Tibetan Embrace

V življenju imamo možnost spoznati kot tudi izgubiti veliko ljudi – nekatere le za kratek čas, druge za vedno. Bolj kot si želimo, da bi se ponovno vrnili v naše življenje, bolj nemogoče se to zdi. Šele ko se popolnoma odrečemo svojim željam in nanje pozabimo, se morda zgodi, da se ljudje, katere najbolj pogrešamo, vrnejo v naše življenje. Samo ko se popolnoma predamo, življenje izkusimo pristno in v naše najboljše dobro.


Stvari se zgodijo, ko to najmanj pričakujemo
Po mesecu neuspešnega truda, po nešteto poslanih elektronskih sporočilih in brezuspešnih telefonskih klicih; vse to, da bi vzpostavila stik s tibetanskim menihom, ki sem ga pred leti srečala v našem malem Mariboru, sem se znašla na poti v smeri male podeželske vasi, daleč stran od vsega. Ko sem se končno vdala, da morda najino srečanje tokrat ni bilo namenjeno, se udobno namestila in pogled usmerila skozi okno, sta na avtobus vstopila dva meniha, oblečena v rdeči halji in se usedla takoj za mano.

Tisti na levi se mi je zdel še posebej znan in bila sem skoraj prepričana, da je ravno on pred leti obiskal mojo državo z menihom, katerega sem si tako srčno želela obiskati. Nisem se mogla zadržati, obrnila sem se in vprašala za ime njunega samostana. Na moje veliko presenečenje je bilo ime samostana identično tistemu, v katerem naj bi se nahajal moj stari znanec. Povedala sta mi tudi, da je samostan samo nekaj kilometrov stran od vasice, kamor sem bila namenjena. Čeprav sem dvomila, da bosta poznala ime meniha, ki sem iskala, sem vseeno poskusila. Ko sem omenila njegovo ime, se je fant na levi iskrivo nasmehnil, rekoč: „Oh, to je moj učitelj. Poklical ga bom.“

Ko se kolo začne vrteti, ga je težko ustaviti
Nisem imela niti časa, da bi oporekala, ali ga prepričala, da to ni potrebno. V naslednjem trenutku sem v roki že držala telefon, medtem ko sem istočasno iskala sapo in besede, s katerimi sem menihu skušala razložiti, kdo sem in kaj želim. Nisem bila prepričana, da se me je spomnil. Kot da dodatno pojasnjevanje ni bilo potrebno, me je prekinil njegov umirjen in strog glas: „Pridite jutri ob 11. uri. Pokličite me, ko prispete.“

To je bilo to? Zahvalila sem se mlademu menihu in se prepustila tišini. Končno ga bom le srečala. Zdelo se mi je komično, kako dolgo sem poskušal priti v stik z njim in kako sem se trudila čim bolj duhovito razložiti, kdo sem, on pa je jedrnato odvrnil: „Pridite jutri.“ Bilo mi je jasno, da je bil zelo zaposlen, medtem ko sem jaz bila navaden radoveden turist in brez težave bi me lahko bil odklonil. Vendar tega ni storil.

Naslednje jutro sem se skušala prebuditi s čim manj pričakovanji. Dan sem začela s sprehodom v naravi, natančneje med riževimi polji. S prijateljem, pri katerem sem stanovala, sva bila povabljena na čaj in čudovit zajtrk na eni izmed bližnjih kmetij. Bili smo si tako všeč, da so me skoraj posvojili in mi predlagali, da bi pri njih morala ostati vsaj dober mesec, da bi lahko začenjala razumeti indijsko kulturo. Ko sva se vrnila nazaj, sem v predsobi zagledala likalnik. Ponavadi med potovanji nisem likala oblek, vendar se mi je ta dan ponujena priložnost zdela kot nalašč, da jo izkoristim.


