Strangers in the Night

Nekje na 3.700 metrih obstaja vrh, iz katerega je mogoče, če imate srečo, videti celotno območje Himalaje. To je dom boga Shive – uničevalca sebičnosti in ega. Zelo starodavno mesto, kljub temu nihče ne ve ničesar o njegovem izvoru. Legenda pravi, da je to eden izmed najbolj avtentičnih krajev, ki jih danes lahko najdemo v Himalaji. Prav na to mesto je pleme Pandavas, ki je zmagalo v vojni znamenitega epa Mahabharate, prišlo prosit boga Shivo, da jim odpusti za vse svoje poboje. Ko mi je tujec na poti pripovedoval o tej stari legendi, sem v trenutku vedela, kje se nahaja moj naslednji cilj.


Življenje je igra
Sedela sem na sprednjem sedežu avtobusa z menihom poleg sebe, popolnoma pripravljena na novo dogodivščino. Tik pred odhodom avtobusa je vstopil oče z dvema malima fantoma. Babaji, kot če bi vedel, da obožujem otroke, je dvignil enega od fantov in ga položil v moje naročje. Deček mi je kmalu zaspal v naročju. Začeli smo vožnjo po zelo strmem hribu navzgor. Nenadoma se je avtobus sredi hriba ustavil, nato pa počasi začel voziti zadenjsko po hribu navzdol. Medtem ko sem v rokah držala spečega otroka, ko sem ga morala skozi okno hitro podati njegovim staršem in so ljudje na vseh straneh kričali, se prerivali in skušali skočiti iz avtobusa; je Babaji samo mirno sedel na svojem sedežu, kot da se nič ne dogaja.

Z zbeganim izrazom na obrazu sem ga pogledala: „Ali bi morda tudi midva izstopila?“ Pogledal me je in se nasmehnil. Bilo je, kot da sem se znašla v filmu norosti, kjer ljudje reagirajo in zganjajo paniko brez razloga. On pa je tiho in sproščeno sedel v svojem naslonjalu. Z nasmehom na obrazu me je pogledal globoko v oči: „Popolnoma njegova volja je. Umrl bom, ko se bo on tako odločil.“

Obsedela sem v svojem sedežu, medtem ko je avtobus še vedno vozil vzvratno po hribu navzdol in je polovici potnikov že uspelo pobegniti z avtobusa. Globoko sem vdihnila, ostala na svojem mestu in se odločila, da tudi jaz poskusim, če to, kar mi je ravnokar bilo povedano, dejansko deluje. V istem trenutku so izginili vsi moji dvomi in strahovi. Vse, kar je ostalo na mojem obrazu, je bil sproščen nasmeh. Kot da sem zunanji opazovalec, sem se smejala kaosu, ki se je dogajal okoli naju. Nato se je avtobus ustavil. Ker je bil le-ta na pol prazen, je bilo sedaj dosti lažje nadaljevati vožnjo v hrib. Babaji me je pogledal: „Vidiš, vse se je zgodilo z razlogom, sedaj ko so tisti, ki so bili odveč, izstopili, lahko normalno nadaljujemo vožnjo.“


Več kot delimo, bolj skrbimo
Vse, kar sem lahko storila v tistem trenutku, je bilo, da sem se nasmejala. Bil je tako preprost, pa vendar je zadel bistvo v vsem, kar je rekel ali naredil. Da bi dosegla vas na 3.600 metrih, sva morala najeti zasebni taksi. Ko sva dosegla vrh hriba, kjer naj bi bil tempelj, je bilo že temno. Odločila sva se, da prespiva in pot nadaljujeva naslednje jutro. Bila sem lačna in v glavi se mi je ponovno pojavil čuden pritisk zaradi previsoke nadmorske višine. Zadnja stvar, ki sem jo potrebovala, je bila hladna hotelska soba. Kot da bi vedel, o čem sem razmišljala, mu je uspelo najti hišo, kjer je skupina ljudi ravnokar pripravljala večerjo ob ognjišču na tleh. Pokazali so nama zelo preprosto sobo, ki je bila verjetno njihova. Medtem ko so nama bili pripravljeni odstopiti sobo, je to za njih pomenilo, da bodo mrzlo noč morali prespati zunaj na tleh. Kljub temu da mi je bilo neprijetno, je bil to vir njihovega dohodka, zato sva vzela ponujeno sobo.

