Use your Core and Persevere

Pred mnogimi leti je Konfucij dejal: „Ni pomembno, kako počasi greš, dokler se ne ustaviš.“ Zatem ko smo postavili namero, izdelali načrt in se zavezali, da bomo svoj cilj tudi uresničili, je vse, kar potrebujemo sedaj, vztrajnost. Čeprav se zdi enostavno na začetku, se najtežji preizkus pojavi, ko moramo vztrajati ne glede na to, kaj se zgodi.


Kontinuiteta je ključ
Nekoč je ena od mojih učiteljic z mano delila zgodbo, ki je ne bom pozabila:

Živel je človek, ki se je nekega dne odpravil na potovanje čez gorske vrhove, da bi našel radost in mir. Preden je začel, se mu je v sanjah pojavil mojster, ki je prebival v teh gorah in mu povedal, da ne glede na to, kar se zgodi, se na poti ne sme ustaviti, če želi doseči svoj cilj.

Kmalu po tem, ko je začel hoditi, so se pred njim začele pojavljati jame. Na začetku so le-te bile napolnjene z živili, dobrinami in zlatom. Pomislil je na svojega učitelja in nadaljeval svojo pot, brez da bi se zadržal v katerikoli izmed jam. Seveda se ni bilo lahko upreti skušnjavi, vendar mu je uspelo. Kmalu se je pojavila druga vrsta jam, napolnjena z ljubeznijo in srečo, kot tudi z možnostjo osvojitve magičnih moči. Zaslepljen je verjel, da je prišel na cilj in mu ni bilo potrebno nadaljevati poti. Nato pa se mu je v spomin vrnil obraz učitelja. Spoznal je, da je za neprekinjeno srečo in mir potrebno hoditi ves čas in se nikoli ustaviti. Tudi, ko se nam zdi, da smo našli, kar smo iskali.

Vztrajajte, tudi če samo minuto na dan
Ne pustite posvetnim užitkom, majhnim dosežkom in trenutkom sreče, da vas prepričajo o tem, da ste dosegli svoj končni cilj, kajti posledično boste opustili svojo prakso in se vrnili na pot starih vzorcev obnašanja. Biti morate močni in vztrajni. To je le vaš um, ki se igra z vami, vas nagovarja, kako neverjetni ste, da vam je uspelo v tako kratkem času. Vendar takoj, ko boste prenehali vaditi, se bodo kmalu vrnili stari vzorci razmišljanja in občutki veselja bodo izginili. Ne pozabite, resnična radost je neprekinjena, zato je potreben tudi nenehen trud.

Core – center, iz katerega delujemo
Vztrajnost je globoko povezana s centrom našega telesa, ki ga poznamo tudi pod imenom "core". Kje se nahaja center našega telesa? Naš center je naš trebuh. Tukaj je spravljena naša življenjska sila, ustvarjalna moč in volja, da se dejansko premaknemo naprej. Ko delujemo in se gibljemo iz te točke, se spremeni veliko stvari v našem življenju. Obstajajo različni načini, kako aktivirati svoj center in se povezati z vodnjakom trdnosti in moči od znotraj. Ne glede na to, koliko časa ste se odločili nameniti svoji vadbi, vas spodbujam, da tekom dneva poskusite narediti čim več aktivnosti iz centra svojega telesa. Poskusite in opazili boste razliko ob koncu tedna.


Še nekaj nasvetov za prihajajoči teden:

  • Uporabite svoj dih: Lezite na trebuh, noge so razmaknjene v širini bokov, svoje pete obrnite navznoter, medtem ko se z rokami primete nasprotnih komolcev in svojo glavo položite na podlakti. Vdihnite v trebuh, sprostite napetosti iz svojih misli. Občutite svoj trebuh in središče svojega telesa, vaš center. Za bolj intenzivno povezanost z lastnim centrom uporabite katerokoli od naslednjih dišav: juniper, mira, melisa.
  • Prebudite svoje čute in se povežite: Hodite iz svojega trebuha, zavestno. Občutite, kako se vsak vaš korak začne v trebuhu, z energijo vašega centra.
  • Negujte in skrbite za svojo prebavo: Jejte živila, ki spodbujajo cirkulacijo: zeleno, surova semena, oves, citruse, avokado ali katere izmed čajev: ingver, česen ali ginkgo biloba.
  • Ustvarjajte: Plešite, povežite se s svojim notranjim ognjem in dovolite da se le-ta manifestira.
  • Zavedno se gibajte – s tem ko uporabite asane ali joga položaje za krepitev vašega centra: CHATURANGA DANDASANA ali POLOŽAJ OSMIH OKONČIN.

Ne glede na to, kako težka je situacija, verjamem, da vi zmorete vztrajati. Poslušajte samo sebe, čeprav vam bodo mnogi govorili, da ste najverjetneje na napačni poti. Poiščite miren kraj in se povežite s svojim centrom. Prisluhnite svojemu notranjemu glasu, da vas vodi.


Nikoli ne zamudite najnovejše zgodbe in informacij!