Simply Love

Himalaja – sveti prostor nekje v gorah, še vedno živ v srcih mnogih, znan po zgodbah o čudežih in razsvetljenih mojstrih. Mnogi so se odpravili obiskati te vrhove, da bi jih osvojili, našli modrost in notranji mir, spoznali skrivnosti mistike in nesmrtnosti, nekateri se nikoli vrnili, medtem ko si drugi nikoli niso resnično upali iti. Kaj je tako posebnega v teh gorah, da tudi v sodobnih časih še vedno polnijo zakladnico pričevanj in zgodb?


Da bi dobili odgovor, je potrebno pozabiti na pričakovanja
Opremljena z majhnim nahrbtnikom in pripravljena za odhod, sem ob 4. uri zjutraj nasmejano stala na avtobusni postaji. Prvič v zgodovini svojih potovanj s seboj nisem imela zemljevida, niti načrta, kam grem in kako bom prišla do tja. Vedela sem, da moram v Himalajo in sem bila pripravljena iti kamorkoli me bo vodila cesta. Le teden dni pred potovanjem mi je stari indijski prijatelj sporočil žalostno novico, da se mi na potovanju ne bo mogel pridružiti, saj njegovi materi ni šlo najbolje. Namesto panike in izgubljanja časa z iskanjem novega spremljevalca sem se odločila, da spustim pričakovanja in sprejmem, kar mi življenje v tem trenutku ponuja. V starih zgodbah, ki opevajo Himalajo, piše, da se je potrebno popolnoma predati, da bi lahko doživeli njeno resnično lepoto in moč.

Ko sem končno našla avtobus, ki naj bi nas popeljal do zasneženih vrhov, in se skobacala na svoj sedež, sem opazila, da je avtobus popolnoma prazen. Na obrazu se mi je pojavil ironičen nasmešek, ko sem se v mislih veselila, da enkrat za spremembo avtobus ne bo prenapolnjen in bom imela veliko prostora za sedenje. Kmalu za tem se je ob meni pojavil voznik avtobusa. Povedal mi je, da sem edina potnica do želenega cilja. Nasmehnila sem se in pomislila: „Indija. Jaz – edini potnik? Naključje ali neumna šala?“ Vendar še nisem zaključila svoje misli, ko mi je postalo jasno, da se voznik ne šali in sem se odpravila menjat svojo vozovnico za drug izbor kraja, ki je bil na pol poti do mojega cilja. Iskreno me je zanimalo, kaj se bo zgodilo.


Nevarni ovinki
Bolj ko smo se oddaljevali od avtobusne postaje, bolj poln je bil avtobus, medtem ko je cesta spominjala na vožnjo po dolini smrti, tako ozka, da je komaj omogočila srečanje dveh vozil. Po pol dneva vožnje, med katero smo se večkrat ustavili in čakali delavce, ki so popravljali cesto, mi je voznik nakazal, da je čas, da izstopim na naslednjem križišču. Obstala sem na robu ceste sredi ničesar. Vse, kar so moje oči zaznale, je bilo nekaj starih lesenih hiš in skupina indijskih turistov, ki so najverjetneje izbrali isti cilj kot jaz.

Indijski par, dva policista iz južne Indije, jaz in starejša dama, oblečena v oranžen sari (indijska tradicionalna noša), verjetno nuna. Po nekajurnem čakanju smo našli voznika in nadaljevali pot. Voznik je med vožnjo uporabljal mobilni telefon, tudi skozi ostre ovinke, vse dokler mu policist ni zagrozil z globo, če ne bo prenehal telefonirati med vožnjo. Kljub temu da je prenehal govoriti, pa ni bilo videti, da je prisotnost policista nanj kakorkoli vplivala, saj je še naprej vozil kot nor, medtem ko je dama v oranžnem sariju ves čas bruhala skozi okno, dokler se nismo dve uri kasneje ustavili v naslednji vasi, kjer smo morali najti drug taksi.