Za mizo je sedela družina turistov, ki je ravnokar večerjala. Ponavadi nisem jedla hrane, ki je bila pripravljena na tleh, vendar mi je tokrat nekaj reklo, da moram nujno poskusiti to hrano. Takoj po prvem grižljaju sem ugotovila, da je to bil eden najboljših obrokov, kar sem jih kadarkoli okusila. Z družino turistov smo se zapletli v dolg in radoživ pogovor. Eden izmed gostov mi je povedal, da je lastnik hiše starec z eno nogo, ki je nekaj ur pripravljal in kuhal večerjo za vse nas s tako veliko ljubezni, tudi tisti, ki je pred mnogimi leti odkril čudovit tempelj na vrhu hriba. Pred tem je bil tempelj več stoletij popolnoma skrit za človeštvo.

Zdelo se je, kot da ga žalosti hitra porast hotelirstva in avtobusi, polni turistov, ki drvijo na vrh hriba po blagoslov in nato nazaj k svojim opravkom. Še eno pomembno mesto, tako čisto in avtentično v svoji energiji, ki zaradi želje po denarju izgublja na resnični vrednosti in pomenu. Ko sem ga opazovala, sem lahko videla le ljubezen in predanost popolnoma vsemu, kar je počel. Imela sem veliko srečo srečati tako posebnega človeka in preživeti čas z njim.

Sedeli smo ob ognju, klepetali, se smejali dolgo v noč in tu in tam naredili kakšno fotografijo. Bila je to ena najbolj dragocenih noči mojega življenja. Še en spomin, ki ga bom v srcu nosila do konca življenja. Bilo nas je kup neznancev, ki so se srečali v temni noči, vendar smo si bili bližje kot mnoge družine na božični večer na Zahodu. Počutila sem se, kot da bi bila doma, popolnoma varno, sproščeno, naravno in čisto. Zdelo se mi je, kot da drug drugega poznamo že celo življenje. Babaji me je pogledal s svojimi velikimi temnimi očmi: „Si srečna?“ Le kaj bi mogla odgovoriti? Že en sam njegov pogled je v meni prebudil val ljubezni. Pogledala sem ga nazaj, kot majhen otrok, ki je pravkar odkril najboljšo čokolado na svetu. Vse se mi je zdelo tako naravno: „Tako srečna sem. Nimaš pojma, kako srečna sem. Hvala. To je bolje kot katerikoli luksuzni hotel s petimi zvezdicami!“


Shivin dotik
Naslednje jutro sva se zbudila ob 4. uri zjutraj, saj je v dolino peljal le en avtobus dnevno. Ko sva začela hoditi skozi gozd, so na nebu še vedno svetile zvezde, povsod je bila tema. V samo dveh urah sva se uspela povzpeti do enega najstarejših in še neznanih Shivinih templjev v Indiji.

Ker je bilo oblačno, nisva imela sreče videti celotnega himalajskega gorovja. Želela sem si, da bi lahko ostala malo dlje časa. Vse se je odvijalo prehitro in v meni je rasel občutek nestrpnosti. Opazovala sem Babajija, ki je bil ves čas napolnjen z brezpogojno ljubeznijo, nikoli se ni pritoževal, vedno je sprejemal moja nihanja razpoloženja, kot če bi bilo to nekaj popolnoma normalnega in bil je tako sočuten. Ne glede na mojo reakcijo se je samo nasmehnil in rekel, da je vse, kar se mi dogaja, popolnoma normalno. Ob vsem tem nisem imela izbire, kot da se tudi jaz nasmehnem sama sebi in pozabim na občutke nestrpnosti.

