The King in Red

Indija je znana po številnih bogovih, ki so zmožni zavzeti katerokoli obliko – dobro ali slabo, kreatorja ali uničevalca. Za mnoge Indijce njihova realnost predstavlja božansko igro, kjer se nenehno izmenjavata dobro in slabo, svetlo in temno ter tako kreirata njihov vsakdan. S tega vidika ne glede na to, kako pozitivni ali negativni so ljudje okoli nas, le-ti predstavljajo samo en vidik božanskega, ki se pred nami pojavi, da bi nas naučil lekcije. Res je, da včasih potrebujemo negativno in temno izkušnjo, da bi lahko dojeli in dobili jasno sliko o sebi ter naredili korak naprej. Zato je pomembno, da rastemo v ravnotežju in se trudimo razumeti sporočila, ki prihajajo v naše življenje, namesto da nanje reagiramo z odporom ali obsojanjem.


V razkošju se hitro lahko začnemo počutiti zelo osamljeno
Ko sem prispela na končni cilj svojega potovanja, je vse teklo kot po maslu. Čeprav so se zdele sobe v mestu zelo drage, sem dobila razkošno sobo za zelo posebno ceno. Prenočila sem v eni najlepših, luksuznih, velikih soban, z rdečimi zavesami in največjo zakonsko posteljo, kar sem jih kadarkoli imela v času potovanj. Lastnik te razkošne vile je istočasno bil tudi duhovnik, mi razkazal znameniti tempelj in čudovito poskrbel zame. To je bil tudi prvi večer v času celotnega potovanja, ko sem pri večerji sedela popolnoma sama. Kljub temu da sem popolnoma izpraznila krožnik, nisem uživala niti v enem samem grižljaju. Medtem ko sem hodila po temnih ulicah, sem pogrešala čarobne trenutke, radosten smeh in nepričakovane dogodke. Čeprav sem dobila, kar sem si želela, mi je od vsega najbolj manjkal ravno Babaji. Svet je bil popolnoma drugačen, ko se je prikazal on.

V vsej temi, ki me je obdajala, se je na vrhu hriba bohotil in v soju luči žarel velik rdeč samostan. Duhovnik mi je omenil, da v njem živijo menihi, kot je bil Baba, ki me je spremljal en del mojega potovanja. Začela sem hoditi po blatni in temni cesti v hrib ter končno dosegla vhodna vrata. Ko sem odprla vrata, so se vame zazrle ogromne oči samega Babajija – guruja moje joga linije, naslikanega na velikem plakatu. V trenutku mi je postalo jasno, da meniha, katerega sem iskala tukaj, ne bom našla. Vse v tem samostanu je bilo pretirano in pobarvano v rdečo barvo. Počutila sem se, kot da sem vstopila v cirkuški šotor in ne v sveti prostor.

Postajala sem vedno bolj zbegana; nikjer ni bilo nikogar. Ko sem nekaj časa sama tavala po praznih hodnikih, se mi je približal eden izmed menihov, kar sem izkoristila, da ga vprašam o programu molitev in meditacij. Vendar namesto da bi mi odgovoril, me je hladno pustil čakati, medtem ko se je odločil, da bo na moje vprašanje najbolje odgovoril kar vrhovni menih! Med čakanjem sem se začela spraševati, kaj vendar počnem na tem čudnem mestu. Počutila sem se vedno bolj neprijetno, poleg tega pa se mi je zaradi dejstva, da so se ti ljudje razglasili za del linije, kateri naj bi pripadala tudi sama, vse skupaj zdelo kot velika pokvarjena šala.

Božansko ima več plasti in preoblek
Želela sem oditi, vendar se je v trenutku, ko sem se obrnila proti vratom, prikazal vrhovni menih. Pričakovala sem preprosto in skromno oblečenega duhovnika, medtem ko je pred mano stal kralj, oblečen v žametno rdečo obleko, z vzvišeno hojo in navzdol usmerjenim pogledom. Izraz na njegovem obrazu je bil podoben hudomušnemu nasmešku, kot da ga situacija nadvse zabava. Zdelo se mi je, kot da me ocenjuje, počutila sem se zelo neprijetno in neudobno. Nisem bila sposobna izreči niti besede. Niti zanj nisem imela nikakršnega vprašanja niti razloga, da sem se znašla na mestu, kjer sem stala, niti želje, da bi ga bolje spoznala. V tistem trenutku mi je postalo jasno, da če bom želela resnično slišati sporočilo, ki bi mi ga želel sporočiti gospod v rdečem, bom morala poslušati brez obsojanj in pričakovanj.

Kot da bi razumel, kaj se mi plete po glavi, me je vprašal, od kod prihajam. Ko sem mu odgovorila, se je nasmehnil in z roko pokazal, naj mu sledim. Vse, o čemer sem zmogla razmišljati v tistem trenutku, je bilo: „Prosim, prosim ne razmišljaj.“ Dojela sem, da mi je rdeči kralj bral misli hitreje, kot jaz berem časopis. Ves čas sem pri sebi ponavljala: „Moje misli so prazne, ne razmišljam, ne razmišljam.“ Poskušala sem narediti vse, kar sem znala, da bi odprla svoje srce in brez obsojanja ali pričakovanj sprejela, kar mi ima za povedati. Vendar to sploh ni bilo tako enostavno, kot se sliši.