Po dodatnih treh urah čakanja v drugem taksiju, da bi se nam pridružilo zadostno število ljudi za odhod, so vstopili 3 domačini, ki so v rokah nosili veliko ogledalo. Ko smo se končno vsi stlačili v avto, sem med vožnjo po smrtonosnih gorskih ovinkih z velikim ogledalom v sredini zrla skozi okno in se smejala sama pri sebi. Ali je mogoče, da bi kdorkoli lahko potovanje načrtoval bolje, kot je izpadlo? Ko smo prispeli na cilj, je bilo zunaj zelo temno in zaskrbljeno sem se vprašala, kje bom preživela noč, saj nisem imela niti imena niti rezervacije hotela. Še nikoli nisem bila tako slabo pripravljena za potovanje, kot sem bila v tistem trenutku v Indiji.

Ali je bilo vse zgolj naključje?
Mladenič z ogledalom se je obrnil k nam in nam povedal, da je njegov šef lastnik čudovitega hotela na vrhu hriba. Skupaj smo se odločili, da prespimo to noč v omenjenem hotelu. Ko pa je taksi nadaljeval vožnjo mimo vasi v hrib, me je začelo skrbeti. V tistem trenutku se je avto ustavil, sedeli smo v popolni temi. Pred nami je bil velik kup peska, ki je blokiral pot. Policist me je pogledal, rekoč, naj ne bom v skrbeh, kar je v meni prebudilo misel, da je morda to znak, da bi se bilo bolje vrniti v dolino. Izrazila sem željo, da bi vseeno želela prespati v vasi, medtem ko so me vsi prisotni ignorirali, zapustili avto in pozornost preusmerili na kup peska. Ko sem poskušala odpreti vrata, sem ugotovila, da so le-ta zaklenjena.

V temi lažje vidimo, ko pogledamo še enkrat
Za trenutek me je prevzela tesnoba, po glavi so se mi sprehajale temne misli. Nato pa je nekaj naredilo klik, zavedla sem se sebe in svojega vedenja, kako histerično skušam izstopiti iz avta, medtem ko vsi ostali čistijo pesek s ceste. Preostalo mi ni popolnoma nič drugega, kot da se začnem smejati sama sebi. Začela sem razmišljati: „Kdo so domačini, ki so nam ponudili prenočišče v hotelu? Kako to, da avtobus ni peljal do ciljne vasi? Kaj ta kup peska dela tukaj sredi noči?“ Počasi sem se začela zavedati, da morda vse skupaj le niso bila naključja in morda je to vendarle bil načrt mojega potovanja. Ko se je voznik vrnil, mi je potrdil, da me z veseljem pelje nazaj v vas, vendar šele potem, ko odstavi vse ostale potnike na vrhu hriba.

Sedela sem na svojem sedežu z odprtimi usti, saj nisem imela druge izbire, kot da globoko vdihnem in upam, da bomo preživeli vožnjo. Na moje presenečenje se ni zgodilo nič groznega, avto se ni prevrnil v prepad ob strani ceste, ko smo se zapeljali čez ogromen kup peska.

Stvari, ki jih počnemo iz ljubezni
Končno smo dosegli cilj. Objela nas je tišina. Pristopil je lastnik, ki je bil moje starosti. Stopila sem iz avta, še vedno slabe volje, vendar me je pozdravil s toliko ljubezni v svojem glasu, da se je stena nejevolje v meni v hipu razblinila. Stal je pred mano, tako ljubeč in vljuden, da nisem mogla reči ne. Pokazal nam je proste sobe, ki so se zdele, kot da niso bile očiščene, že vse odkar je bila hiša zgrajena, v hiši ni bilo ogrevanja niti tople vode. Bili smo precej visoko v gorah, tako da je postalo precej hladno.

Začutila sem, da se vse dogaja z razlogom. Zajela sem sapo in vzela sobo. Tudi ostali potniki so se odločili, da ostanejo. Ko sem utrujena legla v posteljo, sem ugotovila, da tudi rjuhe že nekaj časa niso bile zamenjane. Bile so tako umazane, da ko sem legla, sem čutila na tisoče majhnih žuželk, ki gomazijo preko mojega telesa. V tistem trenutku sem verjela, da če lezem v to posteljo, bom samo začela glasno kričati in bom umrla. Panično sem nase in na posteljo zlila polovico stekleničke eteričnih olj ter se za trenutek umirila.

