotno, sami pa lažje sprejmemo in se vživimo v karkoli se nam v nekem trenutku zgodi ali ponudi.

Osebna izkušnja Samtoshe
Vrsto let sem čutila potrebo po organizaciji velikih projektov, ki bi bili vidni, prepoznavni in cenjeni. Vendar ne glede na to, kako uspešna so bila moja dejanja, me nič ni moglo popolnoma osrečiti. Šele ko sem se končno odločila spustiti pričakovanja v zvezi z denarjem in pohvalami ter storila, kar je bilo v moji moči, da bi osrečila čim več ljudi, se je zgodila sprememba. Kljub temu da nisem imela nobenih pričakovanj, sem dobila veliko več kot kdajkoli prej. Ta pozitivna izkušnja je popolnoma spremenila moj način razmišljanja in delovanja. Zdaj sem veliko srečnejša oseba.


3. Tapas ali redno prakticiranje tehnik za boljši nadzor nad našimi čuti
Čeprav so stari jogiji znani po tem, da so vsak dan vadili intenzivne tehnike kontrole diha po več ur, se postili in se utrjevali v težkih pogojih, se to od nas ne zahteva. Ta pogoj nas spodbuja k zdravi dnevni rutini, ki poživi naše telo, um in duha. Kot primer zadostuje, da: živimo preprosto življenje, v povezanosti z naravo, spoštovanju vseh živih bitij, z uravnoteženimi spolnimi aktivnostmi, urejenimi prehranjevalnimi navadami, nesebičnimi dejanji in da se trudimo biti prisotni v trenutku, ne glede na to, kaj počnemo in kje smo.

Osebna izkušnja Tape
Po letih intenzivne prakse sem se nekega dne odločila opraviti znanstveni test, da bi videla, kaj se v mojem telesu dogaja med meditacijo. Na moje presenečenje je rezultat potrdil, da nekatere tehnike zaradi svoje intenzitete delujejo obremenjujoče na srce in so na dolgi rok lahko škodljive. Iz te izkušnje sem se naučila, kako pomembno je, da izvajamo zgolj tiste tehnike, ob katerih se počutimo dobro in se ne silimo v izvajanje intenzivnih tehnik, da bi hitreje napredovali. Danes je na voljo veliko različnih praks in modelov; še vedno pa ena najbolj učinkovitih ostaja opazovanje in posnemanje narave ter preizkušenih tradicionalnih načinov pradedkov in prababic. Na tak enostaven način se bomo naučili in pridobili največ.


4. Svadhyaya ali vzeti si čas za študij zgodb velikih mojstrov, ki nas navdihujejo in nam pomagajo k napredku
V starih spisih obstaja nešteto starih modrostih, katere lahko koristimo in se od njih učimo še danes. Vendar pa je pomembno, da ne sledimo slepo vsaki besedi ali mojstru v upanju, da bomo odrešeni. Slediti drugim samo zato, ker je njim uspelo, je zmota in vas bo v končni fazi le distancirala od vas samih. Prav tako ni dovolj le brati in razumeti, kar je nekoč bilo zapisano. Kar resnično šteje, je vaša osebna izkušnja.

Osebna izkušnja Svadhyaye
V življenju vsakega od nas napočijo trenutki, ko smo utrujeni in brez motivacije. V takih trenutkih sem vedno v roke vzela knjigo nekega duhovnega učitelja, ki se je čudežno pojavila pred mano. Osebno mi je resnično pomagalo brati pozitivne navdihujoče besede ali izkušnje nekoga, ki je šel skozi podobno situacijo. Ob branju zgodb mi je odleglo, saj sem dojela, da ni nič narobe, če imam tu in tam slab dan in da sama izbiram ali bom v življenju izbrala radost ali žalost. S tem ko sem se povezala z besedami nekoga s pozitivnim pogledom na svet, sem se takoj počutila bolje, polna upanja in volje po spremembi, ter željna, da se premaknem iz negativnega v pozitivno stanje.


5. Ishvara Pranidhana ali predaja večni resnici
Ta pogoj nas uči, da ni važno, kaj počnemo, če le-to delamo popolnoma iskreno, predano in ostanemo zvesti samim sebi. Samo v tem primeru bomo lahko ostali uravnoteženi in mirni. Nasprotno pa vse, kar storimo s pričakovanji ali samo zato, da delo dokončamo, predstavlja izgubo našega časa in energije.

Osebna izkušnja Ishvara Pranidhane
Čeprav večina težko verjame, smo šele takrat, ko spustimo vsa naša pričakovanja in pustimo vesolju, da nas vodi, sposobni v celoti se povezati in izkusiti življenje. V teh trenutkih se namreč podre stena, ki jo je dolga leta gradil naš um skupaj s preteklimi vzorci razmišljanja in vse postane mogoče. Osebno sem tak zlom doživela v času mojega potovanja do izvira reke Ganges. Le 500 metrov pred izvirom naju je z vodnikom ujel snežni metež. Bilo je nemogoče nadaljevati, tako da se je moj vodnik odločil, da se vrneva nazaj. Sprva sem čutila žalost, potem pa sem se prepustila in dovolila, da se zgodi, kar se mora. V trenutku ko sem se obrnila k reki, se hvaležno zahvalila za povabilo in čudovito izkušnjo, se je vihar ustavil, nebo se je odprlo, posijalo je sonce. Pot do izvira je postala mogoča.


Praktične tehnike za boljše razumevanje yame & niyame

  • Vsak dan si vzemite čas in opazujte svoje misli, vedenje, dejanja. Brez reakcij nadaljujte z opazovanjem svojih dejanj, odzivov in razmišljanja.
  • Medtem ko se opazujete, začnite razvijati sočutje do sebe, svojega uma in svojih dejanj. Ne bodite razočarani zaradi negativnih misli in ne obsojajte se, če do prijateljev čutite jezo. Tudi kadar se pojavijo občutki žalosti, obsojanja, krivde ali jeze, jih mirno opazujte in bodite potrpežljivi.
  • Dajte vašim mislim in vedenjskim vzorcem čas, opazujte, kako iz dneva v dan postajajo bolj in bolj pozitivni, kako postajate bolj sočutni do sebe in kako se do sebe obnašate, vse dokler ne boste nekega dne živeli popolnoma v skladu z vsemi pogoji Yame in Niyame.

Če imate dodatna vprašanja, bi z mano želeli deliti svoje izkušnje ali bi se o katerem od pogojev želeli podrobneje pogovoriti in se morda naučiti dodatnih tehnik, mi pišite na: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..


Nikoli ne zamudite najnovejše zgodbe in informacij!