About Ayurveda

Ayurveda predstavlja znanost in modrosti, ki se iz roda v rod prenašajo že več kot 5000 let. Beseda "Ayu" pomeni "življenje" in "Veda" pomeni "znanost"; ayurveda tako predstavlja popolno znanost o življenju. Ta starodavna znanost odločno zagovarja pomen logike in naravnih zakonitosti. Ko smo v skladu z naravnim ritmom, pomagamo našemu telesu do zdravja, zato ayurveda zagovarja predvsem redno preventivno izvajanje dnevnih vaj in rutin namesto predpisovanja zdravil za bolezni.


Ayurvedske medicine ni možno posploševati
Da bi lahko razumeli ayurvedo, moramo najprej popolnoma razumeti življenje. Glede na ayurvedo življenje predstavlja kombinacijo naših čutov, uma, telesa in duha. Vsak izmed nas je edinstveno bitje, zato ayurveda namesto splošnih metod zdravljenja priporoča izvajanje tehnik in rutin, ki so prilagojene vsakemu posamezniku posebej. Priporočila o življenjskem slogu, prehrani in zeliščih, gibanju, dihalnih tehnikah in duhovnih praksah se tako razlikujejo glede na vsakega posameznika, njihova uporaba pa ni priporočljiva za velike in raznolike skupine.

Naše telo sestavljajo enaki elementi, kot jih najdemo v naravi
Ayurveda uči o obstoju 5. elementov, ki jih lahko najdemo tako v vesolju kot tudi v človeškem telesu. Teh 5 elementov v ajurvedi tvori nastanek treh doš: Vata, Pitta in Kapha. Vse tri skupaj so znane kot "tri-doša". Ko so vse tri doše popolnoma uravnotežene, je naše telo zdravo, medtem ko navzven izžarevamo mir in ljubezen. To pomeni, da se odlično počutimo na vseh ravneh našega življenja: splošno dobro počutje, čustvena stabilnost, optimalno psihično delovanje, povečano delovanje vseh čutov, obilna duševna in telesna energija, normalna prebava in izločanje strupov kot tudi zdrava tkiva, organi in organski sistemi.

Tok energije v našem telesu se nenehno spreminja
Doše urejajo našo celotno telesno zgradbo in funkcijo. Tako kot v naravi tudi v našem telesu nenehno prihaja do sprememb, kar posledično vpliva na stanje naših doš. Stanje vsake od doš se spreminja, tako da elementi posamezne doše naraščajo ali upadajo v skladu z dogajanjem v našem telesu, okoli nas kot tudi glede na naravne in nenaravne spremembe, do katerih prihaja v vsaki od doš. Naravna neravnovesja se pojavijo kot posledica staranja, kar vpliva na prevlado ene od doš v posameznih življenjskih obdobjih, kot tudi glede na različne letne čase in dele dneva. Nenaravna neravnovesja pa največkrat nastanejo kot posledica neprimerne prehrane ali življenjskega sloga, kot tudi zaradi travm, stresa ali virusov. Kljub temu da veliko od naštetih dejavnikov ni popolnoma pod našim nadzorom, lahko pozitivno vplivamo vsaj na svoj način življenja in prehranjevanja.


Razumevanje treh doš
Vata je sestavljena iz zraka in etra in predstavlja kinetično energijo. Je lahka, hladna, suha in mobilna. V telesu ureja vse, kar ima opraviti z gibanjem (dihanje, govor, cirkulacija, izločanje strupov in delovanje živčnega sistema). Locirana je v debelem črevesju, stegnih, kosteh, sklepih, ušesih, koži, možganih in v živčnih tkivih. Ravnovesje Vate se hitro poruši v primeru pomanjkanja spanja, prekomerne telesne aktivnosti ali dolgih obdobij posta.

Pitta je sestavljena iz ognja in predstavlja termalno energijo. Odgovorna je za biotransformacijo, celoten sistem prehranjevanja kot tudi za hormone in encime. V telesu se nahaja v tankem črevesju, želodcu, jetrih, vranici, trebušni slinavki, krvi, očeh in znoju. Ta doša izgubi ravnotežje v primeru prevelikih obremenitev, dolgoročni izpostavljenosti vročini, soncu, poživilom ali postu.

Kapha je sestavljena iz zemlje in vode ter predstavlja potencialno energijo. Predstavljamo si jo lahko kot lepilo in lubrikant našega telesa z lastnostmi teže, gostote in statičnosti. Ureja telesne tekočine in skeletni sistem telesa. Nahaja se v prsih, grlu, pljučih, glavi, bezgavkah, maščobnem in vezivnem tkivu, vezeh in kitah. Omenjena doša pade iz ravnotežja v primeru prenajedanja, prekomernega spanja, pomanjkanja mentalne aktivnosti, prevelikih količin sladkorja ali vlažnih in hladnih bivalnih prostorov.


Ključ do zdravja je razumevanje in sprejemanje sebe
Z razumevanjem svojega tipa konstitucije (doše) in usmerjanjem pozornosti na spremembe, ki se nenehno pojavljajo znotraj vsake od doš, se je možno izogniti boleznim in ohraniti odlično zdravje. Posledično se naučimo ustvarjati ravnotežje ne glede na nenehne spremembe tako v sebi kot tudi okoli nas. Spoznamo, da je namesto zdravljenja simptomov veliko bolje svojo pozornost in energijo usmerjati v identifikacijo in odstranjevanje vzroka težav. Takoj, ko se odločimo narediti korak v smeri pozitivne celostne spremembe, nam je ayurveda v pomoč pri ustvarjanju pozitivnih sprememb v našem življenju. Še vedno čakate? Naredite prvi korak danes!


Če imate kakršnokoli vprašanje ali bi radi delili svoje izkušnje z mano, razpravljali o katerikoli izmed doš ali želeli izvedeti več o njih, mi pišite na: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..


Nikoli ne zamudite najnovejše zgodbe in informacij!