Ko se mi je končno uspelo spraviti v posteljo brez praskanja, medtem ko sem čakala na steklenico pitne vode, ki jo je šel iskat eden od prebivalcev hotela v vas, sem pomislila, da bi zbežala in po poti poiskala drugo prenočišče. Niti nisem končala svojih misli, ko mi je lastnik prinesel vse, kar sem potrebovala. Sedel je na rob postelje in mi pokazal knjižico, v kateri so bile lokalne znamenitosti. Ponudil se je, da me odpelje na obisk svoje družine, ki živi nekaj kilometrov stran v sosednji vasici. Potem me je pogledal z zelo resnim pogledom in mi zabičal, da moram nujno obiskati tempelj sonca, saj je to eden najstarejših templjev na tem koncu, star več kot 300 let. Bil je zelo skromen. In čeprav je bilo vse okoli mene umazano, predvsem ker je bila hiša še v izgradnji, je vanjo bilo vložene toliko skrbi in ljubezni, da sem se začela počutiti kot doma.


Kjer je resnična ljubezen, je vse enostavno
Naslednje jutro sva se odpravila na sprehod. Sonce je pravkar vzšlo in zdelo se je, kot da nismo v Indiji, temveč nekje v Tibetu. Vasica je bila zelo izvirna. Zaljubila sem se v stare lesene hiše, prav tako nikoli ne bom pozabila očarljivega templja Sonca. Nato je vzel svoj motor in odpravila sva se na pot. Kljub nenavadni izkušnji naju je prevevala sreča. Vsake toliko se je motor ustavil, zato sva ga vedno znova vklapljala. Celotno pot po hribu navzdol sva se peljala brez uporabe motorja in uživala ob dejstvu, da varčujeva z gorivom. Pela sva, se smejala kot dva otroka, popolnoma brez skrbi in svobodna; lase nama je mršil veter, sonce je sijalo, obkrožale so naju slikovite gore; moje telo in duha je preplavil občutek globoke sreče.

Ustavila sva se v majhni vasici, z leseno hiško v centru. To je bil dom njegove tete. V njem so prebivale le ženske, ki so nama dobrodušno postregle s čajem. Kljub temu da nobena od njih ni govorila angleško in moje razumevanje hindijščine ni bilo kaj prida obetavno, smo se v trenutku povezale in že dolgo se nisem počutila bolj sprejeta in doma kot takrat tam. Vztrajale so, da morava ostati na zajtrku. Le-ta je bil eden najboljših v mojem življenju – sladka koruza s toplim gheejem. Vsak grižljaj me je napolnil z ljubeznijo. Ženske so me objemale in me nikakor niso želele spustiti iz rok, počutila sem se kot njihov otrok. Toliko topline je bilo povsod okoli mene. Vse je bilo zelo preprosto, a vendar zelo posebno, na meni je pustilo pečat. Ljubka babica mi je pokazala, kako presti volno. Zdela se je zelo modra in se mi je ves čas smehljala iza velikih svetlečih se oči. Želela sem ostati tam in se učiti od nje. Težko se je bilo posloviti, vendar sem bila prepričana, da jih bom ponovno srečala.


Ko ni nič boljšega kot hoja skozi neskončna polja pšenice
V zadnjem popoldnevu pred odhodom sem se odpravila na sprehod med polji pšenice. Pšenica je bila tako visoka, da mi je segla skoraj do popka. V tistem trenutku si nisem mogla predstavljati ničesar, kar bi me lahko bolj osrečilo. Začutila sem tišino, mir in ljubezen, medtem ko me je v istem trenutku preplavilo neprekinjeno veselje. Bilo je težko verjeti, kako preprosta in naravna so vsa ta čustva ter kako spontano se pojavijo, če smo jih le pripravljeni sprejeti. Kljub temu da se mi je vse zdelo kot sanje, je bilo zelo resnično. V tistem trenutku sem dojela posebnost in moč Himalaje, ki me je obdajala. Bila sem zares najsrečnejši človek na Zemlji, globoko sem vdihnila in se predala čutenju narave okoli mene.


Če vas je zgodba navdihnila, imate kakršnakoli vprašanja, bi z mano želeli deliti svoje izkušnje ali se želeli podrobneje pogovoriti o katerem izmed trenutkov, mi pišite na: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..


Nikoli ne zamudite najnovejše zgodbe in informacij!