Kjer vlada čista ljubezen, čas in razdalja nista pomembni
Vstopila sem v velik rdeč samostan in izustila ime meniha. Usmerili so me v glavno dvorano, kjer je ravno potekala jutranja molitev. Ker ga nikakor nisem mogla najti v množici enako oblečenih menihov, ki so bili zatopljeni v petje, sem se odločila, da se usedem na klop v ozadju poleg korejskega dekleta, ki je bila prav tako zatopljena v molitev. Zdelo se je, kot da študira budizem. Eno uro kasneje, ko se je petje končalo in še vedno nisem nikjer našla iskanega meniha, sem zapustila glavno dvorano. Po poti sem ponovno vprašala enega izmed menihov, kje bi lahko našla svojega prijatelja. Poslali so me k enemu izmed njegovih študentov, ki ga je poklical in končno so me napotili k njemu.

Ko se mi je približeval, se mi je zdelo, da ga obdaja ščit ljubezni in svetlobe. Počutila sem se, kot da po dolgem potovanju ponovno prihajam domov. Bilo je, kot da sva se nazadnje srečala včeraj. Nisem si znala razložiti, kaj se je natančno dogajalo, niti nisem razumela, od kod so prišli vsi moji občutki, pa vendar se mi je zdel tako zelo znan. Zdelo se mi je, kot da se mi topi srce, bila sem tako hvaležna in vesela, da me je končno sprejel. Povabil me je v svojo sobo, kjer so mi ponudili kavo, nato pa še kosilo. Pogovarjala sva se o moji državi in načrtih za izgradnjo novega budističnega templja. Niti z besedo nisva omenila vere ali meditacije. Bilo je, kot da sem po zelo dolgem času spet srečala starega prijatelja, s katerim sva si imela toliko za povedati. Kljub temu bi le stežka v spomin natančno priklicala, kaj vse sva se pogovarjala.

Kaj pa, če je vse OK točno tako, kot je?
Obrnila sem se k njemu rekoč: „Veš, med svojim potovanjem in v času, ki sem ga preživela v tišini, sem prišla do spoznanja, da ni pomembno, katerega Boga častimo in kakšno tehniko vadimo. Dejansko sploh ni tako slabo, če poskusimo več različnih tehnik. Ne glede na to, kaj počnemo, bomo nekega dne vsi dosegli enako stanje duha. Tudi če ne prakticiramo nobene tehnike, je kljub temu možno doseči stopnjo notranjega miru po popolnoma naravni poti.“

Pogledal me je z nasmehom na ustih in spokojnostjo na obrazu. Bilo je, kot da mi njegove oči dajejo podporo, ljubezen in odobritev. Zdelo se je, kot da je razumel, kaj sem dejansko želela povedati: „Ja, tudi jaz mislim tako. Ni pomembno.“

Obrnil se je bliže k meni, kot da mi ima za povedati nekaj zelo pomembnega: „Normalno je, da ko smo prilagodljivi in odprti, se nam dogajajo lepe stvari. Konec koncev, ne glede na raso ali vero, globoko v sebi smo vsi enaki. Vsi si želimo eno in isto stvar. Zato je pomembno, da v življenju ne iščemo samote. Potrebujemo drug drugega. Pomembno je, da se obkrožimo z drugimi, saj samo tako lahko dajemo in delimo to, kar imamo.“

Ljubezni ni možno skriti
Podarila sem mu stekleničko vode iz potovanja po Himalaji in mu pripovedovala o svojem potovanju. Pozorno me je poslušal z nasmehom na obrazu, čeprav sem imela občutek, da je mojo zgodbo že poznal. Bil je tako skromen. Začelo je deževati in odpeljal me je na svoj vrt, da bi mi pokazal svoje rože, za katere je skrbel z neizmerno mero ljubezni in predanosti. Na dvorišču so se igrali otroci. Zelo lepo je skrbel tudi za njih in čeprav je skušal delovati strogo, mu to ni najbolje uspevalo. Vsak je takoj začutil njegovo ljubezen do vsakogar. Za nekaj časa sem ga zapustila in se posvetila meditaciji v templju.

Ko sem odhajala, sem bila zelo srečna, počutila sem se lahkotno in tako polno ljubezni, da bi lahko letela. Povabil me je, naj se ponovno vrnem naslednji dan. Skrbelo me je, da ne bi vzela preveč njegovega časa, vendar mi je zagotovil, da ni imel kaj početi, in da sem več kot dobrodošla, da preživim svoj čas z njim.