Vstopila sva v njegovo sobo. Vrata so se zaprla. V sobi je bilo toplo, na eni strani je bila rdeča postelja z velikim pavovim peresom na steni, božične lučke po vseh stenah in pred mano velik rdeč oltar. Priklonila sem se pred oltarjem, medtem ko me je menih usmeril, naj sedem na tla, sam pa je sedel na posteljo.


Včasih je namesto, da postavljamo vprašanja, potrebno slišati odgovore
Pogledal me je in začel govoriti. Bilo je, kot da ni govoril on, vse, kar je povedal, ni imelo ne repa ne glave, bilo je popolnoma nesmiselno in neskladno. Kljub temu sem dobila vse odgovore, ki sem jih morala slišati. Zdelo se je, kot da hkrati odgovarja na tisoče vprašanj in misli, ki se pretakajo po moji glavi. Začutila sem, kako postopoma postajam vedno bolj mirna. Tukaj ni bilo potrebe po vprašanjih. Prišla sem po odgovore.

Vsakič, ko sem se sprostila, so se začele vračati moje negativne misli, ki so mi šepetale, naj bežim; da sem se znašla na nepravem mestu in ga začele primerjati z menihom iz Himalaje. Takoj, ko sem se zavedla svojih mislih, sem sama pri sebi ponovno začela ponavljati: „Nimam misli, moje misli so mirne, prosim, misli, ustavite se samo za trenutek, vrnite se kasneje, lepo prosim, pomembno je, dajte mi ta trenutek.“ Nato se je v moji glavi razlila tišina.

Ko nesmisel vpliva na popolno sprostitev uma
Nadaljeval je: „Kot lahko vidiš, imam veliko študentov iz Evrope. Večina jih je tako zadovoljnih, da vedno veliko prispevajo. Na zadnji strani samostana trenutno gradimo kip Babajija in dajem ti nalogo, da prevzameš odgovornost za njegovo izgradnjo.“

Gledala sem ga s široko odprtimi očmi, kot da ne razumem jezika, v katerem se skuša pogovarjati z menoj.
„Moja odgovornost?“
Nasmehnil se je in dejal: „Ja. Veš, Babaji je obiskal mojo mamo, ko sem bil star 5 let. Potem me je vzel s seboj in od takrat sem živel z njim.“
„Torej lahko govoriš z Babajijem in ga dejansko vidiš?“
„Ja lahko.“
„Neverjetno. Povej mi kaj več o tem.“ Poskušala sem se delati, kot da sem popolnoma mirna, čeprav sem vedela, da me bere kot odprto knjigo in ga je to zelo zabavalo.
„Poglej, jaz samo učim tiste, ki so popolnoma pripravljeni upoštevati pravila. Če nisi pripravljena slediti mojim navodilom točno tako, kot ti bom naročil, lahko kar pozabiš vse skupaj. Pripravljena moraš biti slediti v celoti in se popolnoma predati. Vrni se jutri in učil te bom. Obljubiš?“

Obsedela sem kot vkopana in nikakor nisem bila sposobna niti razmišljati niti obljubiti česarkoli. Začela sem jecljati, da že imam svojega učitelja, ki me je celo iniciral, da sama učim in da mi je bilo prepovedano, da bi pustila komurkoli drugemu dovoliti, da me uči. Kot da ni slišal mojih besed, je nadaljeval: „Ostati moraš tukaj z mano vsaj en cel mesec. Opustiti moraš vse svoje načrte, ki jih imaš in se mi popolnoma predati. To je tvoj dom. Del moje družine si. Ostani. Spremeni svoje načrte in svojo pot. Naučil te bom vsega, o čemer že dolgo sanjaš.“ Kljub temu da je s temi besedami šel predaleč, sem dojela, da se nisem bila pripravljena popolnoma predati niti temu rdečemu kralju niti kateremukoli drugemu mojstru.

Paradoks dualnosti
Prinesli so hrano – ocvrto testo, napolnjeno z zelenjavo, in veliko zelenega čilija. Oboje je po ajurvedi kategorizirano kot radžastična hrana. Ponudil mi je hrano, vendar sem jo hvaležno odklonila. Pogledal me je naravnost v oči, medtem ko je v rokah držal zelen čili: „Obljubi, da boš od zdaj naprej jedla samo še satvično hrano! Obljubi!“
Nikakor nisem mogla skriti nasmeška, saj mi je, medtem ko mi je ponujal radžastično hrano, zapovedoval, da moram jesti nekaj popolnoma drugega. V vsakem od njegovih stavkov je bilo toliko protislovij, da mi je po nekaj časa um popolnoma odpovedal, saj ni zmogel več analizirati. Moj um se je končno popolnoma izklopil.
„Poskusila bom po svojih najboljših močeh.“
„Ne. Obljubi!“
Tokrat se ni bilo lahko izvleči. Vedela sem, da bo v družbi, v kateri živim, zelo težko držati dano obljubo. Vdala sem se in obljubila, da bom jedla le zdravo satvično hrano in v svojih mislih dodala, da se bom trudila po svojih najboljših močeh.
„Vrni se jutri ob 16. uri.“
„Ničesar ne obljubim. Grem do slapov; videla bom, kako bom s časom.“
„Vrni se jutri ob 16. uri,“ je zaključil svoj monolog in mi ni dal možnosti ugovarjanja.


