Rest and Nurture

Sedaj, ko smo več tednov vadili osredotočenost, razvijali svojo moč, se učili odpuščati in ostajati prisotni ne glede na to, kaj se okoli nas dogaja, je čas za počitek in trening potrpežljivosti. Morda se vam to zdi nenavadno, vendar je ravno to ena od lastnosti, na katero zelo pogosto pozabljamo, še posebej ko smo popolnoma usmerjeni v svoj cilj. Če ste redno vadili, je danes poteklo 40 dni od začetka vaše prakse, kar je najkrajši možni čas, ki je potreben, da bi lahko začeli s ponotranjenjem nove navade, ki smo se jih odločili uvesti v naše življenje v začetku našega projekta. Potemtakem je trenutno idealen čas za počitek.


Včasih je odmor od rutine tisto, kar najbolj potrebujemo
Da bi lahko bili uspešni v opravljanju svojih ciljev, je zelo pomembno vzeti si čas za počitek, regeneracijo in nabiranje sveže energije za vse, kar še pride. Ta teden vas pozivam, da si zavestno vzamete nekaj časa, se ustavite, zadihate, se sprostite, spustite stres in željo po tem, da bi postorili še tisto, kar bi moralo biti končano že včeraj. Dovolj je, da samo globoko vdihnite; če pa imate na voljo več časa, lahko počivate tudi nekaj dni ali cel teden. Ko si vzamemo odmor, nam to pomaga, da vidimo stvari drugače in morda postanemo celo bolj ustvarjalni ali svoje delo zaključimo dosti bolje, kot bi se to zgodilo, če bi delali brez premora.

Počivajmo aktivno – predajmo se naravi
Sedenje pred TV ali aktivno tipkanje po vseh možnih socialnih omrežjih ne pomeni, da počivate. Odpravite se na svež zrak in uživajte v naravi. Opazujte naravo in vse plodove, ki jih ponuja; zberite nekaj rastlin in plodov, ki se vam zdijo uporabni. Zmešajte sveže stisnjeno sadje ali cvetove, ki ste jih nabrali z vodo in uživajte v okusu. Dodate lahko tudi sok limone ali nekaj listov mete ter s tem popolnoma umirite svoj um in sprostite telo. Čudovit napitek sladkajte z domačim medom, ki vas bo negoval in vašemu telesu dal vse, kar potrebuje.

Tako preprosto, tako naravno in s takojšnjim učinkom
Zakaj narava? Ko smo na prostem v naravi, njena čistost odraža lepoto, ki jo vsak od nas nosi v sebi. Ravno to pa je razlog, zakaj se v objemu narave tako hitro sprostimo in ponovno začutimo radost. Kljub temu je sprejemanje tako preprostega dejstva za mnoge še vedno nepredstavljivo. Velika večina verjame, da če želimo čutiti resnično ljubezen, veselje in postati popolnoma svobodni, je potrebno vsak dan izvajati zapletene meditativne tehnike, služiti ali samega sebe žrtvovati za višje dobro. Upam, da medtem ko boste ta teden večino svojega prostega časa preživeli v naravi, spremenite svoje razmišljanje.


Za lažjo prakso je tukaj še nekaj nasvetov, ki jih lahko preizkusite v prihajajočem tednu:

  • Uporabite svoj dih: Lezite na hrbet in dvignite svoje noge iztegnjene ob steno. Pozornost usmerite na svoj trebuh, kako nabrekne in se izprazni ter tako omogočite pretok krvi proti glavi, kar vam bo pomagalo, da sprostite svoj um. Uporaba blazinic za oči, napolnjenih s cvetovi sivke ali eteričnega olja vetiverja, pa vas bo popeljala samo še v globljo sprostitev. Pozabite na vse, kar morate postoriti in kar si želite, da se zgodi. Poskusite ostati v tem trenutku za nekaj časa in morda bo na vas ob koncu vadbe, ko boste popolnoma sproščeni, čakala izpolnitev vaših želja.
  • Prebudite svoje čute in se povežite: Pripravite si toplo kopel in uporabite naravna zelišča ali eterična olja za sprostitev: sivko, poprovo meto, vrtnico, jasmin, ylang-ylang, ali miro, ki vam bodo pomagali, da se poglobite vase.
  • Negujte in skrbite za svojo prebavo: Topla juha, pripravljena z ljubeznijo, vam bo pomagala, da sprostite strupe iz vašega telesa, ki so pogosto vzrok za stres. Najboljša regenerativna zelenjava za juho je: korenje, špinača, brokoli, zelena paprika ali katerakoli druga zelenjava, ki jo imate najraje. Juho začinite s timijanom ali majaronom. Za tiste, ki imate radi mleko, preizkusite mešanico toplega kozjega mleka z medom, ki je še vedno moj najljubši recept, saj pomaga pri proizvodnji serotonina in ustvarja pozitivno sproščeno razpoloženje v možganih. Če vam od naštetega še vedno nič ne ustreza, preizkusite čaje: kamilica, poprova meta, vrtnica ali cimet, saj pomladijo in pomirijo.
  • Ustvarjajte: Poiščite varno in sproščujoče mesto, pobarvajte mandalo ali narišite sliko, nato pa si svoj izdelek samo oglejte, opazujte svoje občutke, sprejmite jih z brezpogojno ljubeznijo do sebe in svoj izdelek še enkrat poglejte. Zaznajte razliko in ostanite prisotni v trenutku.
  • Zavedno se gibajte – s tem ko uporabite asane ali joga položaje za mir in potrpežljivost: BALASANA ali POZA OTROKA.

Ne glede na to, kaj boste počeli ta teden, vzemite si čas, da zaprete oči tako pogosto, kot je to mogoče, uživajte v lepoti in popolnosti trenutka. Če imate možnost, delite trenutek z nekom, zapojte svojo najljubšo pesem, vrtite se v krogih, plešite, visoko poskočite ali zakričite. Bodite hvaležni.


Nikoli ne zamudite najnovejše zgodbe in informacij!