bezeg

Grm z majhnimi, belimi cvetovi in čudovitim vonjem, ki širi ljubezen v svojo okolico, naznanja prihod poletja. Bezeg je zelo uporaben tako za zdravljenje telesa kot pri praznovanju poletnega enakonočja in hlajenje v času poletne vročine. Ob koncu poletja iz cvetov nastanejo okusne jagode, iz katerih lahko pripravimo napitek za vitalnost ali jih posušene skladiščimo za rabo pozimi.


Bezeg ima moč, da pozdravi notranja vnetja, gripo, preprečuje vstop virusov v naše celice in kožna obolenja, kot so opekline ali akne. Z dnevno uporabo bezgove vode pa iz našega obraza izginejo tudi gube.

Tradicionalna uporaba
V starih časih so ljudje poleti sedeli pod grmom bezga, da bi se lahko lažje povezali z duhovi, medtem ko so prosili za zaščito. Pravijo tudi, da spanje pod bezgovim grmom ali igranje flavte, narejene iz bezgovega lesa, odpirata vrata v čarobno deželo vil in škratov. Če liste bezga zdrobimo in jih raztresemo po posestvu ali kmetiji, s tem zaščitimo živino in odvrnemo gosenice ter muhe. Bezgov grm, ki raste pred hišo, pa ščiti pred udarom strele. V starem Rimu so verjeli, da bezgovi listi, namočeni v vino, zdravijo pike kač. Danes bezeg še vedno uporabljajo kot blagoslov pri raznih obredih, tako da liste in cvete vržejo v zrak.

Zaradi svojih raznolikih in močnih zdravilnih učinkov je še posebej pomembno, da znamo bezeg pravilno uporabljati. Eden od pozitivnih načinov uporabe je, da izberemo grm in se z njim povežemo, tako da ga pogosto obiskujemo, sedimo pod njim in se z njim pogovarjamo. Ko vzpostavimo povezavo, se zahvalimo za vse darove ali pustimo materialno zahvalo pod grmom v zameno za pomoč in dobljene odgovore. Več časa in ljubezni, kot ga namenimo svojemu ritualu, več prejmemo. Bezeg predstavlja eno redkih rastlin z ogromnim potencialom tako za ozdravitev kot tudi za učenje in vodenje v primeru, da vemo, kako se pravilno povezati in uporabljati njegovo vodenje. Poskusite! 


Praktična uporaba
Bezeg uporabljamo na več različnih načinov, vendar moramo biti pri njegovi uporabi pazljivi, saj lahko notranja uporaba surovega cvetja ali jagodičja povzroči drisko. Zato cvetove popražite, jih uporabite za čaje, pecite z njimi ali iz njih pripravite sladoled. Poskusite lahko tudi s pripravkom tinkture bezgovih cvetov/jagod z alkoholom (v razmerju 50:50) ali jih preprosto dodate v olje. Bezgove jagode, ki so zrele ob koncu poletja, so odlična sestavina za pripravo sirupov in džemov. Bezgove cvetove lahko dodamo tudi v toplo kopel za pomladitev kože in umirjanje živčnega sistema. Če se vam zdi, da je v vas ali okoli vas preveč negativnosti, si za zaščito pripravite vodni razpršilec z dodatkom bezga.

Sama bezeg najraje uporabljam tako, da iz njega naredim sirup, ki ga nato zaprtega v steklenih posodah skladiščim v hladilniku vse do jeseni. Za pripravo sirupa kuhajte nekaj bezgovih cvetov, mete in par krhljev limone 5–10 minut. Odstavite in pustite stati čez noč, da se voda napoji s sestavinami v njej, zjutraj precedite, dodajte med ali agavin sirup in nato shranite v zaprtih steklenicah na hladnem. Ta eliksir je zelo čaroben, še posebej, če ga pustite stati zunaj v času polne lune. Na tak način vsebuje tudi blagoslov Venere za plodno in osvežujoče poletje vseh, ki ga pijejo.


Če imate kakršnakoli vprašanja, bi želeli deliti svoje recepte ali izkušnje z mano ali se mi pridružiti pri pripravi čarobnih napitkov iz bezga, mi pišite na: .