Vsi smo eno
Prišel je čas za odhod. Tik preden sem odšla, me je pogledal z znanim hudomušnim nasmehom: „Si srečna?“
Kot da me je nekaj prebudilo, sem se zdrznila, saj sem prepoznala glas in ton vprašanja, ki sta bila povsem identična Babajijevemu! Pogledala sem ga v oči, ki so bile v tistem trenutku popolnoma identične pogledu, katerega sem v času potovanja po himalajskih vrhovih vedno znova dobila v dar od Babajija.

Kljub temu da sem se počutila zmedena in izčrpana od pretirane rdeče energije, sem čutila mir, moja glava je bila popolnoma brez misli, bila sem srečna. To je bil enak občutek sreče, ki sem ga čutila, ko je ob meni bil Babaji. Za trenutek sem se ustavila in opazovala svoje telo. Zdelo se je, kot da je nekaj bilo drugače. Vsa napetost in žalost sta izginili. Pogledala sem ga s hvaležnostjo.
„Ja. Srečna sem. Hvala.“
Priklonila sem se in odšla.

Ko sem tekla po hribu navzdol, sem se počutila kot najbolj zmedena oseba na svetu. V tistem trenutku sem v praksi imela možnost izkusiti, kaj pomeni ideja, da Bog prebiva v vsakem od nas. Bog je povsod v tako imenovanih "dobrih" in "slabih" ljudeh. Nenehno ustvarja maškarado, gledališče, kjer so nekateri ljudje lepi, drugi dramatični, tretji hudobni ... Če bi se nekega dne vsi odločili, da se popolnoma predamo božanskemu, ne bi vedeli, katera naloga čaka na nas, niti se nam to ne bi zdelo pomembno. Morda bi nekega dne nosili belo obleko, vodili ljudi v Himalajo, medtem ko bi se naslednji dan preoblekli v rdečega kralja, popeljali ljudi v zmedenost in jim na ta način pomagali razumeti in ceniti to, kar imajo. Doživetje temnega večera je bilo zelo poučno. Naučila sem se, kako pomembno je ljubiti vsakega človeka ne glede na to, kakšno obleko nosi, saj smo vsi na koncu koncev le njegovi služabniki. Brez obsojanj. Ne obstaja ne dobro in ne slabo. Vse je samo del ene same realnosti.


Vse, kar lahko naredimo, je, da si odpustimo
Naslednje jutro, ko sem hodila mimo stojnic po mestu v smeri proti slapom, mi je postalo jasno, da je čas, da končno odpustim sama sebi. Nihče drug tega ne bo mogel narediti zame. Z vsakim izdihom sem tako počasi začela spuščati in odpuščati sebi za vse, kar se je zgodilo tekom potovanja. Ko sem končno začutila popolno olajšanje, se je izmed ene izmed stojnic zaslišalo moje ime. Bil je lastnik trgovine, od koder sem prejšnji večer telefonirala Babajiju.
„Hej! Tvoj Baba je klical. Imel je srčni napad!“
Pogoltnila sem slino. O moj Bog. Kako se je to lahko zgodilo!
Kljub šokantni novici sem bila najsrečnejši človek na svetu.
Stekla sem v trgovino in takoj poklicala Babajija. Povedal mi je, da je vse v redu.
Po nekaj sekundah tišine sem rekla: „Babaji, zelo mi je žal. Tako neznosno te pogrešam. Vse je tako drugače brez tebe.“

Besede so same tekle in končno sem z lahkoto izrekla vse tisto, kar sem mu že nekaj časa želela povedati. Nasmehnil se je. Bil je srečen. Pojasnil mi je, da je v trenutku, ko je taksi odpeljal, padel po tleh kot posledica srčnega napada. Odpeljali so ga v bolnišnico, kjer so ga morali zdraviti zaradi pomanjkanja kisika. Razumela sem, kako so ga morale prizadeti moje sebične besede in dejanja in kako vsakič znova prizadenemo vesolje in naravo, kadar sebično zavrnemo načrt, ki sta ga le-ta skrbno pripravila za nas.


Če vas je zgodba navdihnila, imate kakršnakoli vprašanja, bi z mano želeli deliti svoje izkušnje ali se želeli podrobneje pogovoriti o katerem izmed trenutkov, mi pišite na: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..


Nikoli ne zamudite najnovejše zgodbe in informacij!