Tempelj je bil popolnoma samosvoj in ga nikakor ni bilo možno primerjati s templji, ki sem jih do takrat obiskala v Indiji. Figura boga Shive je bila izklesana v kamen. Tempelj je bil zelo star in je najverjetneje obstajal že pred samimi zametki nastanka sodobne hindujske religije. Nisem mogla, da ne bi prosila za odpuščanje za vsa svoja sebična dejanja, katerih si sama še vedno nisem uspela odpustiti. Menih pred templjem se mi je široko smehljal in vztrajal, da me mora nujno fotografirati. Ko sem se tudi jaz začela smehljati, me je povabil, da tempelj ponovno obiščem in ostanem v njihovem samostanu na vrhu hriba. Zdelo se mi je vabljivo, vendar je bil čas za odhod.

Da bi nam bilo odpuščeno, moramo najprej odpustiti samim sebi
Vrnila sva se ravno pravi čas za kratek klepet s starcem, skupaj smo popili čaj in zabavali nekaj turistov, ki so šli mimo hiše. Nikakor ni šlo, da se le-ti ne bi ustavili in napravili fotografije mladega dekleta v družbi dveh starcev. Prava paša za oči. Avtobus je že čakal, vendar se je Babaji obrnil k meni, me pogledal v oči in brez da bi se fizično odpravil do avtobusa, dejal: „Avtobus je poln.“ Nisem razumela, kaj je s tem dejansko želel povedati. Želela sem stopiti do avtobusa in preveriti, ali je res tako, vendar me je zadržal in mi povedal, da je za naju že organiziral taksi, ki naju bo peljal v dolino. To je bil trenutek, ko sem popolnoma izgubila nadzor nad seboj, ne da bi razumela, čemu in kako.

Z jeznim glasom sem se obrnila k njemu: „Zakaj sva potem morala tako hiteti? Zakaj sva tekla, da bi ujela avtobus, če bi lahko sproščeno uživala čas na vrhu hriba, saj je očitno dovolj taksijev na voljo, ki vozijo v dolino? Zakaj? Sedaj bi lahko še vedno sedela na vrhu in uživala v soncu!“

On pa je spet samo stal na mestu, s svojimi velikimi, ljubečimi, rjavimi očmi, ki so zrle naravnost vame s toliko ljubezni, kot da sem mu ravnokar povedala, da je najlepši človek na Zemlji. Nisem imela razloga, da z njim govorim na način, ki sem ga uporabila. Bila sem jezna in želela sem, da bi bil on odgovoren za mojo jezo, vendar se moji pobudi ni odzval. Njegova ljubezen in nedolžne velike oči so v meni povzročili samo še večji nemir: „Želim, da veš, da ko doseževa najin naslednji cilj, potrebujem čas zase. Skupaj lahko greva na večerjo, potem pa te bom zapustila.“

Pokimal je in se strinjal, da bo, kot sem si želela. Samo stal je tam, me poslušal, medtem ko je narahlo začel premikati ustnice, kot da bi bil molil.

Ko sva sedla v avto, je moja jeza samo še rastla ne glede na to, kako močno sem se trudila, da bi jo ustavila. Bila sem preveč ponosna, da bi se opravičila. Vozila sva se dobri dve uri, medtem ko je on ves čas molil, jaz pa sem v mislih ponavljala svojo mantro in prosila za pomoč, vendar jeze nisem mogla spustiti, tako močna so bila moja čustva. To se je zdelo eno najdaljših potovanj mojega življenja. Če bi imela izbiro, bi v tistem hipu raje izbrala najstrašnejši vlakec smrti v zabaviščnem parku, katerih osebno resnično nisem marala. Toda tokrat nisem imela izbire, zaspala sem. Ko sem se zbudila, je na naju že čakal nov taksi. Počasi sem se umirila in bila sem se pripravljena opravičiti. Ko pa sem stopila proti taksiju, pred katerim je stal Babaji, me je ustavil njegov pogled. Nekaj je držal v rokah. Pogledal sem ga.