Poštenost je eno najlepših daril
Naslednji dan sem ga srečala v restavraciji njegove sestre, kjer je ponavadi preživel svoj prosti dan. Ko sem vstopila, sta skupaj z malim dečkom (njegovim učencem) gledala televizijo. Poslal ga je po svež sok. Bil je tako miren in zdelo se je, kot da mu ni mar za čas in dejstvo, da sem prišla precej kasneje, kot sva bila dogovorjena.

Deček se je vrnil s sokom, bil je zelo lep in ljubek. Ko mi je povedal, da govori angleško, si nisem mogla pomagati, da mu ne bi zastavila nekaj vprašanj. Nasmehnila sem se: „Ali ti je všeč tvoj učitelj? Mora bit prav super, kajne?“ Obrnil se je k meni in me pogledal naravnost v oči: „V redu je.“ Na njegovem obrazu se je pojavil hudomušen nasmešek, zato sem ga prosila, naj mi pove o čem ravnokar razmišlja. Niti malo ni okleval, ko sem iz njegovih ust zaslišala najbolj neverjeten odgovor, kar sem jih kadarkoli dobila na zastavljeno vprašanje: „Debel je.“

Bil je tako pošten in iskren, da mu nihče ne bi mogel zameriti. V njegovi izjavi ni bilo nič zlobnega, samo izrazil je svoje opažanje. Pogledala sem meniha in vsi skupaj smo planili v dolg in glasen krohot. Trenutek je bil tako dragocen. Počutila sem se veselo in sproščeno, kot če bi čez vikend pokukala domov, da vidim svojo družino. Naša interakcija je bila tako naravna, nihče ni poskušal biti, kar ni bil.

Ko izkušnja pove več kot tisoč besed
Ko je dež ponehal, sva se z menihom odpravila na dolg sprehod okoli riževih polj. Večino časa sva bila popolnoma tiho. Lepo je bilo hoditi ob njem. Pravzaprav je bil to eden izmed najboljših sprehodov mojega življenja. Moj um se je ponovno ustavil in sreča je napolnila moje telo. Bilo je, kot da podoživljam trenutek iz preteklosti, v katerem sem nekoč pred davnimi časi že bila.

Po sprehodu je vztrajal, da ostanem na večerji in da me bo sam pospremil do doma, saj ni želel, da bi sama hodila po temi. Vztrajala sem, da to ne bo potrebno. Tik preden sem odšla, je za nekaj trenutkov izginil in se vrnil z darilom zame. Svilena ruta, ki jo budistični menihi po tradiciji podarijo svojim prijateljem. Ruta je narejena iz svile in je tkana ročno. Ko mi jo je ovil okoli vratu, je nežno rekel: „Tako lepo te je bilo imeti tukaj. Želim si, da bi ostala dlje. Žal mi je, da sva imela možnost videti se samo za tako kratek čas.“

Ljubezen je preprosta in vedno daje
V oči so mi stopile solze. Njegove besede so bile zadnja stvar, ki bi si jih drznila pričakovati od meniha njegovega ranga. Ves čas mi je bilo jasno, da je moja prisotnost zahtevala veliko preveč njegove pozornosti, še posebej zato se je njegova skromnost tako močno dotaknila mojega srca. Nisem mogla verjeti, kako preprosta in sočutna oseba je bil človek, ki je stal pred mano.

Zaželela sem si, da bi nekega dne lahko tudi sama bila tak človek. Tako preprost in hkrati tako radodaren. V svojo okolico je vnašal toliko sreče in ljubezni, s soljudmi je delil vse, kar je imel. Štela sem si v čast, da sem vsaj nekaj trenutkov lahko preživela v njegovi prisotnosti. Samo s tem, ko sem bila blizu njega, ga imela možnost opazovati in spremljati njegova dejanja, sem se naučila več kot bi lahko povedalo tisoč besed. Razumela sem, kaj dejansko pomeni biti skromen in kako se popolnoma predati.


Če vas je zgodba navdihnila, imate kakršnakoli vprašanja, bi z mano želeli deliti svoje izkušnje ali se želeli podrobneje pogovoriti o katerem izmed trenutkov, mi pišite na: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..


Nikoli ne zamudite najnovejše zgodbe in informacij!