Centering and Presence

Po branju prvega članka se je najverjetneje aktiviral vaš um. Medtem ko vas veliko še vedno ne razume ali verjame, kako je v 10 preprostih korakih možno doseči neprekinjen občutek sreče, ste drugi ne namenoma že začeli ustvarjati pričakovanja. Ni važno kako ste reagirali, dejstvo je, da ste popolnoma pozabili biti prisotni v trenutku.


Kako lahko nekaj uspe, če nismo z mislimi na pravem mestu?
Osredotočenost in ozaveščenost predstavljata predpogoj, da nam v življenju stvari uspejo. Namreč, lahko imamo veliko zamisli in močno motivacijo, vendar če ne vemo, kako se osredotočiti in kam usmeriti svojo energijo ter pozornost, se naše zamisli ne bodo uresničile, pa naj bodo še tako izvirne. Nemogoče je materializirati svoje ideje v materialnem svetu, če ne vemo, kako ostati osredotočeni in povezani s svojim centrom.


Obstaja veliko različnih načinov, ki nam pomagajo, da najdemo svojo povezavo s tlemi kot tudi svoj center. V nadaljevanju najdete nekaj nasvetov za eksperimentiranje na domu:

  • Uporabite svoj dih: Roko položite na trebuh, zaprite oči in samo sledite gibanju trebuha navzven in navznoter. Medtem ko sledite gibanju svoje roke, izpraznite svoj um. Pozabite, kar ste pravkar razmišljali. Občutite trenutek in svoj dih. To vam bo vzelo le minuto vašega časa. Poglobite se v svojo izkušnjo, uporabite vonje, ki spodbujajo osredotočenost, kot so cedra, cipresa, sandalovina in vetiver.
  • Prebudite svoje čute in se povežite: Odpravite se na sprehod bosi ali si privoščite kopel z blatom.
  • Negujte in skrbite za svojo prebavo: Pijte zeliščne čaje, ki bodo poglobili vašo povezanost z zemljo in povečali vašo osredotočenost (koren regrata, lubje divje češnje, vrtnica in deljenolistna srčnica) in jejte hrano, ki raste v zemlji (špinača, sladki krompir, pesa, pastinak, korenje, buče in stročnice).
  • Ustvarjajte: Svoje ideje in misli prizemljite, tako da jih zapišete ali narišete.
  • Zavedno se gibajte tako, da uporabite asane ali joga položaje za osredotočenost in ozaveščenost: SAMASTHITI ali POZA OSREDOTOČENOSTI.

Zavestno si vzemite trenutek
Ne glede na to, za katero od zgoraj navedenih aktivnosti se odločite v prvem tednu prakse, je od vsega najbolj pomembno, da si dovolite zavedno vzeti čas zase, tudi če je to le za kratek globok vdih. Pomembno je, da tudi ta en sam vdih popolnoma ozavestite.

Za tiste, ki bi želeli biti bolj aktivni, si zavedno dnevno vzemite nekaj minut zjutraj in zvečer. To je lahko pet minut ali ena ura. Če se odločite, da boste vadili dlje časa, se lahko zgodi, da boste med opazovanjem svojega dihanja zaznali, kako vaše misli postajajo vedno bolj aktivne. To je popolnoma normalno. Vse, kar morate storiti, je, da se sprostite in jih le opazujete ter se vanje čim manj zapletate. Lahko jim celo poveste, da se boste vrnili k njim kasneje, takoj ko zaključite to vajo. Naj vas ne skrbi, da bodo ob koncu vaše prakse misli že zdavnaj izginile. Svojo pozornost preusmerite na svoje dihanje in počutje. Opazujte in se povežite sami s seboj.

Naj bo vaš zavedni trenutek nekaj posebnega
Za vsak trenutek, ki si ga boste uspeli vzeti tekom tega tedna, si čestitajte in bodite zanj hvaležni. Odločili ste se za spremembo in korak za korakom ste bližje neprekinjeni sreči. Izbranemu trenutku zase dajte ime, izvajajte ga v posebnem prostoru ali na poseben način; naj postane vaša nova navada. Najpomembneje od vsega pa je, da ga v celoti uživate. Izgubite se v njem, veselite se in morda bo trenutek postal veliko daljši, kot ste začetno načrtovali.

Opazujte sebe in svoje reakcije med tednom
Da bi povečali svojo osredotočenost, je zelo pomembno, da opazujete ali si celo zapišete svoje reakcije tekom prvega tedna. Ali vam je všeč, kar ste pravkar začeli početi ali čutite negotovost? Morda čutite nelagodje ali menite, da to ni za vas? Samo opazujte karkoli vam pride na pamet brez obsojanja ali analize. Če vam uspe mirno opazovati svoje reakcije in misli ves teden, boste kmalu zaznali spremembo.

Delite radost
Vsakič, ko si vzamete čas zase in za lastno prakso, delite, kako se počutite in kaj počnete s svojimi najboljšimi prijatelji ali ljudmi, katerim bi morda podobna praksa lahko koristila. Ne pozabite, ko počnemo stvari skupaj, postane vse veliko bolje.


Nikoli ne zamudite najnovejše zgodbe in informacij!