Včasih izpolnitev vseh naših želja ni dovolj
„Poti ne bom nadaljeval s teboj. Pojdi po svoje, kot si želela. To je moj naslov, morda me nekoč obiščeš v mojem samostanu.“ Obrnila sem se k njemu z velikimi, prosečimi očmi: „Ampak Babaji, ne moreš me kar tako pustiti! Kaj praviš na večerjo danes zvečer in se o vsem pogovoriva?“ Stal je mirno, nasmejan in poln ljubezni. Ničesar več nisem razumela. Izpolnilo se mi je vse, kar sem si želela, vendar sem bila najbolj nesrečna oseba na svetu. Bilo je, kot da bom padla v nezavest. Nato me je pogledal: „Pot bom nadaljeval z avtobusom, ki bo tukaj čez dobri dve uri. Nocoj bom spal in kuhal v svojem samostanu.“

Takrat sem se spomnila, kako mi je vsak dan pripovedoval o svojem samostanu in kako bo nekega dne zame pripravil čudovito večerjo. Ko je govoril o tem, so se njegove oči zasvetile kot ognjene krogle. Vendar mi nikoli ni povedal, da je eden od njegovih samostanov tudi v naslednji vasi. Moledovala sem ga in poskušala dojeti celotno situacijo, ko se je približal voznik, da bi zaprl vrata. Babaji je razprl svoji roki in začutila sem, da v njih drži nekaj zelo posebnega. Nekaj, kar mu je bilo zelo drago. „Darilo zate. Od mojega guruja.“
„Ne Babaji, tega res ne morem sprejeti. Prosim. Nocoj se srečava v glavnem templju ob večerni molitvi. Obljubiš? Prosim, darilo mi lahko daš kasneje.“
„Ne. Vzeti ga moraš zdaj. Varno pot ti želim.“
Čutila sem, da bom bruhnila v jok, zaklicala, da mi je žal, ga prosila, da mi oprosti, vendar nisem mogla storiti ničesar. Vse, kar sem lahko vnovič ponavljala, medtem ko sem proseče gledala v njegove oči, je bilo: „Videla se bova nocoj, kajne?“ Nikoli nisem dobila njegovega odgovora. Vrata so se v tistem trenutku zaprla.

Vse dobre stvari se enkrat končajo
Stal je ob cesti, ko se je taksi začel oddaljevati. Tako zelo me je imel rad. Ne glede na to, kaj sem rekla, ne glede na to, kaj sem storila, me je ljubil bolj kot kdorkoli, pa čeprav sva bila tujca. Nisem mogla verjeti. Njegova ljubezen je bila tako močna, da sem jo v sebi čutila tudi takrat, ko sem bila daleč stran. Nato me je prevzel občutek praznine. Nisem mogla verjeti, da se vse dogaja zares. Želela sem skočiti iz taksija, steči nazaj, poklekniti pred njim in ga prositi za odpuščanje. Začelo je deževati.

Kasneje istega dne, ko sem prispela na želeni cilj, sem preverila vse avtobuse, ki so prišli iz doline, vendar njega ni bilo nikjer. Vedno znova sem poskušala klicati njegovo številko, vendar se mi je oglasil le avtomatski odzivnik, ki me je obvestil, da klicana številka ne obstaja. Počasi sem se sprijaznila, da ga najverjetneje nikoli več ne bom videla.


Če vas je zgodba navdihnila, imate kakršnakoli vprašanja, bi z mano želeli deliti svoje izkušnje ali se želeli podrobneje pogovoriti o katerem izmed trenutkov, mi pišite na: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..


Nikoli ne zamudite najnovejše zgodbe in informacij!